Kada je pravo vrijeme za test na trudnoću?

Mislite da ste možda trudni?

Čak i kod najefikasnijih kontracepcijskih metoda, uvijek postoji šansa za pogrešku. Ipak, potreban je samo jedan spermij da bi se oplodila jajna ćelija. Otkriti je li se to dogodilo najlakše ćete saznati pomoću testa na trudnoću.

Testovi na trudnoću obično testiraju vaš urin na hormon zvan humani horionski gonadotropin (HCG). HCG je prisutan samo ako ste trudni. Hormon se oslobađa samo ako se oplođena jajna ćelija ugradi van maternice ili na sluznicu maternice.

Postoje različiti načini prikupljanja urina za test. Ovisno o odabranom testu, možda ćete morati prikupiti urin u šoljicu i umočiti štapić za testiranje u urin ili pozicionirati štapić za testiranje na područje vašeg očekivanog mlaza urina tako da uhvati vaš urin

Većina testova je 99 posto efikasna ako se testirate nakon izostanka menstruacije. Najbolje je to što se možete testirati u privatnosti vašeg doma. Jednostavno otvorite test, slijedite upute i pričekajte određeno vrijeme za prikaz rezultata. Nakon što prođe preporučeno vrijeme čekanja, testovi će prikazati vaše rezultate na jedan od sljedećih načina:

  • promjena boje
  • linija
  • simbol, kao što je plus ili minus

Kada uraditi test na trudnoću?

Trebali biste pričekati sa testom na trudnoću do sedam dana nakon propuštene menstruacije da biste dobili najtačniji rezultat. Ako ne želite čekati izostanak menstruacije, trebali biste pričekati najmanje jednu do dvije sedmice nakon što ste imali spolni odnos. Ako ste trudni, vašem tijelu treba vremena da razvije razine HCG koji test može prepoznati. To obično traje sedam do dvanaest dana nakon uspješne implantacije jajašca. Također, postoji mogućnost da rezultat vašeg testa bude netačan, ukoliko ga uradite prerano tokom vašeg ciklusa.

Evo nekoliko znakova da biste trebali napraviti test na trudnoću:

  • izostanak menstruacije
  • grčevi
  • bolne grudi
  • osjećate se drukčije (često mokrite, osjećate mučninu ili malaksalost)
  • neoprezno ili nepravilno ste koristili kontracepciju

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave