Kada bebi dati prelazne flašice i kako napraviti prelaz?

Beba je u stalnom procesu rasta i razvoja, a kako vrijeme odmiče tako je ona sve sposobnija da nešto radi sama. Evo nekoliko savjeta o prelaznim flašicama.

Vaša beba vjerovatno neće sama moći držati bocu ili sama piti bez prosipanja do prve godine, ali joj možete pružiti mogućnost da ranije počne vježbati. Idealno vrijeme za upoznavanje s prelaznom flašicom je oko 6 mjeseci ili kad joj počnete davati tvrđu hranu. Tad će imati mnoštvo novih motornih, senzornih i kognitivnih iskustava, pa je možda najbolje pričekati sedmicu – dvije nakon što prvi put bude jela tvrdu hranu. 

Kao i sa svim prelazima, uzmite u obzir sve što se dešava u djetetovom životu. Je li dijete krenulo u vrtić? Jeste li se nedavno preselili? Ako je bilo većih promjena vjerovatno je najbolje pričekati mjesec dana prije nego što dijete prebacite na prelaznu flašicu. Previše promjena odjednom može biti stresno za dijete. 

Beba neće početi piti iz prelaznih flašica preko noći. Evo nekih savjeta. 

Prvo joj dajte praznu flašicu da je istraži i da se s njom igra. Tako radite nekoliko dana dok se beba ne ‘upozna’ s flašicom.

Naučite dijete da pije iz flašice

Dijete treba sjediti prije nego što proba piti iz flašice, bez obzira da li je u pitanju voda, mlijeko ili formula. Držite flašicu blizu djetetovih usta i lagano nagnite tako da prođe malo tečnosti. Pustite dijete da prvo proguta prije nego što mu date još. 

Očekujte nered

Prvih nekoliko puta pijenje će vjerovatno biti neuredno, očekujte prosipanje i balavljenje. Ako dijete odbije, ne tjerajte ga da pije još. Ako bude htjelo i ako posegne za flašicom, onda mu dajte. Kad dijete proba čašicu, moguće je da će je htjeti stalno koristiti ali mu ne dajte da je nosi sa sobom cijeli dan, pogotovo da je koristi kao cuclu ili da je drži uz sebe dok spava. 

Uvijek nadgledajte dijete koje pije iz flašice. Ako bude hodalo ili trčalo s bočicom može doći do pada i ozljede. 

MAM Fun to drink cup je idealna za jednostavan prijelaz pijenja iz bočice na pijenje iz čaše. Patentirani sistem s ventilom bez prolijevanja ili slobodni protok.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave