Iznenadno odvikavanje od dojenja

Iznenadno odvikavanje od dojenja

Iznenadno odvikavanje od dojenja predstavlja nagli prestanak dojenja.

Ponekad se dogodi zbog neočekivane situacije ili hitnog slučaja. U drugim slučajevima, majka odluči da na tačan datum prestane dojiti. Bez obzira da li je to namjerna odluka ili nešto na što ne možete utjecati, nagli prestanak dojenja može imati efekat na vas, vaše tijelo i vašu bebu.

Postepeni i nagli prestanak

Ako je prestanak nagli, vjerovatno ni vi ni vaša beba nećete imati vremena da se fizički i emocionalno pripremite na tu promjenu. Ako vaše tijelo nije imalo šansu da se prilagodi nagloj promjeni, prestanak može biti težak, čak i bolan.

Nagli prestanak je suprotan postepenom. Kada dijete postepeno prestane dojiti, dešava se spora tranzicija između dojenja i drugačijeg načina hranjenja. Ako imate izbor, preporučljivo je da se odlučite na postepeni prestanak. To će biti bolje i za vaše tijelo, pa se nećete susresti s nekim problemima dojki ili problemima koji mogu eventualno nastati.

Pored toga, postepeni prestanak je manje šokantan za vašu djecu. Dojenje pruža hranjive tvari, ali je u isto vrijeme izvor sigurnosti i udobnosti. Neka djeca će se od dojenja odviknuti lako, dok će drugoj djeci biti jako teško, pogotovo ako ste naglo prestali.

Zašto neke žene naglo prestanu dojiti?

Definitivno postoje okolnosti koje zahtijevaju nagli prestanak, poput medicinskih razloga. Međutim, nagli prestanak se može izbjeći. Ako morate prestati a ne želite, pričajte s doktorom ili savjetnikom za dojenje da saznate da li je stvarno neizbježno ili postoji druga opcija. Evo nekih od razloga zašto žene odjednom prestanu dojiti:

 • Počnu uzimati nove lijekove: Postoje određeni lijekovi koje ne smijete uzimati dok dojite, ali postoje i mnogi koji su sigurni. Ako vam doktor prepiše novi lijek koji nije kompatibilan s dojenjem, pitajte da li postoji neki alternativni koji je siguran. Naravno, ako vaše zdravlje ovisi o nečemu što nije sigurno za dojenje, poput kemoterapije zbog raka, onda nemate izbora već da prekinete dojiti u toku liječenja.
 • Bolest, hospitalizacija ili operacija: Ako imate više raznih bolesti koje su česte, ne biste trebali imati problema s dojenjem. Ne morate prestati ako imate prehladu ili dijareju. Ali ako imate ozbiljnu bolest, morate ići u bolnicu ili trebate imati operaciju, vjerovatno ćete trebati prestati dojiti. S druge strane, ako je vaša beba bolesna ili treba ići u bolnicu, mlijeko iz dojke može biti od pomoći. Ako je moguće, nastavite dojiti ili pumpati mlijeko za vašu bebu.
 • Odvajanje od djeteta: Ako morate biti daleko od djeteta na duži period vremena, nećete moći dojiti. Ako planirate nastaviti kad se vratite kući, možete nastaviti pumpati da održite izvor mlijeka. Ispumpano mlijeko možete također poslati kući. Naravno, ovo može oduzeti mnogo vremena i biti komplikovano, pa mnoge mame ipak odluče skroz prestati.
 • Pritisak drugih ljudi: Mama može prestati dojiti ako osjeti pritisak partnera, prijatelja ili porodice, čak i ako vas doktor i savjetnik ne podržavaju.
 • Nova trudnoća: Ne morate uvijek prestati dojiti zbog nove trudnoće. Ali s obzirom da dojenje može uzrokovati kontrakcije u materici, postoje veće šanse od pobačaja ili ranog poroda, zbog čega je odvikavanje sigurna opcija.

Kako iznenadno  odvikavanje utječe na majke

Odvikavanje ima fizičke, hormonalne i emocionalne efekte na majke. Ako prestajete postepeno, imat ćete veću kontrolu, pa se možete pripremiti i prilagoditi promjenama. Ali ako je odvikavanje iznenadno, to može imati utjecaj na vas i vaše tijelo.

 • Iznenadni prestanak može dovesto do bolnih grudi.
 • Otečene i tvrde grudi pune mlijeka mogu uzrokovati infekciju grudi, začepljenje kanala ili apsces dojke.
 • Može doći do mliječne groznice. Mliječna groznica ima slične simptome gripe. Najčešće traje nekoliko dana.
 • Vaše grudi će nastaviti proizvoditi i curiti mlijeko određeni period vremena. Moglo bi potrajati mjesecima dok izvor mlijeka ne presuši.
 • Zbog prestanka dojenja i promjena u ravnoteži hormona, vaša menstruacija i plodnost će se vratiti. Ponovo ćete imati velike šanse da zatrudnite.

Depresija zbog iznenadnog prestanka

Ako je prestanak nagli ili iznenadni, to može biti razočaravajuće. Ako ti nije nešto što ste željeli, možete se osjećati kao da niste ispunili zadatak i donijeti osjećaj tuge, ljutnje ili krivnje. Čak iako ste to htjeli, možda ćete se iznenaditi kad sve to naglo prestane. Žene koje su patile od depresije i psihičkih problema mogu osjećati veću tugu.

Savjeti kako da izdržite težak period

Dok iznenadni prestanak može biti neudoban i tužan, postoje neke stvari koje vam mogu pomoći da sve to prebrodite:

 • Uklonite malo mlijeka iz dojke da bi se osjećali udobnije. Ako vam grudi oteknu, ručno ispumpajte mlijeko da smanjite pritisak i bol. Ali pumpajte samo toliko da se osjećate bolje, a ne previše i prečesto.
 • Nosite grudnjak koji vas ne steže. Lagani pritisak na grudi može biti dobar osjećaj. Ali ako odaberete grudnjak koji je preuzak i pokušate spriječiti proizvodnju mlijeka, moglo bi doći do začepljenja ili infekcije grudi.
 • Koristite hladne obloge na grudima. Hladni listovi kupusa i ledene obloge mogu smanjiti upalu i ukloniti bol s nateknutih grudi. Ako nastavite koristiti hladne obloke, smanjit ćete i proizvodnju mlijeka.
 • Imajte jastučiće za grudi u blizini. Oticanje zbog naglog prestanka može stvoriti pritisak u vašim grudima. Pritisak može uzrokovati povremeno curenje, pogotovo ako čujete bebin plač. Budite spremni i spriječite neugodne mrlje uz pomoć jastučića, koji će sve upiti.
 • Smanjujte bol. Otečene grudi mogu biti bolne, pa otiđite kod doktora da vam da neki lijek.
 • Probajte smanjiti mlijeko uz pomoć biljnih lijekova. Neke majke koriste kadulju, peršun i nanu da smanje proizvodnju mlijeka.
 • Potražite pomoć. Pričajte s partnerom, porodicom i prijateljima i recite im kako se osjećate. Možete se pridružiti i lokalnoj grupi podrške, možda i upoznati majku koja prolazi kroz isto što i vi.
 • Ako ste patili od depresije ili psihičkih problema u prošlosti, pričajte s vašim doktorom. Zbog hormonalnih promijena koje na vas utječu na razne načine, vjerovatno će se na vas ovaj put trebati više paziti.

Kako iznenadni prestanak utječe na djecu

Postepeni prestanak omogućava djetetu da se navikne na drugi izvor hrane i gubitak udobnosti i sigurnosti koje dojenje nudi. S obzirom na to, nagli prestanak može loše utjecati na mališana.

 • Moguće je da će odbiti bocu, pogotovo ako im vi dajete.
 • Teško će im biti da se odviknu od dojenja i da shvate da se to mora završiti. Mogu biti nervozni, tužni, pa čak i ljuti.
 • Može se razboljeti. Dojenje sprječava neke česte bolesti kod djece, pa bi nagli prestanak mogao staviti dijete u rizičnu situaciju, naprimjer može dobiti infekciju ušiju ili respiratornu infekciju.

Savjeti kako da pomognete svom djetetu

 • Ako niste protiv cucli, možete je dati svom djetetu da zadovolji svoje prirodne potrebe za sisanjem.
 • Dajte mu sigurnosni objekat, dekicu ili medu.
 • Ako vaše dijete odbija vašu bocu, probajte dati nekom drugom da mu ponudi. Ako je vaša beba skoro 6 mjeseci stara, možete preskočiti bocu i preći na šoljicu.
 • Odvucite pažnju starijoj djeci kada dođe vrijeme dojenja i započnite novu rutinu. Prošetajte, igrajte igru ili mu ponudite neki obrok ili piće.
 • Dajte djetetu višak pažnje na drugi način. Možete zamijeniti momente dojenja drugim stvarima poput grljenja, pjevanja, čitanja i jednostavno provođenja vremena zajedno.

Čime hraniti dijete ako morate naglo prestati s dojenjem

Kad naglo i brzo prestanete dojiti, morat ćete uzeti u obzir druge načine ishrane. Ako imate smrznutog mlijeka iz frižidera možete ga nastaviti davati svom djetetu. Ali ako nemate višak mlijeka, ono što će vaše dijete jesti zavisi od dobi. Ako imate malu bebu ili novorođenče, doktor će vam vjerovatno preporučiti formulu. Dijete od 6 mjeseci može početi jesti tvrđu hranu uz formulu. Takav način ishrane možete davati godinu dana.

Nakon prvog rođendana djeteta, većina hranjivih tvari doći će iz hrane, pa se s formule možete prebaciti na kravlje mlijeko. Međutim, neka djeca koriste dječije mlijeko umjesto kravljeg. Pričajte s doktorom i pitajte ga koji su vaši izbori i šta treba vašem djetetu.