Kada bebe počinju hodati?

Jedan od najljepših trenutaka je kad beba prvi put prohoda, obuzimaju vas razne emocije jer shvatate koliko brzo rastu. Bebe se dugo pripremaju za svoj prvi korak.

Priča svake bebe je drugačija, neke će se samo ‘valjati’ po sobi do svog prvog rođendana, dok će neke već praviti prve korake do 18 mjeseci. Razlog tome je unutrašnja sposobnost, neki od nas imaju bolji osjećaj za ravnotežu. To zavisi i od bebinog karaktera, na primjer ako je hrabra i želi istraživati ili ako je mirna i bojažljiva. Dok neke bebe žele hodati bez ičije pomoći, druge se boje sjediti same bez ičije podrške.

Kad bi beba trebala hodati bez pomoći?

Većina beba prohoda između 10 i 15 mjeseci, neke prije a neke poslije. Istraživanja su pokazala da bebini prvi koraci ne zavise od njihove inteligencije ili koordinacije. One koje su fleksibilne sporije nauče hodati ili stajati, ali će kasnije sigurno biti dobri gimnastičari.

Koji znakovi pokazuju da će beba uskoro početi hodati?

Postoji više koraka prije nego što beba počne hodati, prvo se počnu valjati po krevetu. Prvi pravi znak je kad je beba spremna da se podigne i pokušava hodati uz pomoć namještaja ili ograde, i kad može sama stajati 5 do 10 sekundi. Dok savladaju vještinu stajanja, većina će beba već hodati.

Kako mogu pomoći svojoj bebi?

Manjim bebama ne treba pomoć, one same mogu da se valjaju, guraju, prevrću, sjede i puzaju. Dok to rade one jačaju, dobivaju osjećaj ravnoteže i koordinacije. Prije nego što kažete ‘keks’ bebe će shvatiti kako da nose svoju tešku glavu na malom vratu.

Kad primijetite da bi mogla početi hodati, sjedite nedaleko od nje i pružite joj ruke. Ona će se za njih uhvatiti, ali budite strpljivi i pozitivni.

Da bi im pomogli s ravnotežom uhvatite ih se ruku dok hodaju ili stavite u pokretne igračke dok ih nadgledate. Nemojte ih tjerati, sve će doći u svoje vrijeme. Neka su istraživanja pokazala da prerano hodanje može dovesti do ozljeda.

Hodanje zahtjeva fizički napor ali i mentalni zato svojoj bebi budite mentalni učitelj. Ohrabrite ih tako što nećete vršiti pritisak na njih. Pustite ih da same odluče kad je najbolje vrijeme da savladaju novu zahtjevnu vještinu hodanja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave