Hoću li se odmah zaljubiti u svoju bebu?

Hoću li se odmah zaljubiti u svoju bebu?

Hoću li se odmah zaljubiti u svoju bebu?

Ne postoji pravi ili krivi način da zavolite svoju bebu i zadnja stvar koju majka treba da osjeti je krivica o tome kako se vezala za svoju bebu

Ako ćete tek postati ili ste već postali mama, vjerovatno ste čuli mnogo o magičnoj, mističnoj vezi mame i bebe.

„Ne postoji ništa kao ljubav majke i djeteta!“ ljudi kažu, oči im se cakle na samu pomisao takvog magičnog trenutka. I dok je ljubav majke predivna stvar, vrlo bitno je shvatiti da se ne zaljube sve majke u svoje bebe istog trenutka kada se rode – i to je sasvim normalno.

Postoji razne organizacije i udruženja koja su posvećena posvećena svijesti o depresiji nakon poroda.Tu majke mogu uvijdjeti da akonjihovo lično iskustvo i nije tako magično, to nije ništa loše-

„Pritisak „majčinstvo da se promijenim“ i moja „prevelika“ ljubav za njega bila je previše,“ često se navodi kao jedan od razloga postporođajne depresije.

Zapamtite, svaka majka je drugačija

Istina je da svaka žena doživi trudnoću i novo majčinstvo na drugačiji način. Neke žene se zaista zaljube u svoje novorođenče na prvi pogled a druge ne. Ne postoji pravi ili krivi način da zavolite svoju bebu i zadnja stvar koju majka treba da osjeti je krivica o tome kako se vezala za svoju bebu.

Također mogu biti hemijske različitosti u mozgu žena koje su zadužene za različite nivoe vezanja majka i bebe. Novija istraživanja testiraju efekte oksitocina,“ljubavnog“ hormona koji igra ulogu i prije i tokom poroda, tokom dojenja i otkriva da žene koje pate od depresije ili imaju psihičkih problema vjerovatno imaju nizak nivo oksitocina koji se može upetljati u njihove osjećaje kada se vežu s bebom.

Ne morate bebu odmah voljeti da biste bili dobar roditelj

Poenta je, vjerovatno očekujete da se odmah zaljubite u bebu čim se rodi, ili nakon što dođete s mališanom kući nakon usvajanja ili drugih porodičnih okolnosti, ali ponekad to se jednostavno ne desi. Postoji mnogo teških zadataka koje ćete dobiti kada dovedete novog člana porodice kući i zaljubljenost na prvi pogled nije neophodna da budete dobar roditelj. Možete i dalje voljeti i brinuti za vašeg mališana, čak i ako ne osjetite tu preveliku magičnu ljubav i povezanost.

Nemojte paničariti ako ne osjećate ništa od ovoga prema novorođenčetu ili u toku trudnoće. Dajte sebi vremena da shvatite šta je majčinstvo i nemojte se osjećati loše ako vam treba malo više vremena da se naviknete na brigu o vašoj bebi.

Budite otvoreni i iskreni s vašim osjećajima, a i fokusirajte se na brigu o sebi. Međutim ako to postane dug period i ne možete da se povežete s vašom bebom ili imate simptome kao da želite nauditi sebi ili bebi, trebate popričati s doktorom o vašim osjećajima, ili oni mogu biti rezultat depresije nakon rođenja, što je izlječivo.