Je li moguće zatrudnjeti nakon vazektomije?

Vazektomija se smatra visoko učinkovitom metodom muške sterilizacije.

Vazektomija je trajno rješenje za kontrolu rađanja kod muškaraca, pri čemu se vasre deferens (kanal sperme) reže i hermetički zatvara na svojim krajevima kako bi se spriječilo da spermatozoidi dođu do jajašca. Iako je stopa neuspjeha ove metode vrlo niska, postoji šansa da žena zatrudni čak i nakon što muškarac ima vazektomiju.

Kako se radi vazektomija kod muškaraca?

Postoje tri načina da se napravi vazektomija :

Konvencionalna vazektomija: U ovoj se metodi skalpel koristi za rez na koži skrotala, koji se šiva nakon vazektomije.

Vazektomija bez skalpela: To je brz i bezbolan postupak koji se provodi u bolnici davanjem pacijentu opću anesteziju. Vazektomija bez skalpela je metoda koja se najčešće koristi. Liječnik napravi rupu u skrotumu i izvadi kanal sperme, koji se zatim veže i reže. Ovaj postupak traje 15-20 minuta i ne zahtijeva nikakve ubode. Nakon postupka, muškarac i dalje može ejakulirati sjeme, ali bez sperme. Treba mu napraviti analizu sperme nakon tri mjeseca vazektomije kako bi se osiguralo da u sjemenu nema sperme.

Tehnika okluzije  se izvodi tako da se napravi rez na skrotalnoj koži. Potom se okludira pomoću prikladne metode kao što su vezivanje šavovima, podjela, katerizacija, nanošenje kopči, ekscizija segmenta vasije, fascijalna interpozicija ili kombinacija ovih.

Muškarcima je najpoželjniji postupak vazektomije bez skalpela. Čak i ta metoda ponekad može neuspjeti i postoje šanse za trudnoću nakon vazektomije.

Je li moguća trudnoća nakon vazektomije?

Postoje šanse da žena zatrudni čak i nakon što se muški partner podvrgne vazektomiji. Evo razloga:

Nakon vazektomije, liječnik mora izvršiti test sperme kako bi potvrdio nulti broj sperme. Seksualni odnos bez zaštite i provjere testova bi mogao dovesti do trudnoće. Iz tog razloga liječnici savjetuju korištenje drugih kontraceptiva prije nego što se uradi analiza sjemena.

Neuspjeli postupak vazektomije omogućuje spermiju da dosegne penis mikroskopskim kanalima koji se formiraju u ožiljnim tkivima pacijenta, proces koji je poznat i kao rekanalizacija. Analiza sperme pomaže u otkrivanju ovih mikroskopskih kanala. Ubrzo nakon vazektomije, u spermi je još uvijek ostalo nešto sperme. To je dovoljno za impregniranje žene. Muškarac treba ejakulirati 20-40 puta nakon vazektomije da bi dobio nulti broj sperme u uzorku sjemena, a analizu sperme trebalo bi obaviti tri mjeseca nakon zahvata.

Prema istraživanju, 177 od 538 proučenih slučajeva vazektomije završilo je u trudnoći u roku od pet godina nakon zahvata. Na temelju ukupnog broja vazektomija koje su izvršili hirurzi koji su sudjelovali u studiji, zabilježeno je samo oko 1 trudnoće u 1.000 vazektomija. Oko 51% trudnoća rezultat je nezaštićenog seksa ubrzo nakon zahvata.

Ako se par odluči osnovati obitelj nakon vazektomije, još uvijek postoji šansa da se podvrgne još jednom kirurškom zahvatu.  Obrnuta vazektomija postupak je koji se provodi radi ponovnog spajanja spermatozoida. To pokreće protok sperme u sjeme. Ako se par odluči kasnije imati djecu, tada je obrnuta vazektomija jedna od mogućnosti. Ali ova metoda nije 100% učinkovita i ne mora nužno voditi u trudnoću. Druga je mogućnost pohranjivanje sperme u banku sperme prije nego što se podvrgne postupku vazektomije. Ovo vam može pomoći da imate dijete čak i nakon nekoliko godina.

Koje su komplikacije vazektomije?

Kratkoročne komplikacije uključuju infekciju i krvarenje. Dugotrajne komplikacije uključuju sindrom boli nakon vazektomije i granuloma sperme. Krvarenje i hematom nastaju zbog ozljede uzrokovane pampiniformnim venskim pleksusom. Granuloma sperme rezultat je istjecanja sperme iz vazalnog kraja testisa. ISTAKNUTO : Vazektomija se smatra visoko učinkovitom metodom muške sterilizacije. Ako ste se odlučili za postupak, osigurajte da napravite analizu sjemena i nekoliko mjeseci koristite kontracepcijske sredstva kako biste izbjegli trudnoću

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave