Infantile kolike kod beba

Infantile kolike kod beba

  • Post Author:
  • Post Category:Bebe

Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika.

Piše: Indira Halilović Čančar, patronažna sestra

             Dom zdravlja Zenica

Kada se javljaju infantile kolike?         


Grčevi, odnosno infantilne kolike, se mogu javiti već od 15. dana života, a mogu trajati sve do9. mjeseca, iako su ovo rijetki slučajevi. Grčevi se najčešće povlače između 2. i 5. mjeseca bebinog života. Ovo stanje pogađa između 10% i 25% beba mlađih od tri mjeseca, a to je gotovo svako 4. do 5. dijete. Podjednake su učestalosti kod dječaka i djevojčica, dojene i nedojene djece. Svaka beba reaguje individualno i period trajanja grčeva je drugačiji kod svake bebe, a oni obično nestanu oko trećeg mjeseca. Kada je u pitanju period dana u kome se javljaju najčešće je to između podoja, kada bebin organizam vari hranu.

Kako izgledaju infantile kolike kod beba?


Sve bebe generalno najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač prouzrokovan ovim stanjem je drugačiji. Pojam “kolike” potiče još iz Antičke grčke, a dolazi od rijeći “kolikos” čije je značenje na starom grčkom “kolon tj. crijevo”. Dr.Morris Wessel definisao je pojam kolika 1954. godine i ta definicija se zadržala do danas.  Radi se o obrascu ponašanja sa epizodama plača, koje traju više od 3. sata na dan, ponavljaju se kroz barem 3. dana u sedmici a prestaju u dobi oko 3. mjeseca. Međutim, ovo je samo teorija, stoga i ukoliko plač svoje bebe ne možete objasniti pravilom broja 3, beba verovatno ima problem sa grčevima. To stanje obično izgleda ovako: beba intenzivno plače, bez jasnog povoda i nemoguće je smiriti, a uz to steže pesnice, grči i opruža noge. Uz plač beba se zna zacrveniti u licu i često pušta vjetrove a ponekad i trbuščić može biti nadut.  Svi ostali simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici, povišene temperature, znaci su nekih drugih zdravstvenih problema zbog kojih se treba obratiti pedijatru. Plač za koji su zaslužni grčevi ne bi trebalo da traje satima, jer kod beba koje imaju grčeve postoje i periodi kada one mirno spavaju.

Šta ih izaziva?


Postoje razne hipoteze u tome šta uzrokuje grčeve kod beba (nezrelost probavnog trakta, slabije podnošenje mliječnog šećera, različitost u odgovoru na vanjske stimulanse), međutim niti jedan od tih razloga nije potvrđen kao uzrok. Pretpostavka je da više različitih faktora utiče na njihovo pojavljivanje. Osim toga, bebe imaju zaista puno obroka u toku dana (8. u prosjeku), i svaki pojedinačni obrok odgovara kapacitetu njenih organa za varenje, zapitajmo se onda šta bi se dogodilo sa odraslim čovjekom koji bi u toku jednog dana imao 8 obroka koji su u skladu sa kapacitetom njegovih organa za varenje. Hrana se inače vari zahvaljujući kontrakcijama/grčenju mišića želuca i creva, ali kada se ta grčenja javljaju toliko često zbog broja obroka, onda može doći do pojave bola. Smatra se i da kod beba koje doje nepravilna tehnika dojenjapojedine namirnice u ishrani dojilje ili bebino brzo gutanje mlijeka dovodi do uvlačenja velike količine vazduha u bebin digestivni trakt što dovodi do nadimanja i pojave grčeva. Drugi stručnjaci pak smatraju da se grčevi javljaju zbog prevelikog broja stimulacija iz spoljašnjeg svijeta na bebin nedovoljno razvijen probavni sistem ili kao posljedica njene razdražljivosti na okolinu. 

Načini ublažavanja infantilnih kolika?


Svaka beba funkcioniše i reaguje drugačije zato morate probati više opcija kako biste bili sigurni šta je to što će umiriti vašu bebu, ako je to ikako moguće. Evo nekoliko prijedloga:

Probajte da atmosferu u prostoriji u kojoj beba boravi napravite što sličniju okruženju u kome je beba provela devet meseci – lagano, toplo i smirujuće okruženje. Uvijte bebu čvrsto u dekicu i ljuljajte je u svom naručju ili u kolijevci. Probajte da je držite u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.

Smireno okruženje bez ikakvih stimulacija (zvukova, buke, jake svijetlosti) u kojem ćete bebu držati, bez ikakvih pokreta, govora – tako će beba moći da neometano sluša vaše otkucaje srca, što je za nju jako smirujuće.

Nekim bebama će zvuk lagane klasične muzike prijati pa će željeti da prestanu sa plačom kako bi čule magičnu melodiju.

Blaga masaža bebinog stomaka u smjeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena prije njega (vrhovima dva prsta od pupka ka spolja pravite blage krugove i ponavljajte ovo sve dok bebi prija).

Neki stručnjaci smatraju da bebu treba hraniti u uspravnom položaju jer se tada spriječava nagomilavanje vazduha unutar crijeva. 

Ukoliko beba pije mlijeko na flašicu, neka ona bude mala (125 ml). U apotekama možete pronaći i flašice sa “sporom” cuclom koja ima manji otvor koji spriječava nagomilavanje vazduha. Ukoliko beba doji provjerite da li primjenjujete pravilnu tehniku dojenja a također ukoliko dojite možete probati da iz vaše svakodnevne ishrane izbacite hranu koja nadima (kruške, jabuke, banane, grah, kupus, brokole). Ono što bi još moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku (vodite računa da temperatura tople vode odgovara bebinoj koži). Ono što vidite da pomaže, svakako radite, iako vjerovatno neće svaka tehnika isto djelovati svaki put. 

Da li postoje medicinski tretmani?

Farmakološka terapija infantilnih kolika, odnosno grčeva je raznovrsna i ograničena. Najčešće korišteni lijek u terapiji infantilnih kolika je simetikon. Kliničke studije objavljene u žurnalu “Pediatrics“ 2007. godine su pokazale da primjena simetikona u terapiji infantilnih kolika, nema veću značajnost u odnosu na placebo efekat. 1 Antiholinergički lijekovi su sporadično primjenjivani u terapiji dojenačkih kolika. 2

Najnovija naučna i klinička ispitivanja su pokazala da primjena probiotika u prvim mjesecima života djeteta može da smanji intenzitet i učestalost infantilnih kolika. Probiotske bakterije su nepatogene bakterije koje smanjuju fiziološko zapaljenje digestivnog trakta i smanjuju produkciju gasova u crijevima. Probiotik Lactobacillus reuteri DSM 17938 (Lactobacillus reuteri Protectis) izolovan je iz majčinog mlijeka i naučne studije su dokazale da je siguran i efikasan u terapiji infantilnih kolika.

Da li postoji Lactobacillus reuteri Protectis na tržištu BiH?

Probiotik nove generacije koji sadrži Lactobacillus reuteri Protectis, bakterijski soj koji predstavlja dio mikroflore mlijeka zdravih majki i jedini je probiotik izolovan iz majčinog mlijeka, nalazi se u proizvodu BioGaia®, švedske farmaceutske firme.

BioGaia® probiotik nalazi se na tržištu u obliku kapi za novorođenčad i u obliku tableta za žvakanje za djecu i odrasle. BioGaia® kapi mogu se primjenjivati od 1.dana rođenja po 5 kapi dnevno i mogu smanjiti intenzitet i učestalost grčeva kod beba. 3 Za stariju djecu i odrasle BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje su prijatnog osvježavajućeg okusa limuna i  BioGaia® probiotičke tablete za žvakanje sa vitaminom D3 okusa narandže, roditeljima olakšavaju saradnju sa djetetom pri uzimanju probiotičkog proizvoda. Dovoljna je jedna tableta za žvakanje u toku dana.4

Zdrav početak života je prirodna ishrana, majčino mlijeko nema zamjenu. Majke mogu kod pojave simptoma kolika dati bebi probiotike prema važećim preporukama.

Ovaj članak je sponzoriran od strane komapnije Ewopharma d.o.o Sarajevo. 

Reference:

1.Savino F et al. Lactobacillus reuteri ATCC 55730 versus Simethicone in the treatment of infantile colic: a prospective randomized study.

Pediatrics, Jan 2007; 119:e124-130.

2.Garrison MM et al. Early childhood: colic, child development, and poisoning prevention. A systematic review of treatments for infantile colic. Pediatrics 2000; 106:184-190.

3.Odobrena deklaracija BioGaia Protectis Baby

4.Odobrena deklaracija BioGaia Protectis tablete