Intimna njega za bebe

Mala nužda, velika nužda i šta sad? Roditelji nisu uvijek sigurni kako da njeguju i čiste intimna područja kod dječaka ili curica. Dajemo Vam nekoliko savjeta za intimnu njegu Vaših beba.

Sve je tako malo, nježno, i sve je novo! Kada roditelji prvi put presvlače dijete kod kuće počinju sebi postavljat brojna pitanja. U kojem pravcu da čistim dijete? Kako se najbolje očisti tvrda stolica? I kako njegovati genitalije našeg sina? Mi Vam odgovaramo na ta pitanja.

Za nježnu guzu

Presvlačenje pelena je kao maraton. Trebaju se presvlačiti pet do sedam puta dnevno i naravno poslije svake velike nužde. Guzu najbolje operite sa toplom vodom i pustite da se osuši. Svaka beba se raduje ako može biti par minuta bez pelena. Ako koristite kreme, samo ih nanesite u tankom sloju,jer se  ispod debelog sloja kreme mogu sakriti mnoge bakterije. Ako koristite vlažne maramice, nastojte da uzimate one bez parfema i dodatnih tvari.

Njega intimnih dijelova

Područja spolnih organa potrebno je prati svakodnevno više puta. Najbolje je koristiti toplu vodu i krpicu kojom ćete očistiti zaprljane dijelove. Zbog različite građe spolnih organa dječaka i djevojčica njega intimnih dijelova zahtjeva i drugačije načine njege.

Na ovaj način njegujete intimno područje kod Vaše kćerke

Intimni dijelovi kod djevojčica nalaze se između dva otvora i to onog za izlazak urina i otvora debelog crijeva. Iz tog razloga su jako izloženi djelovanjem bakterija koje je potrebno svakodnevno otklanjati. Čistite intimno područje Vaše kćerke nježno sa mokrom krpom i uvijek odozdo prema gore, tako da bakterije iz debelog crijeva ne dolaze u kontakt sa genitalijama. Na ovaj način ćete otkloniti i ostatke stolice. Koristite baby ulje ako je stolica tvrda i ako se ne da  lako očistiti. Ne brinite ako vidite bijelu tekućinu. Ovdje se radi o sekretu koji nastaje zbog još djelotvornih hormona majke.

Na ovaj način njegujete intimno područje Vašeg sina

Kod dječaka spolni organ i anus rjeđe dolaze u kontakt, pa tako postoji i manja šansa od infekcija. Ali zbog specifične građe penisa, koji je cjelokupan prekriven prepucijem moguće su infekcije. Prepucij je tanka kožica koja čuva nježno tijelo tkivo glavića od uticaja bakterija iz mokraće. Intimno područje je najbolje čistiti sa vodom ili nekoliko kapi baby ulja. Pregibi trebaju uvijek biti u potpunosti čisti. Kožica se ne bi trebala na silu povlačiti zbog mogućih oštećenja.

Kožica Vašeg sina mora ostati na svom mjestu. U prvim godinama se tu nalazi prirodno ljepilo između žira i prepucijima. Povlačenjem kožice može doći do jakih upala ili fimoze. Najčešće se prepucijem sam odvoji od žira do treće ili četvrte godine života.

Šta uraditi ako je guza crvena?

  • Ako dojite najbolje uzmite nekoliko kapi mlijeka i nanesite na crvena područja, kao što ćete uraditi i kod svih vrsta upala kod bebe.
  • Najbrže djelovanje ima cink krema: čvrsta, bijela pasta djeluje protuupalno i štiti ta područja od bakterija.
  • Poslije pranja ili čišćenja koristite najbolje ivinu kremu, koju možete naći u svim apotekama ili drogerijama.
  • Ako Poslije nekoliko dana ne bude nikakvog poboljšanja, onda su tom stanju vjerovatno krive gljivice i odmah posjetite pedijatra.

Većina muških beba rađa se sa t.zv. fiziološkom fimozom, koja u prvoj godini života glavić penisa štiti od amonijaka iz mokraće. Prepucij se do treće ili četvrte godine života odvoji od glavića penisa. Ukoliko se prepucij ne odvoji ne trebate odmah dizati paniku osim u slučajevima kada otvor prepucija nije toliko uzak da onemogućava normalno mokrenje. Trebali biste se obratiti urologu ukoliko primijetite otežano mokrenje ili stvaranje balončića prilikom mokrenja i česte upale i infekcije prepucijima i glavića. Tradicionalna metoda rješavanja problema fimoze je obrezivanje. Obrezivanje je hirurški zahvat kojim se kožica i prepucijumski otvor šire do odgovarajuće širine.

roditelj.ba

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave