Ines Mehić: Uključite svoje muževe u svakodnevne obaveze oko djece

Današnjem brzom životnom tempu dosta roditelje izgube osjećaj baš za tim po meni najbitnijim djelom u odgoju.

Ines Mehić je grafički tehničar štampe i tiska. Rođena je u Zenici gdje živi sa svojom porodicom. Trenutno je nezaposlena i u potpunosti je posvećena odgoju djece. 

Ines Mehić je majka tri mališana. Rođena je u Zenici gdje i živi sa svojom porodicom. Ines živi u idiličnoj bračnoj zajednici sa suprugom Edinom koji radi u agenciji za zaštitu ljudi i imovine. U 31. godini života Ines je postala prvi put majka prekrasne djevojčice Dile koja je porodičnu idilu učinila još ljepšom i zanimljivom. Dom Mehića ubrzo je ispunilo i smijeh Danina i Adina koji su rođeni nakon Dile. Ines je trenutno nezaposlena te je u potpunosti posvećena odgoju djece. U nastavku vam donosimo razgovor sa Ines.

Vi ste majka tri mališana. Kako je biti majka troje djece?

Biti majka troje dječice je predivno jer to je nešto najljepše što jedna žena može doživjeti ali također predstavlja i pravi izazov. Trudim se da sa djecom izgradim prijateljski odnos. Pokušavam da ih naučim pravim vrijednostima da bih mogli izrasti u vrijedne i poštene ljude. Jer smatram da u današnjem brzom životnom tempu dosta roditelje izgube osjećaj baš za tim po meni najbitnijim djelom u odgoju. Bitno mi je da su mi djeca iskrena.

Kod Vas je u domu sigurno mnogo živo. Možete li nam opisati jedan svoj dan sa mališanima?

Dila ide u prvi razred i jako se veseli svakom novom školskom danu. Sa uzbuđenjem radi svaku zadaću i uči nove pjesmice. Danin i Adin se još drže igre, jako su aktivni tako da nam nikada nije dosadno. Muž je dosta aktivan u njihovom odgoju i trudi se maksimalno da poštuju djevojčice i žene pa su tako jako pažljivi prema ženskom polu. Bude tu i malo težih dana jer većinom imaju različite interese ali nađemo neki kompromis da bi nam dan funkcionisao.

Dila, Danin i Adin su Vaši mališani. Koliko su stari?

Dila ima 6 godina, Danin ima 5, a Adin 2 i po godine.

Po čemu su slični, a po čemu različiti?

Ja na svom Instagram profilu pokušavam kroz svoje storije da pokažem realan dan jedne mame sa troje dječice i smatram da uspijevam u tome. Dila i Adin su jako karakterno slični, mnogo su samostalni i malo su mirniji u odnosu na Danina . Danin je sav karakterno na svog tatu. Voli neki svoj mir i ima skroz drugačija interesovanja u odnosu na sestru i brata. Njemu su priče i crtani filmovi sada glavna okupacija. Uživa slušajući dok mu se čitaju razne bajke i on onda na svoj način njih prepričava. Svo troje su jako dobra i poslušna djeca.


Da li imate vremena za sebe?

Malo imam vremena za sebe jer se trudim da budem maksimalno posvećena porodici, ali to mi ne predstavlja problem jer uspijem i da se odmorim i uživam u nekim stvarima koje me ispunjavaju, zahvaljujući suprugu koji je tu uvijek prisutan da me zamjeni da bih se odmorila bar malo

Imate li neku poruku za mame?

Moja poruka svim majka je da sto više vremena provode sa dječicom jer brzo zaista rastu. Sve drugo može čekati i doći će na red ali djeca trebaju da budu prioritet. I još jedan savjet za sve mame uključite svoje muževe u svakodnevne obaveze oko dječice, to puno znači i dječici i nama mama a i samim očevima tu se stvara taj začarani krug ljubavi iz kojeg niko ne želi izaći. 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave