Kada djeca prestaju spavati popodne?

San je važan za dječje zdravlje i dječje raspoloženje, a pogotovo za koncentraciju. Nedostatak sna može uzrokovati neželjene efekte u budućnosti. 

Kako djeca rastu tako im treba manje popodnevnog sna, ali kad to treba prestati?

Sve zavisi od djeteta i drugih faktora poput odlaska u vrtić, zrelosti i noćnih navika. Skoro sva djeca još spavaju popodne u 3. godini. To 5. godine većini djece ne više ne treba popodnevni san, dok skoro sva djeca prestanu spavati po danu do 7. godine. Ako vaše dijete od 7 godina i dalje spava, konsultujte se s pedijatrom. 

Kada bi trebalo prestati?

Djeca najčešće prestanu spavati po danu kad im više san nije potreban da bi obnovili energiju, i to dođe prirodno. Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to:

  • Teško im je zaspati po danu. Ako dijete ne pokušava zaspati već se igra, pjeva ili vrti u krevetu možda mu više ne treba odmora, ali ako je nervozno možda samo trebate pomjeriti vrijeme sna. 
  • Teško zaspu po noći. Dnevni san može odgoditi noćni san ako dijete dugo spava. Najbolji savjet je da skratite popodnevni san.
  • Rano se ustaju. Ako se dijete budi iz popodnevnog sna ranije nego inače, vjerovatno je dobra ideja samo da se san skrati. 
  • Ne pokazuju znakove pospanosti iako ne spavaju po danu. Ako vaše dijete ne pokazuje znakove umora ili pospanosti, a nije spavalo po danu, to je vjerovatno znak da im popodnevni san više neće trebati. 
  • Uopšte ne spavaju. Ako je dijete leglo u krevet ali to vrijeme provodi igrajući se vjerovatno mu više ne treba sna. 

Kad je djeci još uvijek potreban popodnevni san?

Novorođenčad spavaju 1-4 puta dnevno. Djeca između 18 i 24 mjeseca spavaju jednom dnevno, druga djeca mogu spavati do 1h dnevno. Ako se dijete ne budi po noći, čak iako odmara poslije podne, nemojte ih remetiti. 

Ako primijetite da je dijete nervozno pri kraju dana vjerovatno im još uvijek treba popodnevnog sna, jer se nedostatak sna najčešće veže za negativne emocije. Još jedan znak da im treba popodnevni san je ako im je teško ostati budnima, bez obzira što su prespavali čitavu noć. 

Kako dijete naviknuti da ne spava po danu?

Takvim promjenama treba vremena. Savjetujemo da ne ‘eliminišete’ popodnevni san odmah, već uvedite rutinu ‘kućnog reda’, gdje će dijete samo odabrati hoće li se igrati ili spavati.  

Baš kao i popodnevni san ‘kućni red’ trebao bi biti na određenom mjestu u određeno vrijeme. Ako dijete ne spava, trebalo bi imati neku stimulativnu aktivnost da bi lakše spavalo po noći. Ponudite im da se tiho igraju u to vrijeme, jer je djeci potreban odmor za bolje pamćenje i energiju za ostatak dana. Izbjegavajte mirne aktivnosti poput gledanja TV-a koji ih može uspavati.

Kako se dječiji san mijenja bez popodnevnog sna?

Kad djeca prestanu spavati popodne, ona bi trebala spavati duže po noći. Produžite im noćni san tako što će ranije ići u krevet. Da bi to bilo lakše, napravite rutinu. Možete odrediti neke aktivnosti prije spavanja poput užine, pranja zuba, kupanja i čitanje knjige. 

Imajte na umu da bi dijete i nakon što je prestalo spavati po danu moglo ponekad zaspati, ipak se u njihovim životima dešavaju promjene poput odlaska u školu, naglih odrastanja i slično. Takav san neće poremetiti njihovo spavanje po noći. Iako je vaše dijete odraslo, bitno je da imaju miran dio dana iako neće spavati. Kod adolescenata, pokazalo se da popodnevni san kvari san po noći. 

Ukoliko imate nekih briga ili pitanja, savjetujemo se da posjetite pedijatra koji će vam dati više detalja i savjeta. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave