HIGIJENA NOVOROĐENČETA

Koža bebe, a posebno novorođenčeta je po svojoj strukturi i funkciji nezrela i jako se ralikuje od kože odrasle osobe.

Piše: dr. Gordana Vuković

 

 

  1. KOLIKO SE KOŽA BEBE RAZLIKUJE OD KOŽE ODRASLE OSOBE?

Koža je najveći organ čovječijeg tijela i ima zaštitnu funkciju za sve organe i organske sisteme unutar tijela. Osim toga kože učestvuje u regulaciji tjelesne temprature, u koži su smješteni receptori za bol, dodir, temperaturu tj za osjećaj toplog i  hladnog, proprioceptori – osjećaj za prostor.
– Koža bebe, a posebno novorođenčeta je po svojoj strukturi i funkciji nezrela i jako se ralikuje od kože odrasle osobe.  Mnogo je već tjelesna površina u odnosu na tjelesnu masu tako da se agesivna sredstva za higijenu mogu upiti preko kože i dospjeti u krvotok novorođenčeta. Sazrijevanje se nastavlja tokom prvih 4-6 sedmica intenzivno, a završetak sazrijevanja kože je nakon puberteta.

Koža novorođenčeta je 4x tanja sa nerazvijenim znojnim i lojnim žlijezdama, stoga zahtijeva i poseban tretman pri higijeni.  Samim tim  podložna je iritaciji, infekciji i raznim osipima.

  1. KAKO KUPATI BEBU, PRVO KUPANJE, SREDSTVA ZA HIGIJENU, KOLIKO ČESTO KUPATI?

Zadnje smijernice kažu da novorođenče ne treba kupati u prva 24 h , već da treba sačekati da koža upije sirasti mast vernix caseosa sa kojim se beba rađa. To je prva zaštitna i antibiotska krema koja se može utrljati u bebinu kožu. Nakon toga kupanje sa sredstvima za higijenu ide na treći dan u prvih 4-6 sedmica, a svaki dan, čistom vodom se radi toaleta lica i pelenske regije. Poslije toga perioda,  kupanje se može izvoditi svako veče kao dio rituala pred spavanje.

Izuzetno važno je odabrati odgovarajuće sredstvo za higijenu namijenjeno za njegu nježne kože novorođenčeta sa oznakom 0+ što znači od prvog dana života, sa posebnom oznakom da je dermatološki testirano, ph neutralno, bez sapuna, parfema i parabena te ostalih štetnih hemikalija.

Ček lista – sve pripremiti pred kupanje, obezbijediti temperaturu prostorije oko 28 C, temperaturu vode 37 C i provjeriti termometrom. Nakon kupanja, kožu na pregibima potrebno je premazati tankim slojem zaštitne kreme, kao i cijelu pelensku regiju i suve dijelove kože. Beba ostaje u toj prostoriji još 2 h  sa kapicom na glavi. Tehnike kupanja se mogu naučiti kroz trudnička i roditeljska savjetovališta.

  1. KAKO BRINUTI O BEBINOM LICU: OČI, NOS , UŠI?

Bebino lice zahtijeva svakodnevno umivanje čistom, najbolje prokuhanom i ohlađnom vodom na 37 C i tupferima vate. Ukoliko postoje dijelovi kože sa iritacijom ili suvom kožom  treba tanko namazati specijalnom kremom namijenjenom za bebino lice.

Oči se tretiraju sterilnom kompresama 5x5cm i fiziološkim rastvorom od vanjskog do unutrašnjeg ugla uz napomenu da je za svako oko potrebna nova sterilna  gaza. Nos se ispira fiziološkim rastvorom 1x dnevno. Novorođene bebe ne mogu same da očiste nos, jedini način je da kihnu. Nikakvi štapići ne treba da se guraju u nos, oči, uši, pogotovo u dijelove koji se ne vide okom.  Uši se čiste samo  u dijelu koji vidimo i to  pamučom  gazom ili pamučnom pelenom natopljenom vodom.

 

  1. ČIŠĆENJE PUPKA KOD NOVOROĐENČETA

Pupak treba posmatrati kao i svaku drugu ranu. Ukoliko nije inficiran, tretira se jednom dnevno nekim antiseptičnim rastvorom – Povidon Iod, Octenisept i sl. antibiotske praškove ostavljamo za slučaj pojave infekcije. Pupčani bataljak treba da je uvijek suv, izvan pelene, može na pupku da ostane samo tanka suva i sterilna gaza.

  1. KAD POTRAŽITI STRUČNU POMOĆ

U slučaju vlaženja pupka, prisustva gnojnog sadržaja ili crvenila kože u okolini!  Takođe svaki gust osip  na koži praćen temperaturom, zahtijeva evaluaciju. Osip koji ne blijedi na pritisak ili ljubičasti osip na koži takođe zahtijeva da se roditelji odmah jave na pregled.

  1. DODATNI SAVJETI

Kupanje, higijena i briga o novorođenčetu zahtijeva strpljenje, vrijeme i puno ljubavi. Sve radite polako i dobro se pripremite. Samo kupanje ne treba da traje duže od pet minuta dok je dijete raspovijeno, zbog pothladjivanja. Kupajte ga kad ste raspoloženi bez obzira na doba dana. Neka kupanje bude posebno ugodno provedeno vrijeme sa vašim novorođenčetom.

Sve savjete tražite od stručnih lica.

Uživajte sa svojom bebom.

 

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave