Hernije kod djece

Hernije su prilično česte kod djece, posebno kod djece predškolskog uzrasta.

Hernija (hernija, kila, “bruh”) nastaje kad se tkivo ili dio tijela pomakne izvan tjelesne šupljine u kojemu normalno leži. Hernije najčešće nastaju u području trbuha, iako se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu gdje je stijenka slabija i ne može izdržati pritisak koji nastaje u unutrašnjosti tijela (primjerice, kašalj, kihanje, napor pri tjelesnim aktivnostima i sl.).

Kako dolazi do pojave hernije?

Hernije su prilično česte kod djece, posebno kod djece predškolskog uzrasta. Neke bebe se čak mogu raditi sa kilom. Neke se bebe rađaju s malim otvorima unutar tijela koji će se u jednom trenutku zatvoriti. Tkiva u blizini mogu se stisnuti u takve otvore i postati hernija. 

Za razliku od kila koje se primjećuju kod odraslih, ta se područja uvijek ne smatraju slabošću mišićne stijenke, već normalnim područjem koje se još nije zatvorilo. Ponekad se tkiva mogu stisnuti kroz otvore mišićnih zidova koji su namijenjeni samo arterijama ili drugim tkivima. U ostalim slučajevima, naprezanja ili povrede stvaraju slabo mjesto u mišićnoj stijenci. Tada se dio obližnjeg organa može gurnuti u slabo mjesto tako da se izboči i postane kila. Sanacija hernije jedna je od najčešćih operacija koju djeca imaju. Važno je znati znakove kile kako bi dijete dobilo odgovarajuću medicinsku njegu.

Koje su vrste hernija?

Postoje različite vrste kila, a za svaku je potrebna različit nivo medicinske pomoći. Većina kila u djece su ili ingvinalna kila u preponi ili umbilikalna kila u predjelu trbuha.

Ingvinalnih hernija se javlja kada meko tkivo, obično dio membrane ili dio crijeva, prolaze kroz otvor u trbušnom zidu u preponski kanal (prolaz kroz koji ubrzo nakon rođenja sjemenici silaze iz trbuha u mošnje).  Najčešća vrsta hernije (75%) je ingvinalna hernija, a kod muškaraca se javlja 4 puta češće nego kod žena. Postoje dvije vrste ingvinalne hernije: vanjska i unutrašnja hernija. Ako je izbočenje trbušnog sadržaja pod kožom, govorimo o vanjskoj herniji. Kada do protruzije dolazi u unutrašnjosti trbušne šupljine, radi se o unutarnjoj herniji.  Obzirom da ingvinalna hernija može da raste i da se povećava, a uz to praćena je jakim bolom najčešće tokom kašljanja, dizanje i nošenja težih predmeta, vaš ljekar će preporučiti operaciju, jer na taj način će se izbjeći veće zdravstvene komplikacije.

Umbilikalne hernije ili pupčana kila

Pupčana kila ili umbilikalna hernija nastaje kada dio crijeva ili nekog drugog tkiva izlazi kroz otvor između trbušnih mišića koji nisu u potpunosti srasli tokom razvoja.  Javlja se na pupku (kao što i sam naziv govori) i najčešće sadrži trbušnu maramicu, ali ponekad i crijeva. Kila nije bolna i većina ne izaziva nikakve probleme. Pupčane kile su najčešće kod dojenčadi, posebno one rođene sa niskom porođajnom težinom, ali se također mogu pojaviti i kod odraslih osoba. Većina pupčanih (um-BILL-ih-kul) kila zatvara se samostalno u trenutku kada dijete napuni 4 ili 5. Ako kila tada ne nestane ili prouzrokuje probleme, liječnici mogu preporučiti operativni zahvat.  Klasičan znak pupčane kile kod dojenčadi je ispupčenje ili izbočina tokom plača djeteta jer se organizam napreže te hernija dolazi do izražaja. Pupčane kile kod djece su većinom bezbolne, dok su one koje se pojavljuju u odrasloj dobi vrlo neugodne. Ako sumnjate da vaše dijete ima pupčanu kilu, razgovarajte s djetetovim pedijatrom. Hitno liječenje trebate potražiti ako vaša beba ima pupčanu kilu, a pritome  neprestano plače, bolnim plačom, povraća, izbočina postane natečena, mekana i bezbojna, te izbočina traje 5 dana ili duže.

Epigastričan kila nastaju između pupka i donjeg rebrenog luka i često su ispunjene mašću. Mnoge epigastričnekile su male, ne izazivaju nikakve simptome i ne trebaju liječenje. 

Ostale vrste kila – poput hijatalnih hernija, hernija femura i incizijskih hernija – obično se javljaju kod starijih ljudi, a ne kod djece

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave