Jačanje imuniteta kod djece u zimskom periodu

Zima je već stigla, a uz pahulje i praznike uz nju i brojne virusne infekcije. Najčešće su to respiratorne infekcije, a nerijetko i crijevne virusne infekcije. Vrlo je uobičajeno da mala djeca i djeca predškolskog uzrasta imaju čak 8 do 12 prehlada, respiratornih ili crijevnih infekcija godišnje.

Djeca školskog uzrasta i predtinejdžeri u prosjeku obole od pet ili šest bolesti godišnje1

Imunitet kod djece

Rana zaštita djeteta koju mu majka pruža kroz placentu, a zatim mlijeko, uključuje IgG i IgA antitijela. Kada ta zaštita prestane, dijete postaje podložnije raznim infekcijama. Dodir s patogenima i mikrobima nije nužno loš. Naprotiv, vrlo je važan za razvoj stečenog imuniteta. Poželjno je dijete što više izlagati vanjskim uticajima da bi njegov imunitet stekao imunomemoriju za cijeli život.

Šta roditelji mogu učiniti u vezi s tim pitanjem?2

Osnovno je djetetu pružiti kvalitetan san, raznoliku prehranu (preporučljivo je što više koristiti sezonsko svježe voće i povrće), izbjegavati stres, poticati na fizičku aktivnost, jer je uočeno da životni stil ima velik uticaj na razvoj i optimalno funkcionisanje imuniteta. Za djecu koja su pod velikim pritiskom mnogobrojnih aktivnosti i obaveza u školi, koja su podložna malapsorpciji zbog neadekvatne prehrane, ili boluju od drugih bolesti, preporučljivo je posegnuti za dodacima prehrani koji će ojačati njihov imunitet i doprinijeti pravilnom razvoju. Osim toga, preparati koji skraćuju trajanje i ozbiljnost simptoma preveniraju prekomjernu i nepotrebnu upotrebu antibiotika.3

Pored vitamina i minerala koji utiću na jačanje imuniteta, roditelji nerijetko posežu za preparatima beta glukana.

Beta-glukan je polisaharid, a najaktivnijim oblikom smatra se oblik 1,3/1,6. Beta-1,3 D glukan djeluje na dva načina :                              

 •  potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita koji su prva linija odbrane organizma;
 •  aktivira makrofage – ćelije koje čine energetsku centralu imunološke aktivnosti i time izaziva cijeli niz odbrambenih reakcija u organizmu4.
 • Naša preporuka je Salvit Beta glukan,jedinstveni tekući dodatak prehrani koji sadrži patentirani Yestimun® beta-glukan. Salvit Beta glukan sadrži i:
  – cink koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema
  – beta-(1,3/1,6)-D-glukan – prirodni polisaharid izolovan iz stanične stijenke kvasnice Saccharomyces cerevisiae, visokog stepena čistoće
  – iscrpinu ploda crne bazge (Sambucus nigra L.). Odličnog je okusa jagode.

U zimskom periodu vrlo su česte i crijevne infekcije, koje prate neugodni simptomi poput povraćanja, proljeva i mučnine. Terapijski cilj liječenja proljeva i/ili povraćanja je izbjegavanje dehidracije. Kod djece dehidracija nastaje brže zbog njihove male tjelesne mase i manjih zaliha vode u tijelu. Glavna terapija za proljev i/ili povraćanje je oralna rehidracijska otopina (ORS) – uravnotežena mješavina glukoze i elektrolita5

Jedan od popularnih rehidracijskih proizvoda je Salvit Orsovit – prašak za pripremu oralne rehidracijske otopine. Namijenjen je za dijetalnu prehranu bolesnika s gubitkom elektrolita i vode tokom proljeva te za rehidraciju.Dodatna prednost Salvit Orsovita je ta što je obogaćen tindaliziranim bakterijskim kulturama Lactobacillus acidophilus. Ugodnog je okusa naranče koji povećava saradnju djece.

 1. https://health.choc.org/why-is-my-child-always-sick-a-pediatrician-answers-your-questions/
 2. Simon, A. K., Hollander, G. A., & McMichael, A. (2015). Evolution of the immune system in humans from infancy to old age. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 282(1821)
 3. https://www.inpharma.hr/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=2895&cntnt01returnid=21
 4. https://www.inpharma.hr/index.php/news/34/19/Svojstva-i-djelovanje-beta-1-3-glukana
 5. https://salvit.hr/nutricionizam/orsovit-bi-trebao-biti-u-svakoj-kucnoj-ljekarni/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave