Ives Šindrak: Trudnoća u 21. vijeku

Svaki period trudnoće nosi određeni rizik, ali dobro je znati da se najveći broj trudnoća završi uspješno rađanjem zdravog i za život sposobnog djeteta.

Piše: dr. Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva

 Ubrzan tempo života, dostupnost raznih informacija, komuniciranja na forumima za trudnice i mame često dovodi do zbunjenosti trudnica na koji način pravilno postupati u periodu trudnoće. Zato je vrlo važno da žene koje planiraju trudnoću ili one koje su već trudne prate upute i savjete stručnjaka iz ove oblasti. Posebno je važno da pratite upute svog ljekara koji je najbolje upoznat sa vašim stanjem. Jedan taka stručnjak je i dr. Ives Šindrak, specijalista ginekologije i akušerstva koja je za naše čitatelje pripremila poseban tekst o izazovim trudnoće u 21. stoljeću

21 vijek je doba velikih izazova kako za trudnicu tako i za ljekara. Dostupnost informacija je mač sa dvije oštrice, pacijentu daje mogućnost da sazna dosta toga sto na pregledu ne sazna ako ne pita ili se ne pojavi situacija koja traži objašnjenje, jer je teško izvedivo u svakodnevnom radu svakom pacijentu dati sve moguće informacije. S druge strane u pacijenta se često unese nemir kad postane svjestan potencijalnih rizika. Pitanje pravog vremena za planiranje trudnoće je jedno od najčešćih, kao i kakva je mogućnost da da do iste dođe i koji su rizici.

Obično kažem da nema loših godina žene za rađanje, svaka je dobra kad god se trudnoća desi. Postoji samo manji ili veći rizik po normalan tok trudnoće zbog određenih stanja i bolesti koje se vezuju za odmaklu životnu dob žene (bolesti srca, bubrega, imunog sistema, endokrinih žlijezda, moguće komplikacije u porodu, i mogućnosti pojave genetskih poremećaja kod ploda).

Svaki period trudnoće nosi određeni rizik, ali dobro je znati da se najveći broj trudnoća završi uspješno rađanjem zdravog i za život sposobnog djeteta. Za žene koje od ranije imaju oboljenja koje mogu da utiču na tok i ishod trudnoće važno je regulisati osnovnu bolest prije začeća, te planirati trudnoću u periodima kada je osnovna bolest pod kontrolom redovne kontrole, uz balansiranu ishranu i uredan način života i aktivnosti, preduslov za dobar tok i ishod.

Posljednjih godina imamo sve veći broj trudnoća iz VTO koje se smatraju rizičnim zbog same činjenice da uglavnom iza pacijentica stoji  u dug put, popratna stanja koja su uticala na spontano začeće, ukazuju na moguće probleme ili reproduktivnih ili drugih organa zbog kojih tok trudnoće može biti složeniji.

Bolesti koje značajno mogu da komplikuju tok i ishod, trudnoće su  bolesti srca, bubrega, jetre, dijabetesa tipa 1, bolesti štitne žlijezde i imunog sistema, pa do pojave hipertenzije u trudnoći. Iskustvo onog ko pregleda je pored kvaliteta ultrazvučnog aparata najvažnije, jer pored znanja i sposobnosti da određeni stanje, mogući problem i anomalija vidi i prepozna, potrebna je i vijestima razumijevanja uočenog problema, znanje o daljim dijagnostičkim procedurama i postupcima, kao i pravilno informisanje roditelja o stanju djeteta, mogućem daljem nastavku trudnoće .

Stiče se uticaj povećanja broja genetskih anomalija u našoj populaciji, za šta ne možemo biti sigurni. Povećanjem broja pacijenta, povećava se mogućnost većeg broja onih sa određenim problemima mada, akcenat pregleda u trudnoći je na sto ranijem saznavanje o tome da li je dijete genetski zdravo. Ovu bi informaciju morali dobiti najkasnije do 18. nedjelje, koristeći pored UZ i testove ranog skriniga genetskih anomalija – dabl, tripl testove ili jedan od testova identifikacije genetskog materijala fetusa iz majčine krvi.

Posebna dilema o tome da li je carski rez ili vaginalni porođaj  bolji, je već odavno prisutna. Medicinski je opravdana incidenca od 25% trudnoća koje se završe carskim rezom, cilj je  dobar ishod za dijete i majku, o samom načinu odlučuje akušer. Preventiva je oblast u kojoj mi ne poklanjamo dovoljno pažnje i predstavlja osnovu svakog normalnog toka i ishoda trudnoće, kao npr. briga o krvnom pritisku, nivou šećera, tjelesnoj težini, infekcijama i sl. Jedan poznati kolega rekao da je trudnica prvo veliko slovo svake azbuke i medicine. I da pored toga što je pacijentkinja, uvijek  je žena koja treba da uživa stanju u kojem se nalazi.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave