Iva Šutić: Današnji ritam života uopće nije friendly prema porodicama s djecom

 Grozno je kad spoznaš da nakon posla imaš svega 3-4 sata za svoju djecu prije nego odu na spavanje
Iva Šutić je poznata na instagramu kao nicknameom iwaiva. Ima 37 godina, živi s djecom i mužem u Zagrebu, i stalno bježi u Istri gdje se odmara i uživa u životu. Po struci je diplomirani sociolog, bavi se odnosima s javnošću, a trenutno uživa sa svojom dječicom na porodiljnom odsustvu. Slobodne trenutke uvijek troši na drage ljude i neke (nove) lijepe lokacije. Za sebe kaže da je poprilično dobro organizirana, uvijek je pozitivnog duha i s velikom životnom energijom. Sa Ivom smo razgovarali o čarima roditeljstva i u nastavku vam donosimo intervju.

Iza sebe imate dvije trudnoće. Koja je razlika između prve i druge trudnoće?

Za prvu imam dojam da je trajala godinama. Osjećala sam se dobro, imala sam beskrajno puno vremena čitati različitu literaturu, brinuti nepotrebno i uživati polako. Druga je prošla za tren. Iako sam većinu vremena bila jako umorna, uz starije dijete nisam imala trenutke za predah.

Možete li nam predstaviti mališane?

Lenon je pravi mali zvrk, prepun energije, vrlo izraženog karaktera i u potpunosti me podsjeća na mene. Uskoro puni 5 godina i svaki dan ga gledam ponosna u kakvog je divnog i mudrog dječaka izrastao. Uma je jedna umiljata i slatka bebica i jako se veselim gledati kako će razvijati svoj karakter. Baš me zanima hoće li biti slična svojem braci.

Kako je Vaš sin prihvatio dolazak seke?

Na naše veliko iznenađenje, prekrasno. Bio je jako zbunjen kad je saznao da će biti veliki brat i dosta je ignorirao tu temu kroz moju trudnoću, ali kad je beba stigla, postala mu je omiljena živa igračka. Prepun je ljubavi, rekla bih i nježnosti, ali nježnost, od te silne ljubavi, gotovo uvijek završi prejakim stiskom. Ljubomora ga je zasad u dobroj mjeri zaobišla i stvarno mislim da mogu biti presretna koliko je zrelo prihvatio svoju novu ulogu.

Koliko su danas roditelji posvećeni svojoj djecu uzmajući u obzir ubrzan tempo života? Kako Vi provodite svoje vrijeme? 

Današnji ritam života uopće nije friendly prema obiteljima s djecom, posebno ne prema majkama od kojih se očekuju da sve uloge obavljaju jednako uspješno i dobro. Grozno je kad spoznaš da nakon posla imaš svega 3-4 sata za svoju djecu prije nego odu na spavanje i trudim se da onda to vrijeme provedemo što kvalitetnije. Ja posjedujem jednu ogromnu energiju i uživam biti prisutna i uspješna na svim poljima, međutim stalno me u zadnje vrijeme život uči da usporim. 

Imate li neku anegdotu ili zanimljivost sa mališanima? 

Kod nas je svaki dan prepun anegdota, Lenon je zabavan i zaigran i uvijek mu padaju na pamet zanimljive ideje, da ne kažem spačke, npr. ima veliku želju nahraniti bebu čokoladom ili ju nositi i samo vreba gledam li. Ja moram imati uz njega uvijek širom otvorene oči.

Koliko je Vaš suprug uključen u odgoj mališana? 

Rekla bih da smo u ravnopravni kada je riječ o kvaliteti provođenja vremena s njima, radi s njima što i ja, od presvlačenja, hranjenja preko igre do odgoja, međutim on je vremenski daleko manje tu zbog posla i većinu dana je briga oko njih samo na meni i to je poprilično iscrpljujuće. 

Na svom instagram profilu dijelite korisne savjete za mame. Gdje vi nalazite inspiraciju za pravljenje takvih sadržaja? 

U svakodnevnim situacijama, od onih lijepih obiteljskih trenutaka do izazova s kojima se susrećem kroz dan. Nekada mi netko piše svoju situaciju pa me inspirira. Inspiriraju ne putovanja, skladan i organiziran dom, neke sitnice koje uočavam kroz dan. Moj mozak uvijek ubrzano radi.

Isto tako, možemo prijaviti da volite da spremate ukusne obroke za svoju porodicu. Šta najčešće pripremate i šta vole da jedu članovi Vaše porodice?

Mog sina da pitate, živjeli bismo na tjestenini. On nikako nije gurman, a suprug i ja itekako jesmo. Imam dojam da pola dana provedem u kuhinji kako bih zadovoljila sve ukuse i zahtjeve, ali volim kuhati i volim pripremati i za druge. 

Za kraj imate li neki savjet za trudnice i mame?

Kad god mislite da prolazite neku tešku fazu s djecom, samo udahnite prije nego burno reagirate, spustite se na njihovu razinu i pružite im razumijevanje. Iskustvo me naučilo da samo konstantnim radom na sebi možete biti bolji roditelj, a dijete će vam pokazati da se to isplatilo. Također, opustite se! Svaka faza nosi svoje izazove, ali birajte više uživati, a manje brinuti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave