Kada je pravo vrijeme da dijete nauči pisati?

Kada razmislite, činjenica da djeca uče jezik, kako govoriti i pisati u tako kratkom vremenu je nevjerovatna. Kao roditelji, njegovatelji i odgajatelji, svi želimo ohrabriti svoju djecu da nauče vještine koje će im trebati za cijeli život, ali mnogi od nas ne razmišljaju o tome kako se te vještine razvijaju ili u kojoj dobi možemo potaknuti svoju djecu da počnu učiti vještine poput pisanja.

Kada djeca uče pisati?

Mogli bismo pomisliti da djeca ne uče pisati dok se ne približe školskoj dobi, ali istraživanje iz 2017. otkrilo je nekoliko zanimljivih činjenica koje pokazuju suprotno. Studija objavljena u časopisu Child Development pokazala je da djeca zapravo počinju učiti vještine pisanja već s tri godine. Ranije su stručnjaci za razvoj djeteta pretpostavljali da su djeca naučila pisati tek kad su naučila šta zvuči svako slovo. Tako, naprimjer, nakon što dijete nauči kako zvuči “A”, moglo bi taj zvuk povezati sa slovom i odatle početi pisati slova koja predstavljaju zvukove. Istraživači su otkrili da djeca zapravo uče osnove pisanja prije nego što nauče koja slova predstavljaju određene zvukove. Istraživanje pokazuje da djeca pokazuju znanje o osnovama pisanog jezika, poput činjenice da znaju koja se slova obično grupiraju prije nego što nauče šta ta slova zapravo predstavljaju. Djeca prepoznaju obrasce u riječima – koliko je duga riječ i koja slova idu zajedno – čak i prije nego što shvate šta ti obrasci znače ili šta riječi znače.

Kako se razvija vještina pisanja?

Prirodno je da su roditelji zabrinuti kada njihova djeca ne napreduju istim tempom kao djeca njihovih prijatelja ili prema listama razvojnih prekretnica. Kao roditelj, vjerojatno pažljivo pratite vještine pisanja svog mališana kako biste provjerili je li u rangu sa svojim vršnjacima. Svakako, vaše je dijete ponosno na svoje škrabotine, ali kad se pitate je li to polarni medvjed ili cipela, možda ćete se početi brinuti. Mališani i predškolci imaju tendenciju da prolaze kroz faze učenja vještine pisanja, tako da pomoću njih možete pomoći djetetu da nauči pisati.

Škrabanje

U dobi od otprilike 15 mjeseci djeca počinju škrabati. Djeca u ovoj dobi tek uče da mogu manipulisati stvarima i shvataju da njihovi pokreti bojicama rezultiraju linijama na papiru. Mališani će obično držati marker ili bojicu u šaci i koristit će velike pokrete, ali na kraju će steći veću motoričku kontrolu, a oko 2 1/2 do 3 godine, mališani su sposobniji kontrolisati svoje škrabotine. Oni će iznova crtati isti oblik, poput krugova. Oko treće godine, mališani prelaze na držanje bojice između palca i kažiprsta.

Crtanje uzoraka

Iako mališani u dobi od 2 1/2 do 3 1/2 godine možda još ne mogu pisati slova, oni ipak razumiju oblike i uzorke. Oni će crtati linije i tačkice, što su koraci ka sastavljanju uzoraka u obliku slova, što predstavlja vrlo uzbudljiv korak za vaše dijete! Vaše dijete može čak postati maštovito i napisati svoj kod ili uzorak, i reći vam koja je to “riječ”.

Slike

Sada je vrijeme da djetetove radove zakačite na frižider. U dobi od 3 do 5 godina djeca mogu crtati slike u kojima se koristi i više boja ili detalja. Iako je u ranijoj dobi samo krug mogao predstavljati mačku, u ovoj fazi predškolci mogu crtati krug, linije za uši, tačkice za oči i zakrivljenu liniju za usta. Ova je faza također vrlo uzbudljiva jer djeca počinju učiti da ono što nacrtaju predstavlja nešto drugo – vaš predškolac počinje stjecati sposobnost simboličkog razmišljanja.

Pisanje slova i riječi

Također, u predškolskoj dobi od 3 do 5 godina djeca uče pisati slova. Većina djece prvo započne s učenjem pisanja svog imena, što je riječ koja im je vrlo poznata. Mogli bi napisati par stvarnih slova ili “lažnih”, što su njihovi vizualni prikazi slova za koja misle da su ih vidjeli i čuli. Djeca će s vremenom početi shvatati da su neke riječi duže od drugih, pa će početi pisati grupe slova i simbola različitih dužina. Slova možda nisu potpuno tačna, ali nije važno – ohrabrite dijete da piše, pa čak i ako se pretvarate da riječi imaju značenje. Svi ovi koraci dovode do vještina koje su vašem djetetu potrebne kada pođe u vrtić, kada većina djece nauči pisati slova s ​​više tačnosti i oblikovati riječi s njima.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave