Istraživači su identifikovali četiri stila roditeljstva

Istraživači su identifikovali četiri stila roditeljstva

Vaš stil roditeljstva može utjecati na to koliko vaše dijete teži i kako se osjeća

 

Šta je stil roditeljstva?

Vaš stil roditeljstva može utjecati na to kako vaše dijete odrasta i kako se osjeća. Bitno je imati siguran stil roditeljstva, da podržavate zdravo odrastanje i razvoj, jer način na koji odgajate i disciplinujete djecu utjecat će na njihov čitav život.

Istraživači su identifikovali 4 tipa roditeljstva:

  • Diktatorski
  • Autoritativni
  • Popustljivi
  • Neuključeni

Svaki stil ima drugačiji pristup odgoju djece i može se identifikovati brojnim različitim karakteristikama.

Stilovi roditeljstva

Diktatorsko roditeljstvo

Da li se pronalazite i u jednoj od ovih izjava?

Vjerujete da bi djeca trebala viđena ali ne i saslušana.

Kada je riječ o pravilima, vjerujete da je „vaš način pravi način.“

Ne uzimate u obzir osjećaje djetetea.

Ako se pronalazite i u jednoj od izjava, vjerovatno ste diktatorski roditelj. Ovakvi roditelji vjeruju da bi djeca trebala poštovati pravila bez izuzetka.

Diktatorski roditelji su poznati po rečenici: „Zato što sam ja tako rekao/la,“ kada vas dijete pita za razlog jednog pravila. Nisu zainteresirani za pregovore i fokusiraju se na poslušnost.

Također, ne dozvoljavaju djeci da se upliću u rješenje težih zadataka ili prepreka. Umjesto toga, ovi roditelji postavljaju pravila i ne mare za mišljenje djeteta. Diktatorski roditelji često koriste kaznu umjesto discipline. I umjesto da nauče djecu kako da naprave bolji odabir, čine djecu da se osjećaju krivim za svoje greške.

Djeca koja odrastu uz diktatorske roditelje najčešće prate pravila, ali njihova poslušnost dolazi s cijenom. Djeca s ovakvom vrstom roditelja imaju veći rizik od problema s razvijanjem samopoštovanja zato što se njihovo mišljenje ne cijeni.

Također mogu postati neprijateljski raspoloženi i agresivni. I umjesto razmišljanja o tome kako da bolje urade neki zadatak u budućnosti, često će se fokusirati na ljutnju koju osjete prema roditeljima. S obzirom da su diktatorski roditelji često striktni, djeca će vjerovatno odrasti u osobe koje vrsno lažu da bi izbjegla kaznu.

Autoritativno roditeljstvo

Da li se pronalazite i u jednoj od ovih izjava?

Trudite se da stvorite i održite pozitivan odnos s vašim djetetom.

Objašnjavate razlog postavljenih pravila.

Želite da se poštuju pravila i postoje posljedice, ali uzimate u obzir osjećanja vašeg djeteta.

Ako vam ove izjave zvuče poznato, možda ste autoritativni roditelj. Autoritativni roditelji imaju pravila uz koje dolaze i posljedice ako se ne poštuju, ali misle i o osjećanjima djece. Vrednuju djetetove osjećaje, dok u isto vrijeme čuvaju autoritet.

Autoritativni roditelji ulažu vrijeme i energiju u probleme s ponašanjem prije nego što počnu. Također koriste disciplinske strategije da podrže dobro ponašanje, kao pohvale i nagrade.

Istraživači su otkrili da djeca koja imaju autoritativne roditelje najčešće izrastu u odgovorne odrasle ljude koji osjećaju da mogu iznijeti svoja mišljenja. Djeca koja su odrasla uz ovakvog roditelja često su sretna i uspješna. Također, imaju veće šanse da budu bolji u donošenju odluka i da sami razmatraju rizike sigurnosti.

Popustljivi roditelji

Da li se pronalazite i u jednoj od ovih izjava?

Postavljate pravila ali ih rijetko sprovodite.

Često nema posljedica.

Mislite da će vaše dijete naučiti i bez da se previše uplićete.

Ako vam ovo zvuči poznato, vjerovatno ste popustljiv roditelj. Popustljivi roditelji su blagi. Često uskaču samo ako je problem ozbiljan.

Poprilično su praštajući i misle da će „djeca uvijek biti djeca.“ Kada ima posljedica, rijetko postane učestala radnja. Mogu davati djeci privilegije ako ih dijete moli ili popustiti ako dijete obećava da će biti dobro u budućnosti.

Popustljivi roditelji su više prijatelji nego roditelji. Često ohrabruju djecu da pričaju s njima o svojim problemima, ali rijetko se trude da kažu da su negdje pogriješili ili da su nešto loše uradili.

Djeca koja odrastu uz ovakvu vrstu roditelja imaju veće šanse da budu akademski loši. Vjerovatno će se stvarati problemi s ponašanjem s obzirom da ne poštuju autoritet i pravila. Često imaju manjak samopouzdanja i mogu biti često tužni.

Također, imaju veće šanse rizika od oboljenja ili generalnog lošeg zdravlja, poput gojaznosti, zato što popustljivi roditelji ne brane niti kontrolišu unos loše hrane. Veće su i šanse da imaju dentalnih problema, poput karijesa, zato što ovakvi roditelji ne podržavaju i ne pokreću dobre navike, kao učenje da se zubi moraju redovno čuvati i prati.

Neuključeni roditelji

Da li vam ijedna od ovih izjava zvuči poznato?

Ne pitate dijete o domaćoj zadaći i školi općenito.

Rijetko znate gdje vam je dijete i s kim je.

Rijetko provodite vrijeme s djetetom.

Ako vam ovo zvuči poznato vjerovatno ste neuključen roditelj. Neuključeni roditelji rijetko znaju šta im dijete radi.

Postavlja se malo pravila. Djeca vjerovatno neće dobiti nikakve upute, brigu ni pažnju roditelja. Neuključeni roditelji očekuju da će djeca sama odrasti. Ne posvećuju mnogo vremena ili energije dječijim osnovnim potrebama.

Neuključeni roditelji mogu biti zanemarivi ali nije uvijek s namjerom. Na primjer, vrlo često roditelj s problemima mentalnog zdravlja ili roditelj koji zloupotrebljava supstance, možda nije u mogućnosti da brine za djetetovo fizičko zdravlje ili emocionalne potrebe.

U drugim slučajevima, neuključeni roditelji nemaju dovoljno znanje o djetetovom razvoju. A ponekad su jednostavno preopterećeni problemima poput posla, plaćanjem računa i brigom o kući. Djeca koja odrastu uz ovakve roditelje često se muče s izgradnjom samopoštovanja. Nerijetko i nisu dobri u školi. Također se pojavljuju problematična ponašanja i često su nesretni.

Savjet

Ponekad se roditelji ne mogu svrstati u samo jednu kategoriju, pa se nemojte previše brinuti ako jedan put budete popustljivi a drugi put ste više autoritativni.

Studiji su ipak jasni da je autoritativni stil najbolji stil roditeljstva. Ali iako se možete pronaći u drugim stilovima, postoje koraci koje možete poduzeti da postanete više autoritativni roditelj.

S dovoljnom posvećenošću da budete najbolji mogući roditelj, možete održavati pozitivan odnos s djetetom dok gradite autoritet na zdrav i ispravan način. I tokom vremena, vaše dijete će imati koristi od vašeg autoritativnog stila.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave