Jelena Dugandžić: Svaka trudnoća je različita kao i porod

Uloga majke je kraljevska uloga, i posebnija je od svih drugih uloga u našem životu. 

Predstavljamo vam Jelenu Dugandžić. Majka je devetomjesečnog dječaka Matea. Sa Jelenom smo razgovarali o  tome kako je protekla njena trudnoća i o tome kakav je Mateo kao dječak. Zanimljivu priču pročitajte u nastavku ovog teksta. 

Za početak recite nam ko je Jelena Dugandžić?

Zovem se Jelena Dugandžić, imam 27 godina. Završila sam srednju školu u Kreševu i stekla zvanje tehničar za računalstvo. Trenutno nezaposlena. Živim u općini Kiseljak, mjesto Lepenica. Majka devetomjesečnog sina Matea, i sretno udata supruga.  Kao i većina, pored obaveza oko djeteta, uživam u slikanju i snimanju, te smišljanju zanimljivih ideja koje rado dijelim s prijateljima na društvenim mrežama.

Prije nešto manje od godinu postali ste majka. Kako ste se snašli u toj ulozi? 

Da, porodila sam se u četvrtom mjesecu 2022. godine i to je za mene najljepši događaj u životu. Rođenjem djeteta, rađa se i majka i spoznajete novu snagu i ljubav za koju niste ni znali da postoji u vama. U ulozi majke sam se odlično snašla, suprug i ja smo željeli bebu i naš Mateo je došao u pravom trenutku i upotpunio jedinu prazninu koja nam je nedostajala.

Kakva je bila trudnoća?

Moja trudnoća je prvo tromjesječje bila idealna, a kako su mjeseci išli morala sam čuvati trudnoću zbog komplikacija u vidu prijetećeg prijevremenog poroda. Bili smo i u jeku corone, te je postojao dodatni strah od zaraze, koja je za moju ionako rizičnu trudnoću predstavljala još veći strah. Na kraju sam prošla termin tjedan dana i porođena sam hitnim carskim rezom.

Da  li ste imali nekih posebni „trudničkih“ želja?

Što se tiče trudničkih želja ako mislite na hranu, najviše sam žudila za slatkišima i našim poznatim Kiseljačkim pogačama s kajmakom. Prijatelji, prolazeći kroz Kiseljak kupovali su pogače i donosili mi ih doma. Naravno ne smijem zaboraviti da kao i dosta trudnica zbog izraženih hormona, imala sam jako izražene emocije i željela sam što više pažnje.

Kakav je Mateo? Možete li mi ga malo predstaviti?

Mateo je jedna prava pričalica i smijalica, te jako veseo i sretan dječak.  Voli da je pažnja usmjerena k njemu, ništa mu ne može promaknuti. Obožava ručati, što meni predstavlja veliku olakšicu u smišljanju jela za njega. Prateći mame na društvenim mrežama vidim da ih se dosta puno bori s bebama „nejedačima“ i vjerujem da im je dosta teško. Velika je maza, ali neka je. On će biti moje dijete zauvijek, ali je moja beba samo jednom. Uživa kada mu pjevam.

Koliko je Vaš suprug uključe u brigu o Mateo?

Moj suprug Josip je najbolji otac kojeg možete zamisliti. Jako je posvećen brizi o Mateu. On dosta radi, ali koristi svaki slobodan trenutak za igru s njim. Mateo uživa provoditi vrijeme u maženju s tatom i njihovim igrama. Otkako se Mateo rodio nije prošao ni dan da Josip ne nazove s posla ili pošalje poruku: „Kako ste mi, šta radi moj dječak?“ To mi jako puno znači.

U prvim danima nakon poroda da li ste imali pomoć porodice? I smatrate li da je u tom periodu ključna u oporavku majke?

Pomoć porodice, prijatelja, bliskih osoba jako je bitna nakon poroda. Ja sam imala sreću da su tu uz mene pored supruga, bile mama i svekrva. Svakoj ženi nakon izlaska iz porodilišta bitno je da ima nekoga koga može pozvati u bilo kojem trenutku za bilo koju pomoć. Dosta majki imaju teške porode i prosto je nemoguće u prvim danima brinuti se svom snagom oko bebe i kućanskih poslova. Porodiljama je potreban i netko s kime može popričati jer imamo dosta slučajeva postporođajnih depresija koje ne smiju ostati tabu tema u našem društvu. 


Šta bi ste preporučili našim trudnicama koje će ubrzo postati majke?

Drage trudnice, ne zamarajte se razmišljanjem o tome kako će proći porod i kakva će te biti majka. Svaka trudnoća je različita kao i porod. Uloga majke je kraljevska uloga, i posebnija je od svih drugih uloga u našem životu. Biti majka je najveći blagoslov koji nam je Bog poslao.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave