Infantilne kolike- Da li grčevi kod beba moraju biti 100 dana plača?

Autor: dr Duška Savić, spec.pedijatrije, subspec.neonatologije, UKC RS Banja Luka

Ako bi se analizirali razlozi dolaska beba kod pedijatra u prvih 3-4 mjeseca života, grčevi bi bili na samom vrhu. Kod 26% dojenčadi  postavi se dijagnoza infantilnih kolika.1 Obično se javljaju već u prve dvije-tri sedmice i prestaju do kraja četvrtog mjeseca života. Upravo zbog toga se u Kini infantilne kolike nazivaju još i 100 dana plača.  Uzrok pojave kolika kod novorođenčeta i dojenčeta nije do kraja objašnjen.2

Infantilne kolike (grčevi) označavaju kliničko stanje nekontrolisanog plača i nemira praćenog promjenom boje lica, meteorističnim trbuhom, kod zdravog djeteta u prva tri mjeseca života (Roma III kriteriji): 

 • 3 i više sati dnevno
 • 3 i više dana u sedmici
 • tokom najmanje jedne sedmice3

kod bebe koja je inače zdrava, dobro uhranjena i normalno napreduje. Grčevi se podjednako javljaju kod dječaka i kod devojčica, kod beba koje se doje i koje se hrane formulama. Nešto su češći kod prvorođene i prijevremeno rođene djece.

Pravi uzrok nastanka grčeva nije do sada razjašnjen. 

Sigurno je da je glavni uzrok u nezrelosti probavnog trakta, gdje nakupljeni gasovi izazivaju bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazrijeva tako i grčevi prestaju. Najnovija istraživanja pokazuju da je uloga crijevne flore i kolonizacija digestivnog trakta dobrim bakterijama (laktobacilima) u prvim danima i mjesecima života djeteta važna za imunitet. Ako se u crijevnoj flori poremeti odnos „dobrih“ bakterija (laktobacila) i poveća se kolonizacija „loših“ bakterija, to može biti jedan od uzroka infantilnih kolika kod dojenčadi.4,5

Drugi mogući uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema, preosjetljive su i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svjetlo, promjena položaja. 

Zabrinutost roditelja može dodatno pogoršati stanje, jer bebe osjećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava novim napadima plača, a ako sve dugo traje, uznemirena je cijela porodica.

Grčevi kod beba uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja, pa uz bebu ne spavaju ni roditelji. Iako su prolazno stanje, postoje načini da se grčevi spriječe ili smanje, što poboljšava kvalitet života ne samo bebe već i roditelja i cijele porodice. Prije nego što se bilo šta preduzme, treba se zaista uvjeriti da nema drugih razloga za plač bebe. To uključuje glad, umor, nedostatak kontakta sa majkom, povišenu temperaturu, bol ili neku drugu neprijatnost.

Prevencija i ublažavanje grčeva kod beba

Majke koje doje treba da izbjegavaju hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je prije svega hrana koja nadima, kao što su: kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i bijeli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.

Postoje položaji i postupci koji umirujuće djeluju na bebu sa grčevima – beba se drži uspravno ili na trbuhu, može da se nosi u kengur nosiljci. Duže kupanje omogućava da topla voda opusti stomačne mišiće, a svakako prija i lagana masaža stomačića. Najbolje je uvijek bebu uzeti u naručje i utješiti je, čime se postižu veoma važni efekti, jer na ovaj način roditelji pokazuju bebi da je vole i da su tu za nju. Srećom po nas i naše bebe, danas postoje preparati koji umnogome mogu pomoći kod pomenutih stanja. Brojne studije su pokazale da određeni sojevi dobrih, probiotskih bakterija koje, uzete u dovoljnoj dozi, mogu da smanje tegobe koje prate infantilne kolike, odnosno grčeve kod novorođenčeta.

Koji probiotski preparat može biti dobar izbor u borbi sa grčevima?

Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika.

Jedan od probiotika je i Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 (Limosilactobacillus reuteri Protectis), probiotik koji je originalno izolovan iz majčinog mlijeka i ima dokazanu sigurnost i efikasnost. U toku in vitro naučnih studija, 35 različitih sojeva probiotika su podvrgnuti testiranju, kako bi se ispitalo njihovo 5-dnevno preživljavanje u simuliranom probavnom sistemu. Limosilactobacillus reuteri Protectis zajedno sa još dva soja probiotika su preživjela u simuliranom probavnom sistemu.6

Također, studijski je potvrđeno da primjena L. reuteri Protectis značajno reducira vrijeme plača kod beba sa dojenačkim kolikama u poređenju sa simetikonom7, kao i u poređenju sa placebom.8

Gdje se može nabaviti probiotik Limoslactobacillus reuteri Protectis?

Probiotik nove generacije koji sadrži Limosilactobacillus reuteri Protectis, jedini probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, renomirane švedske farmaceutske firme.

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba.

Na tržištu su dostupne i BioGaia® kapi sa vitaminom D3, koji u jednom proizvodu kombinuje klinički dokazani probiotski soj L. reuteri Protectis i preporučenu dnevnu dozu vitamina D3.   I ovaj oblik probiotskih kapi se može također primjenjivati od 1. dana rođenja po 5 kapi dnevno.10 Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna, i roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.11

Savjet majkama je svakako da doje svoju djecu i da kod pojave dojenačkih kolika koriste probiotike sa naučno i klinički dokazanom efikasnošću.

Ovaj članak je sponzorisan od strane kompanije Ewopharma d.o.o. Sarajevo. 

Reference:

 1. Rosen LD et al. Complementary Holistic, and Integrative Medicine: Colic. Pediatrics in Review, Vol. Oct 2007; 28:381-385. 
 1.   Freedman SB et al. The crying infant: diagnostic testing and frequency of serious underlying disease.Pediatrics          

2009;123:841-848..

 1. Hyman PE et al., Childhood Functional Gastrointestinal Disorders:Neonate/Toddler.Gastroenterology 2006;130:1519-1526.
 2. Savino F et al. Intestinal microflora in breastfed colicky and non-colicky infants. Acta Paeidatr 2004; 93:825-829.
 3. Savino F et al. Bacterial counts of intestinal Lactobacillus species in infants with colic. Pediatr Allergy Immunol 2005; 16:72-75.
 4. Gibson G.R. and Brostoff J. An evaluation of probiotic effects in the human gut: microbial aspects.2005. www.foodstandards.gov.uk.

 

 1. Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study. Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.
 1.   Savino F et al. Lactobacillus reuteri DSM 17938 in Infantile Colic: A Randomizes, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Pediatrics 2010; 126;e526 e533.
 2. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby
 3. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby sa vitaminom D3
 4. Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave