Kada se trebate riješiti pelena?

Prelazak s pelena na korištenje tute jedan je od onih perioda kojeg se roditelji plaše zbog trajanja ovog prelaznog perioda i stresa zbog toga, a jedva čekaju da to učine, jer to više ne znači kupovinu pelena. Prosječna starost za prelazak na tutu je između 18 mjeseci i dvije i po godine, i iz nekog razloga, djevojčice se na to obično odlučuju prije nego dječaci.

Ukoliko dijete sa tri godine ne pokazuje nikakvu želju za odvikavanjem od pelena, onda moramo shvatiti zašto. Stvarne godine kada je dijete potpuno obučeno su individualne. Većina se slaže da dijete treba znati koristiti toalet kada krene u vrtić. Neke predškolske ustanove neće primiti dijete ako nije obučeno za korištenje toaleta.

Druga stvar koju treba uzeti u obzir je koje su trenutne prepreke za korištenje tute. Neka djeca imaju manji mjehur i imat će više nezgoda. Ako je to slučaj, pokušaj prelaska na tutu prije nego što dijete bude spremno bit će uzaludan napor. Njihova tijela trebaju sazrijeti.

Emocionalne barijere mogu biti nezgodnije. Značajne promjene u životu vašeg djeteta imaju ogroman utjecaj na njihovo ponašanje. Je li bilo smrti u porodici, nove bebe, razvoda? Stresori poput ovog često će dovesti do toga da se dijete vrati u mlađu razvojnu fazu kada se osjeća sigurnije.

Trening za sitnice može biti frustrirajući za vas i vaše dijete, a često dovodi do borbe koju će vaše dijete pobijediti. Nemojte moliti vaše dijete. To im samo daje više snage. Sistem nagrađivanja bolje funkcioniše. Ovo je ponekad kratkotrajna faza, ali ako se nastavi, vaš pedijatar može vam pomoći da uputite vas i vaše dijete na savjetovanje.

Ako vaše dijete ima poteškoće u razvoju ili je autistično, možda će godinama biti u pelenama, ali ako vaše dijete prati razvojne prekretnice, onda bi ovu prekretnicu trebalo usvojiti do školske dobi. Ako je vaše dijete starije i spremno za polazak u školu, tada je dovoljno staro da razgovara o posljedicama toga što ostaje bez pelena.

Nemogućnost školovanja s prijateljima ili zadirkivanje u školi zbog nošenja pelena često će ih motivisati da se brzo odreknu pelena. Međutim, ako sumnjate da vaše dijete iz medicinskih razloga nije u mogućnosti da koristi toalet, svakako se obratite djetetovom pedijatru.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave