Ivona Martinović: Veliki zaljubljenik u kuhanje i istraživanje novih recepata

Predstavljamo vam zaljubljenicu u kuhanje, Ivonu Martinović iz Mostara. Na instagramu profilu @martinovicivona_slatko_i_slano  možete pronaći korisne savjete i ideje, a u nastavku ovog teksta pročitajte zanimljiv recept koji nam otkriva Ivona.

Za početak nam se predstavite?

Zovem se Ivona Martinović,1982.godište. Majka sam četvero djece. Živim u Mostaru gdje i radim. San mi je otvoriti slatki kutak. Na instagramu sam pod imenom @martinovicivona_slatko_i_slano gdje se možete informisati o svemu što vas zanima i uživati u slatkim receptima, naravno i slanim.Većinu mojih recepata i slika možete naći i na stranici Colinarika pod imenom @vonzi. Veliki zaljubljenik u kuhanje i istraživanje novih recepata.

Ljubav prema kuhanju je postojala oduvijek. Slastice su mi uvijek bile privlačne za praviti. Naravno volim i slana jela spremati, za svoju porodicu i goste. Prije 13 godina sam počela izrađivati torte za rođendane, uz nagovor svojih prijateljica. Počela sam pratiti mnoge blogove, tražiti ideje i inspiracije. Izrađivala sam torte od fondana, klasične torte, kolače za sve prigode. Sada sam se više bazirala na zdraviji način ishrane i pravljenja slatkiša.

 

Šta/ko Vam je najveća inspiracija?

Najveća inspiracija su mi moji ukućani, svaki dan sa njima je izazov. Spremati slatko i slano za nas šestero je veliki izazov i uspjeh.

Da li Vam je bilo teško početi s ovom pričom, ući u svijet kuhanja?

Na početku je bilo dosta pitanja, nedoumica, uspona i padova. S vremenom je to bilo sve lakše. Sada recepti dolaze spontano.

Da li možete s nama podijeliti jedan recept?

Naravno. Prije dvije godine sam krenula sa zdravijim slasticama koje su bez bijelog šećera i bijelog brašna. Tako da ide recept u zdravoj verziji.

Ferrero kuglice:

  • 30 gr zobenih pahuljica
  • 60 gr datulja svježih
  • 30 gr kikiriki maslaca
  • 2 kašike mlijeka koje koristite

Glazura

  • 70 gr tamne čokolade
  • 2 kašike kokos ulja
  • 50 gr grubo mljevenih lješnjaka

U sjeckalici pomješati sve sastojke i spojiti. Formirati kuglice i u sredinu svake staviti po jedan lješnjak. Za glazuru otopiti čokoladu i kokos ulje pa dodati lješnjake. Kuglice stavljati u glazuru i ohladiti.

Kako pored djece sve uspijevate napraviti?

Kada nešto volite, onda u tome uživate i ništa nije teško. Kuhinja je moje mjesto odmora, uživanja i opuštanja. Pravljenje slastica, igranje sa namirnicama i spajanje istih je veliki izazov.