Iva Ljiljić: Biti majka je najteža i najveća stvar u životu svake žene

Svaki put kad se to dogodi, pogledam u bebu i pomislim kako sam toj bebi ja cijeli svijet. I ona meni, i da je to vrijednije od svega.

Iva Ljiljić, doktorica dentalne medicine

Iva Ljiljić je doktorica dentalne medicine iz Sarajeva. Nakon završene Opće-realne gimnazije, 2013.godine upisuje Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu. U toku studija je bila posvećena naučno-istraživačkom radu i volonterskim projektima iz oblasti dječje i preventivne stomatologije. Diplomirala je 2019.godine sa prosjekom ocjena 9,02 i posebnom nagradom za izuzetan uspjeh u toku studija – Srebrena značka. Autorica je bloga Zubić Iva (www.zubiciva.com), preko kojeg nastoji podići svijest o značaju oralnog zdravlja.Iva Ljiljić je doktorica dentalne medicine čije su savjete čitatelji portala i časopisa Roditelj imali priliku čitati. Iva je bila učesnica i online edukacije za trudnice gdje je savjetovala trudnice o značaju oralnog zdravlja tokom trudnoće i nakon poroda. Doktorica Iva je sredinom godine postala majka te to je bio povod za naš razgovor sa njom iz jedne druge perspektive. 

Prvo nam recite kako ste se snašli u ulozi majke?

Uloga mame me zatekla nespremnu, kao i svaku ženu s prvom bebom. Iako sam pohađala različite kurseve, čitala knjige, gledala dokumentarce i savjetovala se s drugim majkama, tek kad beba stigne, počinjemo sve učiti. U prvim danima je sve jako teško zbog iscrpljenosti od samog poroda, oporavka i navikavanja na novu životnu situaciju. Nakon nekoliko tjedana je postalo lakše, a sad više ne mogu zamisliti život bez bebe.  

Kakva je bila trudnoća?

Mislim da bih svakom poželjela takvu trudnoću u smislu da sam stvarno bila u odličnoj formi, nisam imala nikakve tegobe, kretala sam se kao i prije i nisam imala mučnine. Osjećaja sam se odlično iako mi je u drugom tromjesečju dijagnosticiran gestacijski dijabetes, a u 9. mjesecu i trombofilija. Zbog tih dijagnoza sam morala uzimati terapiju koju sam dobro podnosila. Ono što mi je teško palo u trudnoći su neke teške privatne situacije i to što sam, nažalost, ostala bez posla.

Da li ste imali strah od poroda?

Imala sam određenu dozu straha od nepoznatog, a bila sam u prilici da sama izaberem između prirodnog poroda i sekcije. Odlučila sam se za prirodni porod jer sam željela imati to iskustvo u životu. Kad je došao dan D, strah je zamijenilo uzbuđenje. Pospremila sam stan za porodicu koja će mi već sutra doći kad beba i ja stignemo iz porodilišta. I stvarno je sve prošlo brzo i već smo sutradan bile kući.

Po struci ste stomatolog i već ste pisali o značaju oralne higijene tokom trudnoće. Koliko trudnoća utiče na zdravlje zuba?

Zbog povišene razine estrogena i progesterona, žene su u trudnoći sklonije razvoju upale desni, tj. gingivitisa. Tome pogoduje loša oralna higijena i prekomjerna konzumacija slatkiša, sokova, grickalica… a te namirnice žene često obožavaju u trudnoći. Zato je važno posvetiti se pravilnoj ishrani i redovnoj i temeljitoj oralnoj higijeni. Preventivni kontrolni pregledi, profesionalno čišćenje zuba, lokalna anestezija i većina stomatoloških zahvata su potpuno bezbijedni za trudnice i plod. Još bih istaknula to da žene često koriste trudnoću kao izgovor za loše oralno zdravlje, jer vjeruju da beba crpi kalcij iz majčinih zuba, pa da zbog toga dolazi do propadanja tvrdih zubnih tkiva. Ovo je, naravno, zabluda.

Da li ste vi imali neke promjene na zubima?

Dok sam bila trudna, kolegica me pregledala i nisam imala nikakve promjene u usnoj šupljini. Već je vrijeme za sljedeću kontrolu. 

Možete li nam malo opisati vašu djevojčicu?

Ada ima 3 mjeseca, mislim da je sad najslađa jer istražuje svijet oko sebe, zanimaju je lica ljudi, igračke, pjesme, voli da se kupa. Smije se, guguće i već pokazuje svoju osobnost. Čini mi se da će biti odlučna, ali i malo sramežljiva osoba. Toliko je radosti donijela u naše živote, Ada je prvo unuče u obje porodice i sigurno ćemo je razmaziti. Meni je simpatična priča kako je moj muž nazvao porođajnu salu nekoliko minuta nakon poroda, da pita šta je s nama dvjema. Javio mu se moj doktor i rekao da je Iva Ribica rodila malu giricu. Jer je beba bila jako sitna na rođenju. 

Kako ste se navikle jedna na drugu? Možete li nam opisati proces adaptacije?

Prvi dani su bili teški jer ja još nisam osvijestila i procesuirala sve što se dogodilo. Muž i ja smo imali pomoć članova naših porodica, a ja sam se borila da uspostavimo dojenje cijeli prvi mjesec i drago mi je da smo uspjele. Dojenje mi je bilo važno jer želim da beba ima najbolju moguću hranu i da nas dvije imamo neke svoje posebne trenutke. Sad me raduje kad vidim da to nije samo hrana, nego i maženje, utjeha, zaštita. Rođenje djeteta je sigurno najvažniji događaj u mom životu, sve se promijenilo. Sad imam novi smisao.

Kako se Vaš suprug snašao u ulozi oca?

Suprug je puno opušteniji, nije mu ništa teško i rasporedimo se da podijelimo obaveze oko bebe. Imam tu sreću da često može raditi od kuće i pomoći kad je potrebno. 

Šta je za Vas najbitnije u odgoju djece?

Nisam nikad razmišljala o odgoju niti planirala kako ću postupati s bebom. Mislim da to dolazi samo od sebe spontano, da svaka majka ima instinkt za ono što je najbolje za njeno dijete. Mislim da ću kroz posvećenost i povezanost s bebom sama nadoći na to.

Za kraj imate li neku poruku za sve mame koje prate naš časopis i portal?

Biti majka je najteža i najveća stvar u životu svake žene. Ponekad se izgubimo u tom procesu, kad nedostaje vremena za sebe, kad nedostaje podrška i pomoć. Svaki put kad se to dogodi, pogledam u bebu i pomislim kako sam toj bebi ja cijeli svijet. I ona meni, i da je to vrijednije od svega. Nadam se da će taj savjet pomoći i drugim mamama. Nadam se da će se u našem društvu malo više poštovati trudnoća i majčinstvo i da ćemo se izboriti za zakone koji više štite trudnice i majke. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave