Indira Halilović-Čančar: Zdrava majka znači i zdrava beba

Važno je da porodilja vode računa o zdravlju, odmoru, pravilnoj ishrani i njezi u puerperiju.

Indira Halilović-Čančar, patronažna sestra

Indira Halilović-Čančar je patronažna sestra zaposlena u Dom zdravlja Zenica. Indira je veliki zaljubljenik u svoj posao, veliki profesionalac i osoba koja je vrlo rado viđena u domovima mama koje su se tek porodile. Poziv patronažne sestre je zahtjevan i iziskuje veliku pažnju, strpljenje, a sve u cilju da se olakša period postpartuma mamama. U nastavku vam donosimo naš razgovor sa Indirom Halilović – Čančar koja nam je otkrila sve ljepote ovog poziva, kao i savjet trudnicama i mamama.

Kada ste se odlučili na poziv patronažne sestre i kako je teklo vaše profesionalno usavršavanje?

U službu za Patronažu i kućno liječenje sam prešla 2011. godine, nakon što sam diplomirala na Zdravstvenom fakultetu Univerzitetu u Zenici, a do tada sam već stekla radno iskustvo u službi za Porodičnu medicinu i službi hitne medicinske pomoći.  Na istom fakultetu sam upisala magistarski studij. U Domu zdravlja radim punih 17 godina i mogu reći da mi je do sada ovo najdraži dio posla, kada sam počela brinuti o majkama porodiljama i njihovim bebama. 

Koliko timova patronažnih sestara djeluje na području Doma zdravlja Zenica?

U službi za zdravstvenu zaštitu djece djeluju ukupno 4 patronažne sestre koje pokrivaju grad Zenicu.

Kako izgleda prva posjeta patronažne sestre porodilji?

Pristup majci je izuzetno važan. Ja prvo obavljam razgovor s majkom. Želim doznati kako se ona osjeća. Kako je protekao sam porod? Iskomuniciram s njom, jer psihološka podrška u tim trenucima je od velikog značaja, pa tek onda pristupam pregledu bebe.

Na šta prvo obratite pažnju kada dolazite u dom i pomažete porodilji?

Prilikom ulaska u kuću prvo obratim pažnju na samo stanje majke. Kako sam već napomenula taj prvi kontakt, pristup je od velikog značaja za majku i bebu. Ako majka stekne povjerenje u mene onda sam tok posjeta ide lakše i uspješnije.

Nakon poroda majke su najviše usmjerene na svoju bebu. Koliko pažnje polažu na svoje zdravlje?

Da, to je tačno. Majke su vise fokusirane na stanje bebe. Zato im stalno napominjem koliko je važno njihovo zdravlje, odmor, pravilna ishrana i njega u puerperiju, jer zdrava majka znači i zdrava beba.

Sa kojim izazovima se vi susrećete kao patronažna sestra u svom poslu?

Izazovi su jako veliki. Utjecaj okoline, razni forumi i neprovjerene stranice gdje majke često traže savjete za sebe i bebu, što je pogrešno naravno. Uvijek naglasim da smo dostupni za bilo kakva pitanja i nedoumice, na naš kontakt broj službe.

Za kraj imate li neku poruku mladim ženama koje bi se potencijalno mogle baviti ovim pozivom?

Moja poruka za kraj bi bila, za početnike, mlade kolegice, kada se pacijent najmanje posmatra i sluša, nastojati da više slušaju, i na najbolji način i pristup. Da budu puna podrška u najosjetljivijem razdoblju jedne žene kada govorimo o trudnoći i porodu.

Koji je Vaš savjet za trudnice i mame?

Moj savjet za trudnice bi bio, da najprije vode računa o svom zdravlju, zdravoj ishrani, budu fizički aktivne uz saglasnost svog ginekologa. Prate razna edukativna predavanja na kojima mogu dosta naučiti, kako o sebi tako i o prvim danima s bebom ,a to su predavanja za trudnice i dojilje koja se vrlo često organizuju.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave