Iva Matovina: Mama sam četverogodišnje djevojčice Kiare i to je moja najvažnija i najdraža životna uloga

Svaku večer prije spavanja obavezno pročitamo neku slikovnicu. Jako voli slikovnice, neke već zna i napamet.

Veza između majki i djece je posebna i jedinstvena, a specifični su odnosi majke i djevojčica. To je divna veza puna ljubavi, nježnosti, podrške i brige. Majka djevojčice ima priliku da bude uloga model, mentor i prijatelj svojoj ćerki. Ova veza donosi radost i odgovornost, jer majka vodi svoju ćerku kroz različite faze odrastanja i pomaže joj da oblikuje svoj identitet. U nastavku o tome pričamo sa Ivom Matovina.

 Iva Matovina

Recite nam nešto o sebi.

Prije svega, veliki pozdrav svim čitateljicama i čitateljima. Zovem se Iva, iz Rijeke sam, i radim kao pravnica. Pored prava, moja druga velika ljubav je moda, kojom sam se bavila kao mlađa i da nisam završila u pravnim vodama, sigurno bih ostala u modnoj industriji. Mama sam četverogodišnje djevojčice Kiare i to je ujedno i moja najvažnija i najdraža životna uloga.

Mama ste, influenser i čime se još bavite i kako balansirate između majčinstva i karijere? 

Pa evo, kao što sam već u prethodnom pitanju (preuranjeno) odgovorila, diplomirani sam pravnik i radim u jednoj državnoj firmi. U slobodno vrijeme (kojeg je zaista malo i svodi se najvećim dijelom na vikende), treniram u teretani koju smo napravili kod kuće, trčim i trudim se biti dosljedna u treninzima, važni su mi, kako za tijelo, tako i za um. Još od mladenačkih dana, dakle puno prije Kiare, govorila sam da želim biti uspješna i u karijeri i u majčinstvu. Davati se koliko se davati može na oba polja. I išla sam u tom smjeru. Idem i dan danas. Posložila sam si dane, to slobodno vrijeme, prioritete i mislim da sam uspjela pomiriti i svoju poslovnu sebe i onu majčinsku. Mislim da ja ne bih bila ja da u mom životu nema jedne od tih strana. 

Kako je biti majka djevojčice i kako izgleda jedan Vaš dan? 

Svaka mama djevojčice zna da je imati malu sebe u isto vrijeme nešto najlepše i najizazovnije. Odnos mame i kćeri je zaista kompleksan, ali po meni i možda najvažniji odnos u životu žene. Uživam gledajući je kako raste, kako se mijenja, od prvih dana njenog života pa do danas, kada evo već skupa biramo njenu odjeću. Preko tjedna je ona ujutro u vrtiću, ja na poslu. Svaki dan popodne imamo neke obaveze, ali kao što sam ranije već spomenula, trudimo se da ne prođe niti jedan dan bez da koji trenutak ne provedemo zajedno. Svjesna sam da će se sve to, kada krene u školu, promijeniti, a mi ćemo se i tim promjenama prilagoditi. 

Postoje li rutine koje obavljate svakog dana? 

Svaku večer prije spavanja obavezno pročitamo neku slikovnicu. Jako voli slikovnice, neke već zna i napamet. Dok je bila mlađa, to su bile pričice koje sam navečer izmišljala, a neke su joj toliko ostale drage da ih se i sada rado prisjetimo. Samo što ih ona sada priča meni.  Jedna od dražih priča/slikovnica su “Mrljek i Prljek”, pa je odlazak u krevet bez pranja zubića strogo zabranjeno. Ona misli da su ti likovi stvarni, a meni je to odlično došlo za usvajanje navike održavanja zubića čistim. Jako je ponosna na njih. 🙂

Šta je ono što želite naučiti svoju djevojčicu koje vrijednosti je joj želite prenijeti? 

Sve ono što je moja mama prenijela meni. Sve što sam naučila od nje, nastojim i trudim se prenijeti i na Kiaru i zapravo bih htjela s njom izgraditi isti takav odnos. Želim joj biti autoritet, ali i najveći prijatelj. Nadam se da ću uspjeti. Prije svega, želim da svaki dan zna i da bude svjesna koliko je voljena. Kad smo kod emocija, želim je naučiti da je i redu pokazati emocije, ali isto tako i naučiti je kontrolirati ih. Već je sada jako emotivna, to je definitivno nasljedila od mene. A mene su pretjerane emocije u nekim životnim fazama znale koštati. Tako da, balans, prije svega. Također, jako mi je važno da osjećaj empatije, koju već sada pokazuje prema drugima, ostane u njoj za cijeli život. 

Želim da uvijek bude ponosna na sebe, da vjeruje u sebe a ja sam tu da je poduprem u svim njenim izazovima s kojima se bude suočavala. Isto tako, želim da izraste u samostalnu ženu, znam da će pokazivati razne talente kako bude odrastala, a nikada ne znaš, možda se neki od tih talenata kasnije pretvori i u životni poziv. Želim da bude neovisna, i da se prije svega i prije svih, može moći osloniti na samu sebe. Ako nekada u životu i posrne, što sigurno hoće, želim da zna da je u redu nekad i ne uspjeti. Neuspjeh je dio našeg životnog puta i treba ga kao takvog prihvatiti. Na kraju, on može biti boost za novi pokušaj.

Kako savladate izazovne faze roditeljstva? 

Jednu po jednu. Uz pomoć muža i savjete mame i najbolje prijateljice i naravno svoje intuicije. Jako, jako dobro poznajem Kiaru, nekada unaprijed mogu predvidjeti neke njene postupke, ili ponašanja, primjerice, kad je bolesna. Mislim da taj osjećaj ima svaka mama, to neko sedmo čulo, koje često zapravo i puno pomogne. Tek sam krenula, što me još čeka… Puno razgovaram sa prijateljicama koje imaju stariju djecu, slušam njihova iskustva i naravno primam savjete. Ne mogu odmoći.

Kako provodite ljeto? 

Prvi ( i zapravo veći) dio ljeta je prošao radno i u slatkom iščekivanju odmora. Upravo smo sada na godišnjem odmoru, i koristimo svaki trenutak, uživamo u svakoj sekundi koju provedemo na moru. Na otoku Pagu smo, u kući moje mame, i što da Vam kažem, neka potraje ovaj osjećaj što je god duže moguće. 

Poruka za mame. 

Drage mame, znate da ovaj zadatak kojeg smo same odabrale i u kojem svakodnevno uživamo, zapravo nije nimalo lak. Svaka od nas odrađuje ga onako kako najbolje zna i zato ga odrađuje najbolje. Biti mama, radnica, kuharica, liječnica, dizajnerica i trenerica, nekada se čini izazovno, ali ljubav koju dobivamo i čitamo iz očiju naše djece, tjera nas da samo budemo što bolje. Majčina ljubav je najveća sila na svijetu, zato budimo ponosne što imamo čast osjećati i živjeti je. I na kraju, drage mame, nije svatko sretan da se rodi s majkom kao što ste vi. Zato, samo naprijed. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave