Ishrana za trudnice

Vrlo važan segment trudnoće jeste pravila i uravnotežena ishrana. Hrana koju jedete je glavni izvor ishrane vaše bebe, pa je ključno konzumirati hranu koja je bogata hranjivim tvarima. Pravilna ishrana može pomoći u promovisanju rasta i razvoja vaše bebe. O pravilnoj ihrani tokom trudnoće za časopis Roditelj piše Amela Ivković O’Reilly, dipl. Nutricionista

Piše: Amela Ivković O’Reilly, dipl. Nutricionista

Amela Ivković O’Reilly, dipl. nutricionista, rođena je 1977. godine u Sarajevu gdje je završila medicinsku školu i 2 godine studija medicine koje nastavlja u Grazu, Austrija, i u Dablinu, Irska. Završava studij nutricionizma koji joj je poslužio kao prilika za pronalazak holističkog i integrativnog pristupa ljudskom zdravlju gdje je svaki pacijent univerzalan. Trenutno pohađa magistarski studij na Middlesex univerzitetu u Londonu. Član je udruženja nutricionista Irske, udruženja nutricionista Velike Britanije i kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

www.nutricionista.ba

https://www.facebook.com/nutricionista.ba

Pravilna ishrana je neophodna i za vas i za vašu bebu, ali šta jesti tokom trudnoće može biti veoma zbunjujuće. Hranljive materije koje se isporučuju vašoj bebi moraju doći iz vaše ishrane, inače će biti uzete iz vašeg tijela. Ovo iscrpljivanje vaših rezervi može imati mnoge loše posljedice na vaše zdravlje.

Uz hranu koju izaberete je moguće smanjiti šanse za jutarnju mućninu (prikladnije: cijeli dan, bilo koje mučnine!), umor, prekomjerno dobivanje na težini, strijama, konstipaciji, žgaravici, promjenama raspoloženja, pre- eklampsija, anemija, gestacijski dijabetes i postpartalna depresija.

Njegovanje trudnoće pomoći će vašoj bebi da izgradi čvrste kosti, snažan imunitet, zdravo tkivo i organe. Takođe je moguće smanjiti rizik od urođenih defekata, niske porođajne težine, alergija, stanja kao što su ekcem ili astma, i mnoge potencijalne zdravstvene probleme kasnije u životu.

Pravilnom ishranom pomoći će te da beba dobije najbolji mogući početak. Naše tjelo prolazi kroz brojne fizičke i hormonalne promjene tokom trudnoće. Način na koji hranite svoje tjelo tokom ovog vremena će uticati na vaše zdravlje i bebu. Morate jesti zdravu, uravnoteženu ishranu kako biste osigurali da ostanete zdravi tokom čitave trudnoće. Hrana koju jedete je glavni izvor ishrane vaše bebe, pa je ključno konzumirati hranu koja je bogata hranjivim tvarima. Pravilna ishrana može pomoći u promovisanju rasta i razvoja vaše bebe.Vaše tijelo ima povećane prehrambene potrebe tokom trudnoće. Iako stara izreka “jesti za dvoje” nije sasvim tačna, potrebno je više mikronutrijenata i makronutrijenata da podrže vas i vašu bebu.

Mikronutrijenti su dijetetske komponente, kao što su vitamini i minerali, koji su potrebni samo u malim količinama. Makronutrijenti su hranjive tvari koje daju kalorije ili energiju. To su ugljeni hidrati, proteini i masti.

Nutritivne dnevne potrebe trudnica

dodatnih kalorija 300, u drugom i trećem trimestru

kalcijum 1200 miligrama

folata 600–800 mikrograma

željezo 27 miligrama

Većina trudnica može zadovoljiti ove povećane nutricionističke potrebe odabirom dijete koja uključuje raznoliku zdravu hranu. Jednostavan način da osigurate da dobijete sve potrebne hranjive tvari je da jedete različite namirnice iz svake grupe hrane svaki dan. U stvari, svi obroci bi trebali uključivati najmanje tri različite grupe hrane.

Svaka grupa hrane ima nešto da ponudi vašem tijelu. Na primjer:

Cjelovite žitarice  su dobar izvor energije.Voće i povrće su puni antioksidanata, vlakana i vitamina. Meso, orašasti plodovi i mahunarke obezbeđuju vašem tjelu proteine, folate i željezo. Mlječni proizvodi (biljnog i animalnog porjekla) su odličan izvor kalcijuma i vitamina D.

Šta i koliko jesti?

Vaše tijelo ne može funkcionisati pravilno ako nedostaju hranjive tvari iz bilo koje od ovih grupa hrane. Zapamtite da je vaš cilj jesti širok spektar hrane tokom trudnoće. Kad god je to moguće, odaberite prirodnu hranu. Čips i gazirana pića, na primjer, ne sadrže hranljivu vrjednost. Vi i vaša beba ćete imati više koristi od svežeg voća, povrća i kvalitetnih  proteina, kao što su piletina, riba, grah ili leća.

To ne znači nužno da trebate izbjegavati sve svoje omiljene namirnice tokom trudnoće. Međutim, morate ih uravnotežiti sa hranjivim namirnicama tako da ne propustite važne vitamine ili minerale.

Uključivanje sljedećih hranljivih sastojaka u vašu dnevnu ishranu će vam pomoći da zadovoljite nutritivne potrebe vašeg tijela tokom trudnoće.

Masnoća

Nezdrava hrana sa visokim sadržajem masti uključuje prženu hranu, zasićene masti i pakovane proizvode koji sadrže trans masti. Iako ne želite konzumirati prekomjerne količine masti, također je opasno eliminisati sve masnoće iz svoje ishrane. Preporučuje se zdrava ravnoteža. Važne su esencijalne masne kiseline, uključujući omega-3 masne kiseline. Neki primjeri zdravih masti uključuju:

Orasi, avokado, sjemenke bundeve i suncokreta, chia sjemenke, sjemenke lana, plava riba, maslinovo ulje

Ove namirnice pružaju prave vrste masti za razvoj mozga vaše bebe.

Protein

Protein je kritičan za obezbjeđivanje pravilnog rasta fetalnog tkiva, uključujući mozak. Također pomaže kod rasta dojke i materničnog tkiva tokom trudnoće. Čak ima ulogu u povećanju opskrbe krvlju, dopuštajući više krvi da se pošalje vašoj bebi. Trebalo bi jesti tri porcije proteina dnevno. Dobri izvori uključuju: govedina i svinjetina, grah, piletina, riba, orašasti plodovi, puter od orašastih plodova , sir

Tečnost

Tečnost je važan dio zdrave ishrane. Trebalo bi konzumirati najmanje osam čaša dnevno, a više je bolje. Tokom trudnoće, treba da ograničite kofeinska pića da ne prelaze 200 miligrama kofeina dnevno. Voda također smanjuje mogućnost konstipacije  i posljedične hemoroide koji se mogu razviti iz naprezanja tokom defekacije. Povećani protok urina takođe smanjuje rizik od razvoja infekcije urinarnog trakta, što može biti opasno za vas i vaše dijete

Kalcijum

Kalcijum pomaže u izgradnji kostiju vaše bebe.Trudnicama je potrebno najmanje tri porcije kalcija dnevno. Dobri izvori kalcija uključuju: Jogurt,sir, brokula, kelj, kupus, tofu,j aja, susamove sjemenke(tahini)

Folat

Folna kiselina  igra važnu ulogu u smanjenju rizika od defekata neuralne cijevi. To su veliki defekti rođenja koji utiču na bebin mozak i kičmenu moždinu, kao što su spina bifida i anencefalija.

Kada ste trudni, potrebno vam je 600 do 800 mikrograma folata. Možete dobiti folate iz ovih namirnica: Orašastih plodova,grah i leća, jaja, orasi i puter od kikirikija, tamno zeleno lisnato povrće

Željezo

Željezo  radi sa natrijumom, kalijem i vodom kod  povećanja protoka krvi. Ono pomaže da se obezbjedi dovoljno kiseonika i vama i vašoj bebi.Trebalo bi da dobijete 27 miligrama željeza dnevno. Dobri izvori  uključuju: tamno zeleno, lisnato povrće, citrusno voće,  govedina i perad, jaja, sušeno voće.

Teško je dobiti dovoljne količine određenih nutrijenata, uključujući folnu kiselinu i željezo, iz same hrane. Budite sigurni da razgovarate sa svojim ljekarom ili nutricionistom o tome koje. suplemente treba da uzimate  da biste bili sigurni da ćete vi i vaša beba ostati zdravi.

Žudnje i odbojnost prema hrani

Tokom trudnoće, mnoge žene doživljavaju averzije prema određenoj hrani, što znači da ih nikada ne želite jesti. Mogu imati i želju za barem jednom vrstom hrane. Nije jasno zašto žene razvijaju želju za hranom ili averziju tokom trudnoće. Međutim, istraživači vjeruju da hormoni igraju ulogu.

Uobičajene potrebe za trudnoćom uključuju: čokolada, začinjena hrana, voće,  pire krompir, tjestenina.

U redu je ponekad popustiti tim žudnjama, pogotovo ako žudite za hranom koja je dio zdrave prehrane. Međutim, trebalo bi da pokušate da ograničite unos nezdrave hrane i prerađene hrane.

Averzija hrane može biti problematična samo ako uključuje hranu koja je važna za rast i razvoj bebe. Razgovarajte sa svojim medicinskim timom ako imate neželjene reakcije na hranu koju biste trebali jesti tokom trudnoće. Oni mogu  predložiti druge namirnice ili dodatke kako bi se nadoknadio nedostatak određenih nutrijenata u vašoj ishrani.

Zdravo dobijanje na težini tokom trudnoće

Mnoge žene su zabrinute zbog debljanja tokom trudnoće. Oni se plaše da će dobiti preveliku težinu i nikada se neće vratiti na veličinu prije trudnoće. Međutim, neki dobici na težini su normalni za vrijeme trudnoće i ne bi trebali biti razlog za zabrinutost. Dodatna težina pruža hranu bebi. Dio te težine  se također čuva za dojenje nakon rođenja bebe.

Žene dobijaju u prosjeku od 11 do 15kg  tokom trudnoće. Normalno je da dobijate manju težinu ako počnete teže ili da dobijete veću težinu ako ste bili premršavi  prije trudnoće.

Ne brinite previše o broju na vagi. Umjesto da se fokusirate na svoju težinu, trebalo bi da se usredsredite na ishranu raznih bogatu različitim hranljivim namirnica. Zdrava ishrana je nevjerojatno važna, a dijeta za mršavljenje ili za sprječavanje debljanja je štetna za vas i vašu bebu.

Zdrava vježba

Pored ishrane vježbanje tokom trudnoće može vam pomoći da upravljate svojom težinom. Plivanje i hodanje su dobar izbor. Međutim, trebalo bi da izbegavate ekstremne sportove ili kontaktne sportove. Ako niste vježbali prije trudnoće, počnite polako i ne pretjerujte. Također je važno piti puno vode tako da  ne dehidrirate.

Budite sigurni da jedete uravnoteženu i hranjivu ishranu tokom trudnoće, tako da vi i vaša beba koja raste može biti što zdravija. Razmislite o nutritivnim vrijednostima i ograničite unos hrane sa visokim udjelom masti, visokog šećera i natrija.

Jedite ovo:

najmanje tri porcije proteina dnevno

šest  porcija cjelovitih žitarica

pet ili više porcija voća i povrća dnevno

namirnice sa esencijalnim mastima

prenatalni vitamini

Izbjegavajte ovu vrstu hrane:

Alkohol, previše  kofeina, sirovo meso i plodovi mora, ribe sa visokim procentom  žive, nekuhano prerađeno meso, nepasterizovane mlječne proizvode.

Možete da radite sa svojim medicinskim timom kako bi ste kreirali specifičniji plan obroka na osnovu vašeg uzrasta, težine i istorije bolesti.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave