Jedanaest iznenađujućih činjenica o braći i sestrama

Sve se manje vjeruje da je redoslijed rođenja povezan s našim ličnostima, postoji mnogo interesantnih istraživanja o braći i sestrama koje će vam sigurno biti zanimljive.

 

Otkrijte nove stvari o budućim odnosima vaše djece i nekim koje nikad ne biste očekivali.

Za sve mame koje imaju dvoje ili više djece, ili one koje planiraju imati više od jednog djeteta:

Braća i sestre međusobno provedu više vremena nego s nekim drugim. Prema jednom istraživanju, do perioda kad djeca napune 11 godina, proveli su skoro 33% njihovog slobodnog vremena s braćom ili sestrama. Čak i kako odrastaju i više se interesuju za vanjski svijet i obaveze, djeca i dalje provedu 10 sati sedmično s braćom i sestrama, a u većim porodicama broj raste na 17 sati.

Braća i sestre imaju velik utjecaj na naš izgled, ličnost i ponašanje. Čak i više nego roditelji.

80% nas provede bar trećinu života s braćom i sestrama, kako navode neka istraživanja, i ništa se ne može mjeriti s takvim odnosom. Neka istraživanja pokazuju da to može smanjiti rizik od depresije, dovesti do veće životne satisfakcije i samopouzdanja.

Braća i sestre liče jedni na druge, ali po izgledu i inteligenciji. Bez obzira što imaju iste roditelje i odgoj, braća i sestre su često veoma različiti kad su u pitanju njihove ličnosti. Još uvijek nije jasno zašto je tako, ali braća i sestre se često pokušavaju razlikovati jedni od drugih.

Starija djeca mogu biti pametnija. Iako postoji debata oko ovoga, izgleda da postoji mala razlika. Nekoliko teorija se proučava, a najučestalija je da starija djeca provode vrijeme podučavajući svoju mlađu braću i sestre, te tako jačaju svoje razumijevanje koncepta. Može biti i zbog toga što prvorođenčad dobiju apsolutnu pažnju oba roditelja i zbog toga dobiju više mogućnosti.

Mlađa djeca mogu biti sklonija riziku i više ekstrovertirana. Ipak, nemojte ovo uzimati zdravo za gotovo. Ali ako vjerujete u bar neka istraživanja znači da vjerujete da su mlađa djeca otvorenija i da su podložnija rizicima. Neki vjeruju da je to tako zato što se mlađu djecu „tjera“ da budu otvorena da bi dobili pažnju (pogotovo u većim porodicama).

Mlađa djeca su i manje podložna alergijama i ekcemima za razliku od starije braće i sestara, vjerovatno zato što, dok se oni ne rode, u okolini se stvori mnogo mikroba zahvaljujući starijoj djeci. A oni, zapravo, mogu pomoći u stvaranju jačeg imunološkog sistema.

Samo pola braće i sestara dijele isti nivo ekonomskog i edukacijskog sistema. Drugim riječima, poznata braća i sestre poput Williams sestara, braće Bush ili Julianne i Derek Hough-a nisu mjerila.

Djeca koja imaju braću i sestre mogu biti sofisticiraniji kad je u pitanju ljubav. Prema studijima, muškarci koji imaju sestre lakše se snalaze i održavaju razgovor s osobom suprotnog spola. Slično tome, žene koje imaju starijeg brata ili braću, prije će se nasmijati i započeti razgovor s nepoznatim muškarcem.

Braća i sestre mogu određivati i težinu. Jedan od studija pokazao je da rizik od pretilosti opada 14% za svakog novog člana porodice (brata ili sestre), bar kad su u pitanju kćerke. To je vjerovatno zato što jedni druge čine fizički aktivnijim.

Što više braće ili sestara imate, manje su šanse da ćete se razvesti kao odrasla osoba. Za svakog brata ili sestru koju neko ima, šanse razvoda opadaju za 2%, kako navodi nedavni studij. Više braće ili sestara znači više iskustva s drugim osobama, što čini da stvara prednost kad su u pitanju pregovori o dobrim i lošim stranama braka.

Roditelji zaista preferiraju jedno dijete pored drugog. Tim istraživača pronašao je da 65% mama i 70% tata imaju omiljeno, tipično najstarije dijete. Dok većina roditelja ovo negira, bar neka istraživanja pokazuju suprotno.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave