Inela Buha Kadrić: Prioriteti i balans su ono što nam pomaže da budemo sretne i zadovoljne

 Usporite, uživajte, dajte sebi vremena da se nove uloge prihvate i poslože.

Inela Buha Kadrić, intervju

Inela Buha Kadrić je diplomirana ekonimistica, supruga i majka dvije djevojčice. Ona je i vlasnica Modnog studija Fashion Room te Oriflame nezavnisni lider. Kako je to biti uspješna žena, voditi vlastiti posao i sve to uspješno kombinovati sa porodicom, odgojem djece.  Sa Inelom smo razgovarali o ovim bitnim temama kao što je dogoj i balansiranje porodice i njenog profesionalnog angažmana.

Koliko je zahtjevno biti majka i žena koja vodi vlastiti biznis?

Uvijek sam volila nezavisnost. Radno iskustvo počela sam sticati jako mlada. već sa 17 godina radila sam prvi poslić na raspustu, kako bi sebi zaradila džeparac. Tokom svih godina studiranja, paralelno sam radila i nakon diplomiranja na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, odmah nastavila karijeru u toj struci. Do momenta kada sam se ostvarila kao majka, radila sam u realnom sektoru u finansijama. Dolazak bebe,  i sve što nosi porodični život i majčinstvo, zahtijevalo je više vremena. U to vrijeme honorarno radim i MLM marketing u Oriflame kompaniji i jako brzo dolazim na lidersku poziciju, što mi je omogućilo da dam otkaz u kompaniji u kojoj sam radila puno radno vrijeme, i otvorim obrt koji je 5 godina radio kao Agencija za reklamu i promidžbu, zastupajući Oriflame kompaniju. Prelazak iz realnog sektora u privatni, za mene je značio prije svega SLOBODU. Više nije bilo radnog vremena i moranja. 2020. godine kada cijeli svijet zbog korone, dobija drugu neku dimenziju, ja donosim odluku da realizujem  i svoj dugogodišnji san, otvaram  modni studio. Poduzetništvo ima jedan sjajan benefit, a to je da sami kreiramo  svoje vrijeme. Ta sloboda da  prije svega mogu posao prilagoditi potrebama djece, s njima provesti vrijeme, vidjeti se s prijateljima, otputovati, i posvetiti vrijeme sebi, za mene je najvažnija.

Možete li nam predstaviti svoj biznis?

Danas sam vlasnik d.o.o. firme Fashion Room, koja se bavi maloprodajom odjeće, sa većinskim asortimanom za trudnice i dojilje, te reklamom i promidžbom Oriflame kozmetike, gdje sam i dalje nezavisni lider. Odluka da u Modnom studiju bude većinski zastupljena odjeća za trudnice i dojilje, došla je spontano. Uvijek sam težila drugačijem. Na početku poslovanja, asortiman je činila unikatna odjeća, koju smo izrađivali u saradnji sa  još jedom poduzetnicom, i veš. Trudnice su se  javljale i pitale ima li išta za nas, možete li nabaviti spavaćice za trudnice i dojilje i sl.. Prve komade smo onako bojažljivo nabavljali po narudžbi, dok nismo osvijestili da je trudnicama i dojiljama jako teško naći odjevne predmete i prebacili fokus na to da im pomognemo u tome.

Da li je žena teže nego muškarcima?

Ne bih uradila strogu podjelu. Mislim da je sve individualno. Imamo žene koje uspješno balansiraju svoje uloge, ali i muškarce koji su požrtvovani muževi, očevi, partneri. Naš balkanski mentalitet ženi nameće više uloga, to je činjenica. “Trebamo” biti divne supruge, majke, domaćice, kćerke, ali i uspješne i poslovne. Prioriteti i balans su ono što nam pomaže da budemo  sretne i zadovoljne.

Kako provodite svoje slobodno vrijeme?

Vikendi su rezervisani uvijek za porodicu i vrijeme s djecom . Kratka putovanja, planine, bazen, šetnja…Vrijeme koje ostavim za sebe je  šoping, koji je meni  relaksacija. Uživam sama da šopingujem i možda baš zbog toga toliko volim svoj posao u  Modnom studiju.Također, joga je nešto što me vraća meni. Početkom ove godine prvi put sam spoznala joga praksu i zaista uživam.

U svom poslu često susrećete trudnice. Koji je Vaš savjet za njih.

Sa rođenjem bebe, rađa se i majka. Rađa se u našem tijelu neka nova osoba. I to treba prihvatiti. Prihvatiti, da ništa više neće biti isto. Sada imamo to malo biće, kojem smo dali život, i koje neminovno postaje prioritet. Tijelo se mijenja. I to treba prihvatiti, normalno je. Biće vremena da polako dođemo da željenu kilažu, imamo željeno tijelo. Usporiti, uživati, dati sebi vremena da se nove uloge prihvate i poslože.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave