Ishrana u trudnoći u toku ljeta

Trudnoća je interesantno putovanje, puno emocija i fizičkih promjena, ali je zasigurno jedno od najljepših putovanja kroz koje žena prođe u svom životu.

Ushićenje zbog upoznavanja djeteta na kraju puta sve čini itekako vrijednim, a da bi vaša beba i vi bili zdravi, bitno je održavati zdrav životni stil i unositi potrebne nutrijente. Ljeti se apetit obično smanjuje, i umjesto da slušate um, slušate raspoloženje. 

Jedna od stavki u trudnoći je da je bitno i dalje jesti dovoljno, ali i zdravo. Ako prolazite kroz dilemu i želite pratiti zdravu ishranu i u toku ljeta, evo šta trebate imati na umu.

Ljetna ishrana u trudnoći: šta se treba raditi, a šta ne?

Trudnoća je idealna za uživanje u sezonskim i lokalnim proizvodima. Voće je puno vitamina, vlakana, minerala i dobrih šećera. Daje vam energiju, čini vas sretnima i dovoljno punima da se ne hranite nezdravom hranom, odlično je za kožu i kosu u trudnoći. Sprječava konstipaciju i pomaže dobrom varenju i funkciji organa. 

 • Pipun i lubenica su voća bogata vodom i pomažu kod hidracije. 
 • Jabuke su odličan izvor željeza i vlakana. 
 • Breskve, šljive, kiviji i limun pružaju dosta C vitamina i pomažu kod izgradnje imuniteta, ujedno pomažući apsorpciji željeza. 
 • Guave su također bogate C vitaminom. 
 • Banane mogu spriječiti grčenje u nogama.
 • Mango je bogat C i A vitaminom.
 • Avokado je bogat izvor dobrih masnoća i vlakana. 

Koje voće izbjegavati u toku ljeta? 

Mnogi izbjegavaju papaju i ananas u trudnoći zbog straha od pobačaja. Ali sva druga voća se mogu jesti regularno, dokle god se uzimaju umjereno. 

Voće bogato šećerom poput manga, lubenice, banana i grožđa može podići nivo šećera u krvi, pa ako imate gestacijski dijabetes, konsultujte se s doktorom o dozvoljenim količinama. 2-3 porcije voća dnevno su optimalne. 

Također je bitno da budete hidrirani u trudnoći, da biste izbjegli umor i nizak krvni pritisak. Voda, voda od kokosa, i pića koja ne sadrže previše šećera dolaze u obzir. 

Bitni savjeti koje bi svaka trudnica trebala pratiti u trudnoći

 1. Jedite često i lagano
 2. Budite stalno hidrirani 
 3. Jedite hranu s proteinima: jajaj, mlijeko, mliječni proizvodi
 4. Izbjegavajte slatku hranu, gazirana pića i prerađenu hranu – puna je praznih kalorija 
 5. Ograničite unos čaja i kafe. Ne samo da uzrokuju dehidraciju, već je kofein i štetan za bebu. Ne konzumirajte više od 3 šoljice čaja ili 2 šoljice instant kafe
 6. Izbjegavajte pušenje i alkohol
 7. Jedite dosta jogurta, pun je proteina i kalcija, ispunjava želudac i sadrži dosta probiotika. Ima i rashlađujući efekat

Svaka mama želi najbolje za svoje dijete i to sve počinje od zdrave trudnoće.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave