Kada bebe mogu spavati na stomaku?

Savjeti za siguran san

Slijedite pravila sigurnog spavanja i bebu stavljate na leđa kako biste smanjili rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Šta ako se vaša beba u toku noći ipak prevrne na stomačić? Da li je sigurno da vaša beba spava na stomaku? Saznajte više o tome kada je u redu da vaša beba spava na stomaku i šta treba učiniti ako se noću prevrne.

Kada bebe mogu spavati na stomaku?

Izuzetno je bitno da beba spava na leđima tokom prve godine života. Ipak, ako se vaša beba noću sama kotrlja s leđa na stomak, to je u redu, jer stručnjaci kažu da su bebe u ovoj razvojnoj fazi smanjenog rizika od SIDS-a (koji značajno opada nakon što bebe napune 6 mjeseci).

Šta biste trebali učiniti ako se vaša beba preko noći prevrne na stomak dok spava?

Pustite svoju bebu da spava. Jednom kada se bebe nauče prevrtati na stomačiće, što je prekretnica koja se obično događa između 4 i 6 mjeseci starosti, obično nema povratka.

Bebe koje mogu lako mijenjati položaj obično imaju spretnost da se zaštite od svega što povećava rizik od SIDS-a, kažu stručnjaci.

Ipak, trebali biste nastaviti uspavljivati ​​bebu na leđima do njenog prvog rođendana. Uvijek se pridržavajte drugih savjeta za sigurno spavanje, uključujući spuštanje na čvrstu površinu za spavanje i držanje svih drugih predmeta izvan krevetića, kao što su jastuci, pokrivači, čaršafi i plišane igračke.

Je li u redu da svoju bebu uspavate na stomaku?

Ne, ne prije nego što napuni jednu godinu. Uvijek treba staviti bebu u krevet na leđa dok ne napuni 12 mjeseci, čak i ako noću završi na stomaku. To smanjuje rizik od SIDS-a – koji je jedan od glavnih uzroka smrti tokom djetetove prve godine života, posebno u prvih 4 do 6 mjeseci.

Štaviše, san na leđima zdrava je navika. Bebe koje spavaju na leđima imaju manji rizik od groznice, začepljenja nosa i upala uha nego one koje spavaju na stomaku.

Kada bebe nisu u opasnosti od SIDS-a kada spavaju na trbuhu?

Ako je vaša beba u stanju da se prevrne – obično oko 4 do 6 mjeseci starosti – period visokog rizika za SIDS uglavnom je prošao. Svejedno, važno je i dalje uspavljivati ​​bebu na leđima do njenog prvog rođendana.

Trebate li brinuti ako se vaša beba noću kotrlja na stomak?

Stručnjaci kažu da bebe koje se lako mogu prebaciti s leđa na stomak imaju znatno smanjen rizik od SIDS-a. To je možda zato što su bebe koje su razvile snagu i pokretljivost da lako mijenjaju položaje također sazrele toliko da mogu osjetiti probleme kada spavaju – što znači da se lakše mogu zaštiti.

Imajte na umu jednu važnu stvar: Jednom kada primijetite da se vaša beba počinje sama prevrtati, vrijeme je da prestanete sa povijanjem (ako to već niste učinili).

Šta biste trebali učiniti ako vaša beba više voli spavati na stomaku?

Čini se da su neke bebe manje nervozne na stomaku, možda zato što su bliže madracu. Važno je da bebu rano naviknete na položaj na leđima. Na taj način naviknut će se i osjećati se ugodno u položaju od samog početka.

Kada nazvati doktora

Nema razloga za zabrinutost ako vaša beba sama odluči da se više voli prevrtati i spavati na stomaku. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa bebinim načinom spavanja, ne ustručavajte se pitati vašeg doktora za savjet.

Iako možete osjećati nervozu kada se vaša beba usred noći počne prevrtati na stomak, sve dok svoju bebu uspavate na leđima i slijedite ostale savjete za sigurno spavanje, činite sve kako biste smanjili rizik od SIDS-a.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave