Jelena Karović i Katarina Vukićević Dašković: Nema perioda u odrastanju koji nije izazovan

Naravno neće svaka beba prolaziti kroz iste probleme i ne dešavaju se sve regresije sna svim bebama.

Jelena Karović i Katarina Vukićević Dašković su dvije mame koje se kriju iza profila mamina_spavalica. Jelena je mama dva dečaka Luke i Viktora, a Katarina Alekseja i Teodora. Njih dvije su sertifikovani konsultanti za pružanje saveta za unapređenje sna beba i todlera (pored redovnih poslova koje imamo u korporacijama) i rade sa porodicama širom regiona kako bi im pomogle da bolje razumiju san svoje djece i na taj način optimizuju odmor i povezanost cijele porodice. Njihov cilj je da osnaže i edukuju  roditelje na putu poboljšanja kvaliteta spavanja njihove bebe/todlera, pružajući i njima i bebi podršku u tom procesu kako bi imali zdraviju, srećniju i bolje raspoloženu porodicu. U nastavku vam donosimo više o ovoj temi. 

Zašto je profil nastao?

Zato što smo same kao mlade mame, koje su po prvi put suočene sa izazovima koje roditeljstvo donosi, imale potrebu da nađemo odgovore na sve teme koje sada @mamina_spavalica pokriva (a svi znamo koliko je spavanje krucijalni deo u prvim godinama bebinog života). Puno izvora, edukacija, treninga, knjiga, blogova i vlogova smo pregledale i odslušale u cilju pronalaska jednostavnih odgovora na pitanja koja su nas tada mučila. Neretko se to dešavalo i u sred noći, nakon mnogo isplakanih suza i pitanja na koja tada nismo imale odgovore – ali smo verovale da postoji nešto između “ćuti i trpi – takvo je dete” i “pusti ga da isplače”… I sve što smo saznale i naučile tada, želele smo na jedan pitak i razuman način da podelimo sa mamama i tatama koji prolaze kroz sve to isto!

Koliko se često mame i trudnice obraćaju za pomoć?

S obzirom da se jako malo ljudi ovom temom na ovim prostorima bavi, a da je potreba više nego ogromna, jasno je da se na dnevnom nivou veliki broj mama (a i tata – njih ne smemo da zaboravimo) obraća za pomoć. Nas dve dajemo sve od sebe da svima koji nas kontaktiraju istu i pružimo u što kraćem vremenskom periodu – nekad je to na granici naših kapaciteta, jer je jako veliki broj roditelja suočen sa izazovima kada je spavanje njihove bebe u pitanju, ali srećne smo što uspevamo da pomognemo velikoj većini i da na taj način bar malo doprinesemo unapređenju kvaliteta života mnogih porodica na našim prostorima.

Ima sve više i više trudnica koje nam piši i to smo neizmerno ponosne! Jedan poseban segment našeg rada usmeren je upravo ka njima i pisanju priručnika koji smo izdale kako bi na vreme krenule sa pripremama za dobre navike spavanja njihovih beba.

 Koja su pitanja koja najčešće postavljaju?

Kao što je svaka beba različita, tako su i pitanja veoma raznolika. Od toga – “gde grešim?”, što je strah većine mama, do toga – “kako da uspavam bebu”, “kako da sprečim umor”, “kako da pomognem bebi ili todleru u konkretnoj situaciji…?”, “šta da radim kada stigne nova beba”, “zašto moja beba traži samo mene”, “zašto je satima budna u sred noći”, itd.

Teme koje obrađujete vezane za trudnoću ali i za periodu nakon poroda. Prema vašim saznanjima koliko se mama suočava sa postporođajnom depresijom?

Ovo je jedna velika i nedovoljno obrađena tema i nekako još uvek tabu na našim prostorima. Neke mame se u većoj, a neke u manjoj meri nose sa ovim izazovom, ali je svima podjednako teško, naročito ukoliko ne postoji podrška okoline. Naša poruka koju uvek šaljemo mamama u direktnoj komunikaciji sa njima, a i sada je delimo: ne ustručavajte se potražite stručnu pomoć ukoliko se osećate anksiozno ili mislite da je postporodjajna depresija nastupila. Ne treba da budete i niste same u tim problemima! 

Koji su najizazovniji periodi u odrastanju bebe? Kada se dešavaju čuvene regresije sna?

Nema perioda u odrastanju koji nije izazovan. Naravno neće svaka beba prolaziti kroz iste probleme i ne dešavaju se sve regresije sna svim bebama. Periodi kada mogu da se očekuju najveći izazovi u vezi sa spavanjem beba i todlera su: 

  • od 5.-8. nedelje života (prva nezvanična regresija sna kada dnevno spavanje kod mnogih beba postane veoma izazovno)
  • oko 4. meseca (čuvena regresija sna kada se način spavanja menja, to je promena kroz koju sve bebe prođu, samo je kod nekih izražena u većoj, a kod drugih u manjoj meri). Nakon nje, više ništa što je važilo do tada, a tiče se spavanja beba nije isto. To ne znači nužno da će posle ovog perioda biti teže i izazovnije, samo je činjenica da će biti drugačije. 
  • oko 6. meseca može nastupiti nova regresija sna povezana sa bebinim rastom i sazrevanjem. 
  • period od 8.-10. meseca karakterišu novi izazovi sa spavanjem, kada beba usvaja puno novih veština – puzanje, sedenje, uspinjanje na noge.. 
  • oko prvog rođendana nova regresija najčešće usled  prvih koraka koji polako kreću,
  • kao i izmedju 15. do 18. meseca i 
  • oko 2. rođendana.

To su sve periodi kada beba sazreva, menja svoje ponašanje i to se neretko odražava i na spavanje.

Kako treba da izgleda idealna rutina uspavljivanja bebe/todlera?

Idealna rutina je ona koja odgovara konkretnoj porodici. Ono na čemu mi insistiramo jeste da koraci rutine uvek budu ponavljajući kako bi beba imala jasne asocijacije na san. Važno je da tokom procesa uspavljivanja budu uključeni i faktori koji predstavljaju dobru higijenu sna (poput bele buke ili mrklog mraka) kako bi se stvorili optimalni uslovi za bolji i kvalitetniji san bebe. Često na profilu dajemo predloge kako bi idealna rutina mogla da izgleda – stoga je naša instagram stranica prava adresa za više detalja! 🙂

Jedan svoj post se posvetili upravo mitovima o dojenju. Možete li nam ovdje više o tome reći?

Kada je dojenje u pitanju, mnogo je mitova, mnogo je suprostavljenih stavova, mišljenja. Nas dve lično smo veliki zagovornici dojenja i same smo isključivo dojile svoju decu i iskusile i ono najdivnije što dojenje nosi, ali i prošle mnoge kroz mnoge izazove koje sve mame koje doje imaju – od uspavljivanja dojenjem (koje sa sobom može da dovede do problema sa spavanjem), nedovoljno mleka u prvim danima, preko štrajka dojenja, pa do mastitisa. Uvek pozivamo mame da se obrate stručnjacima koji se bave isključivo temom dojenja. Nas dve možemo samo svoje lično iskustvo na ovu temu da iznesemo i pričamo o segmentu koji se tiče povezivanja dojenja i spavanja bebe – a to je uspavljivanje dojenjem i kakav je naš stav u vezi toga.

Za porodice kojima to odgovara – uvek kažemo samo napred i uživajte u tome! Najdivniji i najlakši način za uspavati bebu je podoj. Ali ukoliko beba ima izazove sa spavanjem koji je povezan sa tim načinom uspavljivanja (što je jako čest slučaj), onda je tu naš najiskreniji savet da se to uspavljivanje i dojenje odvoji kako bi se u podojima zaista uživalo, a istovremeno svi – i beba i mama, bili odmorni. Jer nekad mame misle da odvajanje dojenja i uspavljivanja znači da moraju da prekinu sa dojenjem da bi beba bolje spavala. A to je zapravo velika zabluda i mi to nikako ne podržavamo. Svaka mama će dojiti svoju bebu koliko god dugo to želi i to je isključivo mamina i bebina odluka u koji niko treći ne treba da se meša. I baš zato, ukoliko mama želi da unapredi san svoje bebe (a samim tim i svoj) i postane svesna da je problem bebinog nespavanja u načinu uspavlljivanja – tu mi uskačemo da pomognemo sa savetima kako dojenje i uspavljivanje da se odvoji.

Za kraj imate li neku poruku za trudnice i mame?

Roditeljstvo je najdivniji poziv na svetu i ništa nas ne može više ispuniti nego nasmejana lica naših mališana i partnera. Zato je važno da uživamo u svakom momentu na tom putu i da se trudimo da se edukujemo, informišemo i razmišljamo o tome koje i kakve odluke donosimo u vezi sa našom porodicom kako bismo iz svakog momenta izvukli najviše i napravili organizaciju baš po našoj meri (tj. ritmu koji našoj porodici najviše odgovara).

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave