Ilma Karađuzović: Gledati svijet dječjim očima je zapanjujuće

Toddleri kako se u svijetu zove ovaj uzrast su zaista prezanimljiva, ali i vrlo zahtjevna mala bića.

Kada pogledamo svijet očima djeteta, otvaramo se prema čudu i divljenju koje smo možda zaboravili u svakodnevnom životu. Djetinjstvo je vrijeme kada svaki trenutak donosi novo otkriće, a svaki dan je avantura. Donosimo intervju sa mamom Ilmom Krađuzović.

Intervju: Ilma Karađuzović


Recite nam nešto o sebi?

Zovem se Ilma Karađuzović, imam 31 godinu, spisateljica sam i sa svojom porodicom živim u Podgorici.

Opišite nam ulogu mame iz Vašeg ugla?

Često pišem o majčinstvu i to je za mene najljepša uloga koju mi je život dodijelio. Odjednom kao da je neko skinuo štit između mene i svijeta, kao da nosim svoje srce spolja, sva silina pomiješanih osjećanja, svakog trenutka, svakog dana.

Kako izgleda jedan Vaš dan sa djecom, koje rutine su Vam važne?

Osim rutine obroka i spavanja u koju smo nakon određenog vremena uspjeli da se uštosamo, volim da idemo u šetnju, na izlete, u parkove i da provodimo mnogo vremena napolju. Gledati svijet dječijim očima je zapanjujuće. Roditeljstvo je izazovno, i mnogo različitih faza prolazite, koja je do sad bila najizazovnija? Sigurna nas čeka još mnogo izazovnih perioda, ali za mene je oba puta najzhtjevniji bio onaj period malo nakon godinu dana, prohodavanje, početak govora i ono kad ste svjesni da više nemate malu bebu, a opet nemate ni svjesno i razumno dijete. Toddleri kako se u svijetu zove ovaj uzrast su zaista prezanimljiva, ali i vrlo zahtjevna mala bića.

Koje vrijednosti želite prenjeti svojoj djeci? 

Život će ih naučiti mnogo čemu, ali ja želim da ih naučim ljubavi i nježnostimaMislim da toga sve više nedostaje ovom svijetu.

Imate li vrijeme za sebe i kako ga provodite?

Imam tu sreću da i moji i suprugovi roditelji žive blizu, pa oni ponekad pričuvaju djecu, a nas dvoje odemo na večeru, u pozorište, u šetnju. Ili suprug ostane sa djecom, a ja se vidim sa prijateljicama, odem u bioskop, šoping. Idem prekasno na spavanje baš da bih ugrabila koji sat za sebe i pročitala neku knjigu. Volim te ” samo moje ” trenutke i jako ih cijenim.

Poruka za majke.

Proći će za čas i trajaće kao najljepša vječnost. Svega su vrijedni.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave