Jasmina Milojević: Moj najvažniji poziv je materinstvo

 Jasmina Milojević je tridesetpetogodišnjakinja koja je poznata na instagramu  kao mojaprvakasica_babyfood. Po profesiji je dipl. pravnik, ali i neko ko je sve godine studija radio u poznatim beogradskim restoranima i naučio dosta korisnog o hrani, začinima, kombinovanju ukusa, te samoj pripremi i postupku obrade namirnica do finalnog proizvoda.  Jasmina je i mama dječaka Mihaila. Kaže kako je njen najvažniji poziv je materinetvo, ali i najznačajnija titula, te otuda i poseban aspekt na zdravu ishranu beba, djece i trudnica kroz lično iskustvo, kako je i nastala njena stranica.  Zagovornik je  zdravih navika, kvalitetne ishrane, žena i mama koja kombinuje tradicionalno i realno u svakodnevnim obavezama.U nastavku vam donosimo naš intervju sa Jasminom.

Recite nam više o zdravoj ishrani beba, te koliko je bitna ?

Zdrava ishrana?! Šta svako od nas podrazumeva i prvo pomisli pod pojmom zdrave ishrane? Sveže, domaće, netretirano, iz ličnog uzgoja, kuvano svaki dan… Ili nešto više? Lično, za mene je zdrava ishrana jedan svojevrsni izbor, zasnovan na osvešćenosti o važnosti ishrane od najranije dobi, te dalje kroz odrastanje i život, a koji podrazumeva pored svesti i jedan stalan proces učenja, edukacije, prilagođavanja. Zdrava ishrana beba je temelj za pravilan razvoj zdravog deteta i čoveka.  Kada beba  dostigne zrelost koja je potrebna za uvođenje nemlečnih namirnica i upoznavanje sa prvim ukusima, mame se nalaze na ozbiljnoj prekretnici koja zahteva samo malo vise pažnje, volje, koji minut duže vremena za pripremu i pronalaženje adekvatnih namirnica. To podrazumeva namirnice koje nisu tretirane pesticidima, iz organskog uzgoja mesa, pravilan tretman pranja, pripreme namirnica, njihovog kombinovanja, kako bi se najbolje iskoristili svi benefiti koje određena namirnica (voće, povrće, meso, daje). Ishrana koja je bogata svežim namirnicama, voćem i povrćem, žitaricama, bez aditiva, konzervanasa, emulgatora, vestačkih boja. Ali ništa manje važan aspekt, da je adekvatno čuvana, pakovana, termički obrađena, zamrznuta, konzervirana, pasterizovana. Jako je važno pročitati deklaracije i otkloniti sumnju da možda u određenom pakovanju postoji sastojak koji nije preporucljiv u ishrani dece.  Raznovrsna ishrana, pravilno birane namirnice, malo znanja o njihovim svojstvima i međusobnom kombinovanju, i svaka mama može za svoju bebu obezbediti zdravu ishranu.  A složićemo se da je ishrana beba nakon samog upoznavanja, uspostavljanja laktacije jedan od većih izazova koji ako adekvatno savladamo već smo napravile prvi korak u stvaranju svesti i navike zdrave ishrane u budućnosti deteta kroz njegovo odrastanje. 

Koji sastojci su najbitniji?

Govoriti o samim sastojcima je tema zaslužuje guste redove na puno strana, ali kako nisam pedijatar, nutricionista, spec.za ishranu i sl. već mama koja je svakodnevno ulagala vreme, trud, predanost, kako bi sto vise naučila, saznala, i danas učim smatram da svamo od nas može doći do ove informacije bar u onom minimalno neophodnom procentu i zadovoljiti sve nutritivne potrebe deteta. Bitno je sve, svaka namirnica je važna. Voće, povrce, žitarice, meso, jaja. Ali sve u svoje vreme, pravilno pripremljeno, kombinovano, kako bi organizam dobio iz svake ono najkvalitetnije. 

Da li s nama možete podijeliti Vaša iskustva?

Nase iskustvo je vrlo specifično. Lično sam se pridržavala saveta pedijatra, ali i morala dosta toga sama da uvidim, procenim, kao mama čije dete je imalo alergiju na proteine iz kravljeg mleka, GERB (gastroezofagelnu refluksnu bolest) i multiplu alergiju na hranu, koje nije smelo da konzumira veći broj namirnica (mleko, jaja, orašasto/koštunjavo voće, mahune samo odvojene od opne, ništa riblje, mlada mesa, soja) bio je pravi izazov nadoknaditi mu sve potrebe uzimajući u obzir minimum namirnica koje smo smeli koristiti (jer sam kao dojilja i ja bila na istoj restrikciji kao i Mihailo) njegovo negodovanje konzumiranja hrane kao posledica GERB-a, te postupak ponovnog uvođenja svake namirnice ponaosob, uz jaku volju, malo znanja uspela sam da njegovi doktori, spec.za ishranu, gastroenterolog, alergicar budu iznenađeni jako dobrim rezultatima i napredovanjem koje je pokazivao uprkos problemima u ishrani.  A onda se vratimo na važnost ishrane:

Beba ima alergiju ➡️šta beba jede?

Osip ➡️ šta beba jede?

Slabo napredovanje ➡️ šta beba jede?

Zdravi zubi ➡️ šta dete jede?

Dobro varenje➡️šta beba jede

Konstipacija ➡️ šta beba jede?

Najveći broj bolesti se drži pod kontrolom pravilnom korigovanom ishranom, IR, dijabetes, bolest ž, gastroenteroloske bolesti ..

Koliko je ishrana majke u trudnoći bitna?

Kod ovog pitanja ću se osvrnuti na svoje lično iskustvo. Jako je važno sta majka jede u trudnoći, ali  pre trudnoće. Pre nego sam zatrudnela, samo par meseci ranije moj ginekolog mi je rekla da će trudnoća biti nemoguća, citiraću je “Ni u snu”, sumnjala je na disbalans hormona i IR iako nisam imala nijedan simptom, problem koji bi ukazivao na to. Čekajući na potrebne rezultate, istog trenutka sam se edukovala o samoj IR i iz ishrane isključila sve sto je nepreporucljivo i štetno iako sam i tada dosta vodila računa o ishrani, sada sam samo učinila dodatni napor i obogatila ishranu kvalitetnim namirnicama (zeleno povrće, orašasti plodovi, riba, izbacila šećer, belo brasno). I zamislite, na opšte iznenađenje moje doktorke na svoj sl.pregled došla sam poodmaklo trudna. U trudnoći sam nastavila i verujte, u 6-om mesecu sam dobila suplemente za trudnice 1 kutiju, i gvožđe koje je tada bilo u blagom padu. Imala sam zdravu, urednu trudnoću, energije i radila sam celu trudnoću do pred ulazak u deveti mesec. 

Da li imate neku poruku za naše čitaoce?

Svest o važnosti odabira ishrane u svakom periodu života, pola je zdravlja. Kada postavite zdrave temelje, sve dalje je samo nadogradnja bez dodatnog opterećenja, postane vam stilž. A benefite koje dobijate, uočavate svakodnevno. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave