Jovana Cvijanović: Važno da imamo zdrav odnos prema hrani i samom životu

Ne volim koncept zdrave ishrane gdje se odričemo bilo čega.

Intervju: Jovana Cvijanović

Jovana Cvijanvić je apsolvent poslovne ekonomije i poduzetništva. Rođena je prije 24 godine u Banja Luci gdje danas živi, studira i radi. Osnivač je malog biznisa Elan stil života.

Elan stil života je mali biznis iza kojeg stoji posebna priča i još posebenija osoba. Jovana Cvijanović iz Banjaluke je djevojka koja je u jednoj periodu života krenula da traga za elanom koji je pronašla i nesebično ga danas dijeli sa ženama širom Bosne i Hercegovine. To je bio jedan od povoda da Vam predstavimo Jovanu i njenu borbu sa poremećajem ishrane i elanom koji je pronašla. U nastavku možete pročitati intervju sa Jovanom. 

Nedavno ste na svom instagram profilu napisali kako ste imali iskustvo sa poremećajem ishrane. Možete li nam nešto više reći o tome?

Problem sa ishranom je počeo nekada u pubertetu. U početku je to bilo sasvim suptilno i nimalo opasno izbacivanje tijesta i slatkiša iz ishrane. Međutim, u jednom trenutku još u srednjoj školi sam počela da treniram i smanjujem obroke. Prvih par mjeseci sve je išlo sasvim prirodno i ja sam normalno mršavila. S tim da nikada nisam imala prekomjernu težinu, već par kilograma koje sam željela skinuti. A onda malo po malo sam uskraćivala sebi hranu koliko god je to bilo moguće. Gubitak mensturalnog ciklusa i vrlo niska kilaža bili su prvi alaram, ali onaj drugi alarm u mojoj glavi bi se uvijek palio na konzumiranje hrane. Anksioznost i nerealna slika o svom tijelu bili su još jedan pokazatelj da idem u pravcu koji nije zdrav po mene. Onda se desila druga krajnost. Tijelo više nije moglo izdržati i samo bih uhvatila sebe kako se prejedam ogromnom količinom hrane, a onda i zapljuskujem osjećajem krivice, pa ponovo izgladnjujem i tako u začaranom krugu sa naglim porastom tjelesne težine do ponovne odluke da želim da smršam. Krećem na treninge, zdravo se hranim, ali želudac više ne može normalno da vari i shvatam da mogu povratiti svu hranu koju pojedem. U tom trenutku gledam na povraćanje kao svoju super moć, ali ta super moć sa sobom nosi depresivne epizode, nesnađenost u svakodnevnici, opterećivanje hranom, nenormalna prejedeanja i povraćanja. Bulimija je bila moja svakodnevnica tri godine. Tri godine svaki dan bih gasila elan u sebi hranom i povraćala ga. Sa psihološke strane ja nisam mogla da svarim život, nisam znala gdje ću sa sopstvenim potencijalom i tolikom količinom energije pa sam je koristila protiv sebe.

Kako ste se izborili sa bulimijom i anoreksijom?

Ne mogu reći koji je bio trenutak kada se to tačno desilo. Bulimija je bila dosta pristunija, neke tri godine, ali moj prvi korak je bio psihoterapija i ona je bila početak osvještavanja mnogo toga, ne samo kada je ishrana u pitanju. Sada iz ove perspektive znam da su poremećaji u ishrani nestali kada sam u realnom životu i svakodnevnici vidjela koliko toga mogu, osvijestila i zavoljela svoj život i konačno vidjela elan u sebi.

Meni je dosta pomogaoi Elan kao biznis da ispoljim svoju kreativnost, povežem se sa ljudima i osjetim šta znači učiniti srećnim ljude koje i ne znamo. Poremećaji u ishrani nestaju kada ste u svojoj istini. A put do sopstvene istine i onoga što mi zapravo jesmo često zahtjeva uklanjanje onoga što mi nismo. I to je proces. A ja u procese jako vjerujem, ako znamo gdje idemo tu i stižemo.  Mogu reći da sam se izborila tako što sam počela da njegujem svoju autentičnost i jačam vjeru u sebe.

Koliko je važno da se zdravo hranimo?

Rekla bih da je važnije da imamo zdrav odnos prema hrani i samom životu. Ne volim koncept zdrave ishrane gdje se odričemo bilo čega. Kad god sam tako pristupala sopstvenom tanjiru napravila sam sebi veći problem. A sa druge strane, svako ko trenira, jede svježu, nutritivno bogatu hranu i sam će spoznati koliko ga to čini lakšim i zdravijim. A kad na to sve osvijesti i svoje emocije (ukoliko ih guši hranom) cijela ta priča postaje mnogo lakša.

Vi ste pokrenuli brend elan.stil života. Kako je sve krenulo?

Sve je zapravo počelo na psihoterapiji. U nedostatku sopstvenog elana bila sam primorana da ga dovedem u svoj život. I tako sam učinila. Tada je postojala ideja u mojoj glavi i jedna mašina za hladno cijeđenje ulja u mojoj kući. Dakle, sve što sam imala bila je želja da stvorim proizvode za ishranu i njegu tijela koji će biti zdravi, kvalitetni i puni života. Elan je zapravo priča o autentičnosti. U tom trenutku sam imala želju da ispoljim kreativnost, a vremenom je sve dobijalo oblik koji ima danas i taj proces napredovanja se ne završava. Elan je u svima nama i duboko vjerujem da svako od nas nosi svjetlo u sebi koje treba pokazati svijetu, na autentičan način.

Šta sve možemo pronaći u Vašoj ponudu i kome su proizvodi namijenjeni?

Elan je casrstvo ulja i to onih najzdravijih. U ponudi imamo 11 vrsta hladno cijeđenih ulja i 4 vrste biljnih proteina. Sva naša ulja su uvijek svježa što nas izdvaja i daje na kvalitetnu, a pored toga hladno cijeđena ulja su  nutrititvno bogata i jedna od najzradvijih izvora masti. Biljni proteini su nešto posebno, namirnica koja je pogodna za sve obroke. Od kaša, salata, čorbi, zamjene za brašno, dodataka jogurtu, smutijima…Proteini su brašnaste strukture, najsličnije mljevenim sjemenkama, ali sastava takvog da su jako bogati proteinima i vlaknima, sa smanjenim udjelom masti i ugljenih hidrata. To morate probati. Elan proizvodi su namjenjeni za kvalitetnu ishranu sa nutritivno bogatim namirnicama biljnog porijekla. Za one koji vole zdravo, ali ne i dosadno jelo. U Elanu ćete pronaći sve od najbazničnijih ulja do onih koje sigurno niste nikada probali. Međutim, moram napomenuti da su hladno cijeđena ulja vrlo popularna u prirodnoj kozmetici i mnogo sam srećna što je Elan na putu kreiranja i prirodnih kozmetičkih proizvoda sa najkvalitetnijim uljima koje sami proizvodimo. Mali trik: Svako naše ulje možete da koristite za masažu tijela ili uklanjanje šminke. 

U našoj ishrani dosta često koristimo masti. Koja ulja preporučujete za prženje?

Hvala Vam na ovom pitanju jer dosta ljudi misli da se hladno cijeđena ulja ne mogu koristiti za prženje hrane. Postoje hladno cijeđena ulja koja su isključivo za hladna jela, poput lana, bundeve, suncokreta…Ali i ulja koja se sasvim normalno mogu koristiti za prženje hrane, kao zdrava zamjena rafinisanom ulju. To je ulje badema i susama (ako volite neutralana ulja) ili ulje lješnjaka i oraha za nešto drugačije obroke.

Gdje se Vaši proizvodi mogu pronaći?

Elan proizvodi su dostupni u cijelog BiH, a sve proizvode možete pronaći na našoj Instagram stranici @elan.stilzivota . Važno je da naglasim da se svi naši proozvodi prave od momenta narudžbe, te na taj način možemo garantovati stopostotnu svježinu svakog ulja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave