Bebina apoteka

Beba već u prvim danima treba jako kvalitetnu zdravstvenu skrb i njegu i roditelji moraju da se obuče i informišu o onome šta ih očekuje

Piše:  mr.ph. Aida Alagić

Prije dolaska bebe iz porodilišta, roditelji, a i šira porodica kupe mnogo stvari: od gegica, bodija, štramplica, klokana, nosiljki, do mnogobrojnih lijepih šarenih pomagala.

Ali, beba već u prvim danima treba jako kvalitetnu zdravstvenu skrb i njegu, i roditelji moraju da se obuče i informiraju o onome što ih očekuje. Patronažna služba nije podjednako razvijena u svim sredinama, dostupnost pedijatra ali ni apoteke- nije jednaka. Informacije koje daje internet, ali i stariji ukućani (svekrva, majka…), korisne su.

Ali, da bi se provodila kvalitetna zdravstvena briga i njega bebe od prvog dana dolaska bebe morate se educirati i imati u kući bebinu apoteku. Ništa nije gore nego kada je vaše dijete bolesno i ne možete mu pomoći. Zbog toga se morate educirati, morate naučiti o određenim bolestima kako biste pružili brzu pomoć.  

Tretman pupka je jedan od prvih izazova

Za tretman pupka savjetujemo da odmah nabavite sterilne komprese. Pogodna dimenzija sterilnih kompresa je 5×5 cm, ili 8×5 cm. Obavezno antiseptik za kožu i sluznicu u spreju koji je pogodan za upotrebu kod beba, ne peče, i nema miris. I antibiotski posip za pupak. Higijena pupka mora biti redovna, komprese mijenjajte redovito, nakon skidanja komprese, područje pupka tretirati antiseptikom u spreju,  potom nanijeti antibiotski posip, i ponovno područje pupka zaštititi sterilnom kompresom. Savjetujem za fiksiranje komprese da koristite uski, lagani polu-elastični zavoj, širine 5-6 cm, samo veoma lagano 2-3 puta obmotati da se kompresa ne pomjera i ne žulja u području pelenice.

D3 vitamin obavezno davati djeci

D3 vitamin se počinje davati djeci od 8.dana života. Kako bi se podnošljivost D3 vitamina povećala preporuka je da se daju preparati koji, pored D3 vitamina sadrže probiotik . Pored toga u prva 3 mjeseca savjetuje se upotreba D3 kapi sa vitaminom K1. Novi oblici D3 vitamina, koje možete nabaviti za Vašu bebu su u obliku takozvanih twist off kapsulica, imaju precizno doziranje- otvore se i sadržaj naspe- direktno u bebina usta ili pomiješa sa bebi mlijekom.

Nastanak tjemenjače treba spriječiti od prvog dana bebinog života

Nastanak i pojavu tjemenjače treba prevenirati od prvog dana bebinog života. Za tu svrhu nabavite kvalitetno 100% prirodno bebi ulje, nabavite samo posebno blage bebi šampone bez sapuna, a za masažu, češljanje i moguće skidanje ljuspica koristite iskuljučivo bebi četke. Pored toga možete nabaviti i posebne proizvode za prevenciju i tretman tjemenjače.

Osip kože u pelenskoj regiji- spriječiti i liječiti

Obazevno već od prvog dana je potrebno nabaviti kremu za njegu pelenske regije i prevenciju pelenskog osipa kod beba. Pored bademove kreme, koja je najčešći izbor roditelja, ponekad pojava pelenskog osipa iziskuje i korištenje drugih krema, koje treba da smire upalu, smanje iritaciju kože.

Kreme koje preporučujemo poboljšavaju zaštitnu barijeru kože, smanjuju pH kože, i sadrže umirujuće sastojke kao što su bisabolol, pantenol, cink-oksid, bakar-sulfat…

Izbor krema za tretman pelenskog osipa je veliki.

Povišena temperature kod djece dolazi nenajavljena

Toplomjer nabavite u apoteci odmah po dolasku bebe u kuću. Jer, povišena  temperatura ne bira vrijeme: dolazi noću, vikendom, često u kasne sate, i zato ne trebate dozvoliti da sa bebom i visokom temperaturom idete tražiti dežurnu apoteku. Preporučujemo- digitalni toplomjer sa fleksibilnim vrhom koji je pogodan i za rektalno mjerenje temperature. Pored toga roditelji se mogu odlučiti i za digitalni nekontaktni toplomjer koji lako i jednostavno, bez kontakta, pored temperature bebine kože može mjeriti i temperaturu vode za kupanje, temperaturu hrane u bočici… Veća investicija, ali veoma praktičan, dugotrajno upotrebljiv i kvalitetan.

Kod upotrebe lijekova, uvijek se konzultirajte sa pedijatrom, ali pored toga, morate se i sami educirati o osnovnim informacijama koje se tiču upotrebe antipiretika ( lijekovi protiv povišene temperature).

Za skidanje temperature za početak nabavite Paracetamol čepiće i sirup.

Kasnije možete nabaviti i ibuprofen u čepićima ili sirupu. Kao i diklofenak čepiće.

Krupica, soor

Gljivična infekcija u ustima bebe javlja se kod svake treće bebe, u obliku bijelih naslaga u ustima. Beba slabije jede, razdražljiva je. Preporučujemo korištenje preparata fungicidnog djelovanja (uništava gljivice)- u obliku kapi ili gela. Preparat, po uputi farmaceuta, dajte bebi pola sata prije podoja ili bočice, kako bi djelovao u ustima. Također sisač, dudu, i bradavicu dojilje možete namazati sa ovim sredstvom. Preparat možete nanijeti na sterilnu kompresu i pažljivo skinuti naslage u ustima, posebno u području obraza, gdje lijek teže dospijeva, kada ga beba pije.

Grčevi i nadimanje kod beba

Većina beba ima grčeve. Za bebi apoteku preporučujemo kapi koje sadrže enzim laktazu.Laktaza je enzim kojeg normalno ima u organizmu, ali ga bebe namaju dovoljno. Razlaže mliječni šečer- laktozu, olakšava varenje mlijeka, smanjuje grčeve, bol i nadimanje kod beba.

Za olakšavanje probave i smanjivanje grčeva- koristite masaže sa posebnim prirodnim uljem za masažu kod bebi grčeva. Možete u apoteci nabaviti i oblog sa košpicama višnje. Pomoć u ublažavanju tegoba je bebi termofor protiv grčeva. Obavezni dio bebi apoteke je čaj na bazi komorača.

Čišćenje i higijena nosa važna za zdravlje grla, dišnih puteva, pluća, uha…

Higijena nosa iznimno je važna kod beba, ima 2 cilja: čišćenje i vlaženje. Upravo je začepljen nosni put često uvod u infekciju dišnih puteva, infekciju pluća, ili infekcju uha.

Beba ne zna “ispuhati” nos, a kod začepljenog nosa teško diše na usta, budi se, plače, slabo i otežano jede.

Bebe, naručito tokom zime, borave u prostorima sa suhim zrakom. Bebina sluznica je tanka i to je čini dodatno osjetljivom.  Za svakodnevnu higijenu nosa savjetujem upotrebu posebnih kapi i sprejeva namjenjenih za bebe. Tu su sprejevi na bazi fiziološke otopine- čiji je nastavak posebno prilagođen i dizajniran upravo bebinom nosu Za vlaženje sluznice, čišćenje nosa savjetujem da nabavite neutralnu mast, također na bazi fiziološke otopine, koja će pored vlaženja i čišćenja i otopiti eventualne male krastice u nosu.

U higijeni nosa je važan i aspirator za izvlačenje onog dijela sluzi (sline) koji nije dostupan bebi-štapićima. Odmah u početku kupite obični mali ručni aspirator za nos koji će Vam pomoći za higijenu nosa kod kupanja.

Da li kupiti inhalator?

Inhalator, investicija ali i potreba- jer se kompresijski inhalator može koristiti kod obične prehlade za vlaženje sluznice, i olakšano izbacivanje sluzi (tada koristite u posudi za lijek samo fiziološku otopinu), a također se koristi i kod alergije, astme, kada koristimo po preporuci liječnika- protivupalne lijekove i lijekove koji šire dišne puteve za liječenje i olakšavanje simptoma.

Kod beba i djece savjetujemo inhalatore u obliku igračke, koji će sam čin inhalacije učiniti djetetu lakšim i zabavnijim. Ali, i svi drugi inhalatori sadrže u setu masku za bebe.

Sa duge strane preporuka za kupovinu inhalatora je opravdana, jer odlazak djeteta na inhalacije u ambulante sa više djece dodatno povećava mogućnost infekcije.

Upotreba inhalatora je veoma jednostavna, a svaki inhalator ima rezervne dijelove koje možete nabaviti naknadno i mijenjati ih (posuda za lijek, crijevo, maska, filteri i slično).

Proljev kod beba je ozbiljno stanje…

Treba znati da je proljev kod beba i male djece ozbiljno stanje. Jer su bebe jako osjetljive na gubitak tekućine i elektrolita. Zato savjetujem da se u bebi apoteci nađe obavezno-oralna rehidracijska so, prilagođena za uzrast bebe, i svakako probiotik za bebe. A u apoteci, u slučaju proljeva možete kupiti posebnu mliječnu formulu  (dječiju hranu), namijenjenu za prehranu bebe za vrijeme dok traje proljev. Ne zaboravite da je napajanje (davanje tekućine) iznimno važno. Tekućinu: čaj, vodu, ili čaj pomiješan sa oralnom soli za rehidraciju dajite bebi često i pomalo.

Zatvor kod beba

Najčeše se javlja kod prelaska sa jedne hrane na drugu, kod odvikavanja od pelene, kod tvrde stolice – zbog straha od boli. Može se koristiti masaža sa uljem za masažu (u smjeru kazaljke na satu), a odlična pomoć je i prirodni sirup sa biljnim ekstraktima, koji olakšava pražnjenje, omekšava stolicu, smanjuje grčeve i nadutost.

Ubod komaraca i svrbež

Bolje je spriječiti, ali ponekad se mora i liječiti. Za sprečavanje uboda insekata kod beba savjetujem isključivo ona sredstva koja su dozvoljena za upotrebu kod beba. Nabavite za bebi apoteku prirodni proizvod koji ne šteti bebi, a mirisom odbija insekte. Sadrži esencijalna ulja limunske trave, lavande, nane, ulje slatkog badema.

Ubod je za bebe bolan, a i dodatno svrbi (bebe se ne znaju češati i to stvara nervozu kod bebe, teže spavaju, jedu), zato preporučujem da uvijek pri ruci imate gel koji ublažava svrbež, smiruje iritaciju i bol, djeluje veoma brzo.

Bolovi u uhu često se javljaju navečer

Često se javljaju u noćnim satima, i savjetujem upotrebu paracetamola u dozi prema kilaži djeteta – ali samo do jutra, kada trebate posjetiti pedijatra. Ako je riječ o starijem djetetu, možete imati u bebi apoteci kapi za uho prilagođene za djecu, ali opet se ujutro obavezno javiti liječniku, jer prikrivena bol u uhu, može se pretvoriti u ozbiljniju infekciju. Dakle- kod sumnje na bol uha- obavezan pregled liječnika.

Opekotine i povrede

Iako su bebe male, i jako ih čuvamo, ipak se javljaju povrede, opekotine (pegla, štednjak), i zato uvijek dobro dođe u bebi apoteci mast na bazi ribljeg ulja ili sulfadiazin srebra, kao prva pomoć za opekotine, koji su uz antiseptički sprej i antibakterijski gel obavezni dio bebine apoteke.

Kašalj nije bolest. Kašalj je simptom.

Javlja se kao simptom kod prehlade, upale grla, alergije. Kod kašlja je jako, jako važan unos tekućine – davati čajeve. Sljez je odličan čaj kod kašlja i upaljenih dišnih puteva. Oprez kod pripreme: čaj od korjena sljeza se ne kuha, nego se priprema potapanjem korjena u mlakoj vodi. Pored toga obavezno voditi računa da je nosni put prohodan- čistiti nos- vlažiti sluznicu i održavati nosni put prohodan. I obavezno sa sa pedijatrom, ili farmaceutom savjetujte oko sirupa, jer nije svaki sirup dobar za Vašu bebu, ovisno od tipa kašlja. Ali, postoje i mnogi sirupi koji nisu nikako namjenjeni djeci ispod 2 godine starosti.

Važni savjeti za lijekove iz bebine apoteke:

-lijekovi se moraju čuvati na sigurnom mjestu, van dohvata djece. Djeca nikada ne smiju imati šansu da dođu u kontakt sa bebi apotekom.

-koristite samo lijekove koji su pogodni za bebe i djecu.

-većina lijekova se čuvaju na temperaturi od 15 C do 25 C, a neki lijekovi se moraju čuvati u frižideru (pogledati deklaraciju na pakovanju lijeka).

-bebi apoteku morate redovito pregledati i obnavljati: rokove trajanja, oštećenu ambalažu…

-savjetujem da na vidnom mjestu (na vratima ili torbici bebi apoteke) nalijepite broj telefona pedijatra Vaše bebe, dežurne apoteke, kao i hitne službe.

-na vrata bebi apoteke, ili na torbicu (ovisno gdje ste smjestili bebi apoteku), navedite u tabeli koliko kilograma ima beba, što je veoma važno kod doziranja mnogih lijekova, a često se kod upotrebe nekog lijeka Vi (ili dadilja: mama, svekrva…) konzultirajte sa pedijatrom, liječnikom, farmaceutom i telefonskim putem.

Ne zaboravite da je pored vrijednih i nezamjenljivih savjeta starijih ukućana sa iskustvom, različitih internetskih portala, stručni savjet pedijatra i farmaceuta najrelevantniji i najvažniji. Zato se prije korištenja lijekova ili medicinskih sredstava bebi apoteke, uvijek i obavezno savjetujte sa medicinskim stručnjacima: pedijatrima i farmaceutima.

 

Početna

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave