Jelena Vujačić: Djeca su ta koja nam svako jutro iznova nacrtaju osmijeh na licu

Nismo ni svjesni koliko vrijeme brzo leti i da treba da uživamo u svakom trenutku provedenom sa djecom.

Jelena Vujačić, dipl.prof. engleskog jezika i književnosti

 Jelena Vujačić je po zanimanju diplomirana profesorica engleskog jezika i književnosti. Majka je dvoje djece Stefana i Mateu. Trenutno je nazaposlena, jer njena djevojčica kreće u vrtić u septembru. Sa Jelenom smo razgovarali o majčinstvu, odgoju djece. U nastavku vam donosimo intervju.

Majka ste dvoje djece. Možete li nam predstaviti Vaše mališane?

Da, imam Stefana i Mateu. Stefan ima šest i po godina i krenuo je u prvi razred, a Matea ima godinu i deset mjeseci. Obzirom na to da je Stefan prvo dijete, kao i svi roditelji, i mi smo imali puno više vremena za igru, šetnju i razna istraživanja u prirodi sa njim. Igre su se pretežno sastojale od slaganja lego kocki, crtanja, pravljenja raznih dječjih eksperimenata i slično. Matea, koja je skoro pet godina mlađa od Stefana, redovno učestvuje u njegovim domaćim zadacima, pa samim tim ponavlja i dijelove pjesmica u njenom stilu, boji bojanke i crta (škraba). 

Kada je odgoj u pitanju šta je vama kao roditelju važno i na što najviše obraćate pažnju?

Što se odgoja djece tiče, tu akcenat stavljamo na kvalitetno provedeno slobodno vrijeme. To za mene znači što više boravka na svježem vazduhu, igre, šetnje, a što manje pridavanja pažnje malim ekranima. 

Šta mališani najviše vole da rade? Čime se najviše zabavljaju?

Stefan je svoju ljubav prema lego kockama prenio i na Mateu, tako da jako puno vremena provode igrajući se i sklapajući razne umotvorine. Također, jako su druželjubivi oboje i imaju jako puno drugara sa kojima se svakodnevno druže, kako kući tako i u parkićima i igraonicama. 

Kada je u pitanju ishrana mališana šta Vaši mališani najviše vole da jedu?

Dvoje djece, jako različite po pitanju hranje. Stefan ima jako dobar apetit i mogu slobodno da kažem, da voli apsolutno sve da jede. A Matea je pravi mali probirljivko, ona kao da nema vremena da jede. Jako mi je bitno da svaki dan jedu kuhani obrok i da jedu dovoljno voća.

Mnoge mame kažu da je svaka trudnoća posebna i drugačija od one prethodne. Kakva su bile Vaše trudnoće? Po čemu su se razlikovale?

Trudnoća je za mene, kao i za svaku majku nešto posebno. Obje su bile iste, ako izuzmemo kilažu, koja je u drugoj bila dosta veća. Osim mučnina, nisam imala nikakvih problema. Mučnine su me pratile od prvog mjeseca do samog porođaja. 

Koliko je Vaš suprug uključen u odgoj?

Suprug zbog prirode posla kojim se bavi nije dovoljno uključen u odgoj, jer posao zahtjeva da je mobilan 24h dnevno, ali se trudimo da makar to vrijeme kada je slobodan provedemo u ispunjavanju zelja mališana.

Za kraj da li imate neku poruku za roditelje?

Što se tiče poruke za sve roditelje, uključujući i nas, rekla bih samo da nismo ni svjesni koliko vrijeme brzo leti i da treba da uživamo u svakom trenutku provedenom sa djecom, jer ipak su oni ti koju nam svako jutro iznova nacrtaju osmijeh na licu.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave