Intolerancija na mliječni šećer – laktozu

Piše: Piše: mr.sc. Olivera Babić, spec.za ishranu i dijetetiku

Nepodnošljivost ili intolerancija na laktozu – mliječni šećer predstavlja nemogućnost varenja ovog šećra, a nastaje kao posledica nedostatka ili manjka enzima laktaze u površnom sloju sluznice tankog crijeva. Može da se javi u bilo kom uzrastu.

Laktoza ili mliječni šećer je disaharid koji se prirodno nalazi u mlijeku sisara. Majčino mlijeko ga sadrži skoro dvostruko više nego kravlje , oko 7,2 g u 100ml mlijeka. Posebno važnu ulogu laktoza ima u dojenačkoj dobi , jer predstavlja značajan izvor energije. Ona stimulira apsorpciju kalcija iz mlijeka kao i formiranje kvalitetne crijevne flore. Bebe evolucijski imaju odličan kapacitet za probavu tolike količine laktoze.

Razgradnja laktoze se normalno vrši u gornjem dijelu tankog crijeva, pomoću enzima laktaze koji se nalazi na površini crijeva , tačnije na vrhu crijevnih resica. Laktaza razlaže mliječni šećer na glukozu i galaktozu koji su njegove gradivne jedinice, koji se nakon toga dobro aposrbuju i imaju energetsku ulogu u organizmu. Ukoliko nedostaje laktaza, mliječni šećer se ne može u dovoljnoj mjeri ni razgraditi ni apsorbovati , nego dalje nastavlja neprobavljen. Procesom osmoze vezuje vodu za sebe , omekšava stolicu i ubrzava njeno kretanje. Pod uticajem crijevnih bakterija, u debelom crijevu se odvija fermentacija , te se stvaraju pojačani gasovi  i ostali simptomi koji daju prepoznatljivu sliku intolerancije.

Koja dobna skupina češće obolijeva?   

Ustanovljeno je da djeca koja su rođena u terminu rjeđe pokazuju znakove intolerancije na laktozu i to obično tek nakon pete godine života. Suprotno tome, prijevremeno rođena djeca imaju često prolazno nepodnošenje mliječnog šećera.

Radi se relativno čestom poremećaju koji je zabilježen čak kod oko 30 miliona dvadesetogodišnjaka. Uglavnom to nije opasno stanje po organizam ako se zadovolje svi drugi nutritivni zahtjevi , nego više neugodno  za dijete.

U kakvom obliku se javlja intolerancija na laktozu ?

Deficit enzima laktaze može biti urođeni, razvojni i stečeni. Urođeni i razvojni nedostatak enzima uglavnom ispoljava manifestacije neposredno po rođenju, odnosno nakon prvog mliječnog obroka. Stečeni oblici se javljaju kasnije.

Alaktazija ili potpuni nedostatak enzime urođeni je oblik za koji je  karakteristično da traje doživotno. Razvojni oblik nedostatka laktaze predstavlja prolaznu pojavu uglavnom karakterističnu kod prijevremeno rođene djece.

Osim ova dva oblika  poremećaj nedostatka laktoze može nastati i drugim slučajevima kao što su :

  • hirurška etiologija (odstranjenje većeg dijela crijeva9
  • oštećenje sluznice crijeva nakon bakterijske ili virusne infekcije
  • u sklopu drugih bolesti, kao što je npr. celijakija .

Kako prepoznati intoleranciju na laktozu ?

Simptomi intolerancije na mliječni šećer su specifični i nastaju od 30 minuta do 2 sata nakon kozumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Kod beba kliničkom slikom dominiraju simptomi kao što su vodnjikava stolica, puno gasova , ojed i crvenilo gluteusa , bolovi u trbuhu, nadutost trbuha koji može izgledati veći nego inače i palpatorno je tvrđi. Osnovni simptom je tečna, ponekad zelenkasta i pjenušava stolica , uznemirenost bebe , grčevi i izraziti gasovi.

Kod veće djece , u slučaju nepodnošenja laktoze, javljau se proliv, pojačani gasovi, bolovi u trbuhu, nadutost i mučnina.

U oba slučaja, simptomi se povlače kada se iz ishrane izbace mlijeko i mliječni proizvodi.

Kako dijagnosticirati intoleranciju na laktozu?

Prije svega je važno razlikovati alergiju na mlijeko od intolerancije na laktozu, jer se u praksi ova dva termina često miješaju, pa i poistovjećuju što je velika greška i vodi ka sporijem rješavanju problema. Alergija na mlijeko je sistemska reakcija organizma koji razvija IgE antitijela na neki od alergena u mlijeku i čiji simptomi variraju od blagih kožnih promjena do teških anafilaktičkih reakcija. Intolerancija, kao što je gore navedeno nastaje isključivo kao posledica nedostatka enzima laktaze u tankom crijevu, pa su s tim u vezi i simptomi lokalne prirode.

Eliminacijski test je najjednostavnija dijagnostička metoda, koju roditelji mogu sprovesti i sami izbacivanjem mlijeka i mliječnih proizvoda iz ishrane djeteta.

Pedijatar i dijetolog mogu svakako u slučaju perzisitiranja simtoma predložiti  i izdisajni test, test kiselosti stolice (posebno preporučljiv kod male djece koja ne mogu adekvatno ispuhunuti zrak kod izdisajnog testa) i test intolerancije na laktozu.

Izuzetno rijetko se preproučuje biopsija tankog crijeva. Iako najpreciznija metoda , uglavnom se tokom biopsije u druge dijagnostičke svrhe (npr. celijakije) određuje i sadržaj enzim laktaze.

Kako liječiti nepodnošenje mliječnog šećera ?

Prvi korak u terpiji intolerancije na laktozu je eliminaciona dijeta, prilagođena uzrastu, prirodi i težini poremećaja.

Ukoliko se radi o dojenčetu ili djeci do 18 mjeseci, primjenjuje se specijalna formula kravljeg mlijeka bez laktoze , sa oznakama LF  koja umjesto laktoze sadrži maltodekstrin ,  oligosaharid koji se zahvaljujući brzoj aposrpciji lako probavlja.

Starijoj djeci mogu se davati fermentirani mliječni proizvodi koji su lakši za varanje :

  • jogurt, kiselo mlijeko, kefir ;
  • mladi svježi sir i pavlaka
  • kravlje mlijeko bez laktoze
  • biljno mlijeko od badema, soje, riže ili zobi.

Jogurt predstavlja pravu „prehrambenu elektarnu“ , koja sadrži veliku količinu kalcija i fosfora . Ova dva minerala su od izuzetnog značaja za rast i ravoj koštanog sistema , ali cijelog organizma. Ova nutritivni veoma vrijedna namirnica, predstavlja odličan i dobro izbalansiran izvor bjelančevina, ugljenih hidrata, masti , ali i minerala i vitamina. Jedna šolja jogurta sadrži prosječno oko 30% preporučene dnevne doze kalcija i oko 20% dnevne potrebe za proteinima.

Jogurt je i sjajan probiotik , jer sadrži aktivne kulture korisnih – dobrih bakterija koje poboljšavaju apsorpciju drugih važnih nutrijenata , tačnije njihovu bioraspoloživost i to posebno kalcija i vitamina B. Pojedine vrste ovog zdravog napitka imaju dodat i vitamin D, koji je značajan apsorpciju i adekvatno iskorištavanje kalcija. Posebno je važno naglasiti da se jogurt sa niskim sadržajem mliječne masti ne preproučuje djeci mlađoj od dvije godine.

Ovaj kiselomliječni napitak pozitivno utiče na zdravlje ciječog probavnog sistema, jer prvenstveno potiče varenje. Bjelančevine u jogurtu su već djelimice razgrađene, zahvaljujući djelovanju mliječnih enzima, zbog čega su lako probavljivi.

Iako i jogurt sadrži mliječni šećer laktozu, njena količna je znatno manja nego u mlijeku, pa ga djeca koja pate od intolerancije na ovaj šećer lakše probavljaju. To se događa zbog mliječne kiseline koja se nalazi u jogurtu, a koja bolje utiče na varenje svih sastojaka pa tako i laktoze.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime