Kada treba dati vodu bebi?

Svake godine, posebno tokom vrućih ljetnih dana, vidimo priču koja upozorava kako NIKADA ne smijete davati bebi vode. Ako pretražite internet, na forumima ćete pronaći izjave u kojima se tvrdi da je voda otrovna za bebe i da bi ih čak mogla i ubiti.

Ipak, ovo je primjer da se informacije pogrešno tumače i pretvaraju u zastrašujuću priču, koja nije korisna i očito zabrinjavajuća. Istražili smo koji su tačni i sigurni savjeti i kada bebi možete sigurno dati vodu.

Bebama mlađim od 6 mjeseci ne bi trebala biti potrebna dodatna voda (osim ako to ne savjetuje zdravstveni radnik). Bebama mlađim od 6 mjeseci mlijeko treba za sve njihove prehrambene i razvojne potrebe. Ako bebama dajete i vodu, to ih može napuniti kad im još trebaju prehrambene blagodati mlijeka.

Ipak, prokuhana sterilna voda sama po sebi nije opasna ili otrovna za bebu – osim ako joj se ne daje previše. Rizik je da se vaša beba napuni vodom i tako ne dobija potrebne hranjive sastojke iz mliječne hrane, ali ako ste svojoj bebi dali male količine vode, ne brinite.

Tokom vrućeg vremena, kako osigurati da vaša beba unosi dovoljno tekućine?

Ako dojite, vaše mlijeko će se automatski prilagoditi – postajući više ili manje vodenasto – kako bi zaustavilo bebu da ožedni, čak i po vrlo vrućem vremenu. Ako bebu hranite adaptiranim mlijekom, a vaša beba izgleda žedno, u redu je dati joj dodatnu bočicu mlijeka. Ako to ne žele, neće ga prihvatiti.

Trebam li razrijediti adaptirano mlijeko za bebe?

Ne. Ne biste trebali razrjeđivati ​​mlijeko koje dajete svojoj bebi, jer to znači da ne možete biti sigurni da dijete unosi hranjive sastojke potrebne iz mlijeka.

Da li je sigurno davati bebi vodu kad navrši 6 mjeseci ili više?

Da, sigurno je, ali opet, ne želite bebu napuniti vodom jer i dalje želite da pije mlijeko i jede čvrstu hranu. Voda je za njihovo zdravlje i zube bolja od voćnog soka ili zaslađenih pića, a pijenje vode odlična je navika za uvođenje na samom početku.

Ako samo dajete vodu, možete je dobiti izravno iz kuhinjske česme. Nema potrebe za kuhanjem vode za piće za bebu stariju od 6 mjeseci. Ipak, za bočice i dalje biste trebali koristiti prokuhanu vodu, jer to pomaže u sterilisanju mlijeka u prahu.

Kako znati da li vaša beba pokazuje znakove dehidracije?

Bebe mogu dehidrirati ako ne piju dovoljno tekućine, a postoje znakovi na koje treba paziti…

  • Vaša beba bi trebala imati najmanje 6 vlažnih pelena u periodu od 24 sata – od 5 dana starosti. Očito je da se bebe razlikuju, pa pripazite na promjenu navika vašeg djeteta za vikend
  • Urin vaše bebe izgleda tamnije žuto i koncentrisanije
  • Vaša beba djeluje bezvoljno, pospano i bez energije
  • Vaša beba plače, ali sa malo suza ili bez njih
  • Koža vaše bebe djeluje suho
  • Usta ili usne vaše bebe su suhe
  • Mekano mjesto na vrhu djetetove glave (nazvano fontanela) tone prema unutra

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave