Ivana Cvitković: Porod je jedna široka i neiscrpna tema

Mislim da je porod jedna široka i neiscrpna tema u kojoj svaka majka može iznijeti svoje drugačije iskustvo.

Predstavljamo vam Ivanu Cvitković. Ivana ima 32 godine i u sretnom sam braku je 9 godina. Imaju troje predivne djece, Lukas je osmogodišnjak, Jakov predškolac, i  Doria koja uskoro puni 3 godine. 

Predstavite nam se, ko je Ivana Cvitković?

Moje ime je Ivana Cvitković. Imam 32 godine. U sretnom sam braku 9 godina. Moj suprug i ja imamo troje predivne dječice. Lukas naš osmogodišnjak, Jakov naš predškolc, i naša princeza Doria koja uskoro puni 3 godine.  Moja najveća i najodgovornija titula je upravo titula majke. Diplomirani sam novinar i zaljubljenica u fotografiju. Najviše volimo provoditi vrijeme u prirodi. Putovati i istraživati nova mjesta s dječicom. Obožavam čitati knjige i pisati svoj blog. Od životnih pobjeda istakla bih svoju operaciju glave na kojoj sam bila budna i operaciju kralježnice. 

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

U pet godina rodila sam troje djece. Mislim da je porod jedna široka i neiscrpna tema u kojoj svaka majka može iznijeti svoje drugačije iskustvo. Iako imam tri poroda iza sebe, svaki je priča za sebe. Kao trudnica sam jako istraživala i ispitala o porodu s grčem i s velikom strahom od istog.  Uživajte u trudnoći , upišite tečaj za trudnice što ja nisam, a mislim sada da sam trebala. Vjerujem da vam može biti samo od pomoći. Prvi porod je bio carski rez zbog veličine bebe, moj treći porod također je bio carski rez zbog aneurizme na mozgu. Dok sam svog drugog dječaka rodila prirodnim putem. Svaki porod je priča za sebe kao što sam već i rekla. To je posebna tema o kojoj sam već i pisala na svom blogu te opisala razliku poroda u Njemačkoj i u BiH. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Upravo čitam knjigu “Dječiji mozak objašnjen roditeljima”. Moram priznati čitajući knjige i slušajući razne savijete o roditeljstvu, što puta kažem lako je to s drugom djecom s mojom to neće “upaliti”. Mislim da su danas najveći problemi u roditeljstvu: dugi radni dani, nedostatak našeg strpljena i premalo postavljenih granica, uz naravno puno vremena provedeno uz ekrane. Moramo prvo raditi na sebi. Sretan brak znači i sretna djeca. Nije lako kušnje su svaki dan i izazovi mukotrpan je to posao i nekada ne vidimo odmah rezultate..  Ali vjerujte mi iako mislite da neće, kada tada isplati se svako uloženo vrijeme u dijete. Spustite se na njegov nivo probajte shvatiti sve iz njegove prerspektive. Dajte im svoje vrijeme, ali da ste u njemu prisutni. Dobro pazite im ne napravite emocionalno rane za cijeli život. Mogu reći da je to moj najveći strah. Uz to moram naglasiti da sam jako zahvalna što imam zdravu i naprednu djecu. Imati dijete s poteškoćama u razvoju ili bilo koji drugi oblik bolesti, e kakva je to tek roditeljska borba. Osvijestite sebi to često. 

Kako ste se snašli  u ulozi majke?

S ulogom majke na neki način rodila se i nova nova Ja. Početak u majčinstvu koliko god je lijep jako je zahtjevan i težak. To maleno klupko nad kojim bdijes dan noć , i stotine pitanja da li sam dobra mama. Također određeni pritisak okoline i “iskusnih” mama, te uspoređivanja dječice. Samo ću vam reci slušajte sebe, slušajte svoj instinkt. Niko nije savršen i ne težite k tome. 

Uživajte u svakom trenutku, jer vrijeme koje prođe ne može se vratiti , a vaša djeca još malo i neće vas više trebati. Da ih hranite, brišete, podižete, kupate .. Smatram da se dala svu sebe i zahvalna sam što sam imala priliku biti sa svojim djecom doma do njihove treće godine. Ja smatram da im u tim godinama ulogu majke nitko i ništa ne može zamijeniti, jer tada emocionnalno i fizički najviše sazrijevaju.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Ne želim se praviti pametna niti dijeliti savjete, ali kada me već pitate iz svog iskustva rekla bih par stvari. Čuvajte se u trudnoći, nastojite jesti što zdravije. Pripremite svoje grudi za dojenje, upišite kurs za porod i uživajte u tom blaženom stanju gdje jedno maleno srce kuca ispod vašega. Ustrajte i budite uporne u dojenju jer je to čisto blago i imunitet koji vaše dijete prima za čitav život. Čuvajte se tih 40 dana poslije poroda. Uzmite vrijeme za sebe. Ne bojte se reci svoje osjećaje i misli drugima. Jer kada je mama dobro, sve je dobro.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave