Jelena i Kaća, mlade mame koje educiraju roditelje o spavanju beba

Razgovarali smo sa mladim majkama Jelenom i Kaćom koje se trude educirati roditelje kako da se nose sa izazovima spavanja beba.

Predstavite nam sebe i ono što radite u nekoliko rečenica.

Iza Instagram  profila @mamina_spavalica nalazimo se nas dve – Jelena i Kaća, i naša 4 dečaka. Energija i isti stilovi roditeljstva su nas spojili i napravili ovu sjajnu priču na koju smo ponosne. Ekipa maminih spavalica je sve veća iz dana u dan, što je nama dvema samo vetar u ledja za nove projekte za budućnost. Deljenjem znanja, razmenom iskustava, individualnim savetovanjem i pružanjem podrške mamama koje misle da negde greše, pomažemo u uvodjenju rutina i postizanja predvidivog rasporeda spavanja preko dana i noći. Pomažemo roditeljima da njihove bebe stiču veštine samostalnog uspavljivanja (bez ostavljanja da neutešno plače) kao i da kvalitet sna cele porodice bude na zavidnom nivou!

Koji su za vas najveći izazovi kao majke? 

Verujemo da je ovo odgovor koji će reći svaka mama, a to je da decu izvedemo na pravi put. Dakle, gledano na duge staze najveći izazov u roditeljstvu nam je da deci pružimo dovoljno ljubavi, podrške, razumevanja, ali i da ih osposobimo i pripremimo za život.  Na svakodnevnom nivou borimo se sa balansiranjem svega – kako se dovoljno posvetiti svakom detetu, kako naći vreme za partnera, kako zadržati sebe u ulozi majke, kako imati karijeru koja ispunjava, a da porodica ostane na prvom mestu…

Koji trenuci Vas ispunjavaju, tj. šta Vas najviše raduje kao roditelja?

Ispunjava nas njihov osmeh. Njihova iskrena sreća i radost kada smo zajedno. Njihov zagrljaj i “Mama nedostajala si mi” kad ih pokupimo iz vrtića. A možda najviše njihova bezrezervna iskrenost. I što smo ih naučile (i još uvek ih učimo) da pokazuju sve svoje emocije i da je u redu da osećaju ogromnu ljubav, ali i da budu ljuti i tužni. A možda najviše kada oni izgovore rečenice na kojima nas dve insistiramo u njihovom odrastanju i koje ponavljamo xy puta svakoga dana. Nas dve smo tek na početku ovog puta roditeljstva i radujemo se svakoj novoj fazi koja nam dolazi!

  • Koliko je Vama pomoglo znanje o spavanju beba u Vasoj rutini? 

Mamina spavalica je nastala zato što smo verovale da postoji nešto više od saveta koji se prenose od usta do usta poput “ne navikavaj ga na ruke”, “pusti ga da bude duže budan, bolje će spavati” i slično. Obe smo imale izazove sa spavanjem naših beba i kako odgovore nismo mogle pronaći u okruženju, počele smo da se edukujemo. To je promenilo sve, pre svega postale smo bolji roditelji svojoj deci, jer sada čak i kada nije sve idealno (a ne može biti svaki dan idealan i svi nekad ispadnemo iz ritma) znamo zašto je to tako, ne stresiramo se (previše) i znamo kako da se vratimo na pravi put.

Da li Vam je teško balansirati između majčinstva i posla?

Izazovno je. Možda je to najbolji opis. Kao i svakoj majci. Da li ima teških dana? Itekako. Preispitivanja, razmišljanja, da li smo dovoljno prisutne, mogle smo bolje, možda i više, griže savesti ako dodjemo po njih u vrtić posle 16h… Ali svi moramo da budemo svesni da deca ne znaju koliko je sati i da li smo došli na vreme po njih u vrtić ili smo “zakasnili”. Njima je važno da kada stignemo- budemo tu, prisutni. Ali zaista prisutni. I oni se tada pune. I veća sreća za njih ne postoji! Dajemo sve od sebe da provodimo kvalitetno vreme u zajedničkim aktivnostima preko dana i da budemo usmereni isključivo jedni na druge. Da budemo povezani. Bez spoljnih distrakciija.

 Poruka za majke i jedan mali savjet za bolje spavanje beba.

Poruka: Roditeljstvo je teško. Izazovno. Naporno. Istovremeno je i najlepša stvar koju možemo doživeti. Trudite se da uživate u svakom momentu koji roditeljstvo nosi. Tada kad je teško učimo o sebi, svojim granicama, mogućnostima, upoznajemo neke svoje dubine koje nismo ni znali da postoje. I kad naiđe loš dan, treba da ga prihvatite i izgurate kako znate i umete i sačekate sutrašnji dan i novi početak.Savet: konzistentnost je najčešće rešenje mnogih izazova sa spavanjem. Imati dobre navike spavanja, biti uporan i konzistentan u primeni istih najčešće su dovoljni preduslovi za kvalitetan san cele porodice.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave