Hana Ahmetović: Nakon dolaska iz porodilišta sve je nekako došlo samo od sebe

Na samom početku trudnoće sam se osjećala mirno i lijepo, međutim pred sami kraj nastupila je korona, nisam se više mogla bezbrižno kretati.

Predstavljamo vam Hanu Ahmetović iz Bugojna. Diplomirala je ekonomiju, finansijski menadžment. Svoj profil na instagramu pod nazivom @bosnian_mom sam otvorila je prije godinu dana, kada je počela snimati i dijeliti humoristične videe. Hana prikazuje realan život nas mama na humorističan način. Sve je krenulo kao neki vid rekreacije i hobija, trenutno Hanina Instagram zajednica broji preko 10 hiljada divnih žena. U nastavku teksta otkrijte Hanine savjete.


Predstavite nam se?

Moje ime je Hana Ahmetović. Imam 30 godina. Magistar sam finansijskog menadžmenta. Živim sa svojom porodicom u jednom divnom gradiću Bugojno. Srednju školu, tursko bosanski koledž, sam završila u Sarajevu, tečno govorim turski i engleski jezik. Diplomirala sam ekonomiju, smjer finansijski menadžment na Internacionalnoom Burch Univerzitetu u Sarajevu, nakon čega sam upisala magistarske studije i magistrirala Islamsko bankarstvo na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon toga sam se vratila u rodni grad, gdje sam počela raditi u našoj porodičnoj firmi. U braku sam 4 godine i imam jedno dijete, sina. Njegovo ime je Danis, ima dvije i po godine. Svoj profil na Instagramu pod nazivom @bosnian_mom sam otvorila prije godinu dana, kada sam počela snimati i dijeliti humoristične videe. U suštini prikazujem realan život nas mama na humorističan način, i cilj mi je da pokažem kako roditeljstvo može biti lako i zabavno. Sve je krenulo kao neki vid rekreacije i hobija, trenutno moja Instagram zajednica broji preko 10 hiljada divnih žena.

Recite nam kako je protekao Vaš porod?

Ne znam postoji li dan u životu jedne žene u kojem se toliko raspoloženja i osjećaja može promijeniti kao što je na dan poroda. Taj dan osjećaji se velikom brzinom mijenjaju. Na samom početku trudnoće sam se osjećala mirno i lijepo, međutim pred sami kraj nastupila je korona, nisam se više mogla bezbrižno kretati, kupovati odjeću za bebu i sve mi je bilo dodatno jako stresno. Sam ulazak u porodilište sa maskama, gdje mužu nisu dali ni da uđe sa mnom unutra je bio dosta stresan, strašan, razmišljala sam I brinula o tome kako će to sve izgledati. Prvo sam bila nestrpljiva pa uzbuđena pa uplašena, nervozna, ljuta, tužna, sretna, ponosna, pa opet uzbuđena, uplašena, nervozna, tužna, bijesna i tako u krug. Međutim na moju veliku sreću osoblje bolnice (doktor i sestrice) su zaista bili pažljivi i ljubazni. Ostvarili smo lijep kontakt i komunikaciju. Porodila sam se prirodnim putem, Danis je bio velika beba, teška 4.150kg. Mogu reći da je porod prošao dobro i da iza sebe imam divno i pozitivno iskustvo. Koliko god trajao i kako god izgledao, svaki porod je jedinstven i na kraju priče zaista čaroban događaj.

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Ljubav. To je temelj za sve kasnije odnose i zato je to najvažniji zadatak u životu svakog roditelja. Trebamo im dati svoje vrijeme, podršku, pažnju i razumijevanje. Emocionalna toplina ima snažan utjecaj na razvoj djeteta, na njegov doživljaj odnosa među ljudima i na kasniji odgoj vlastite djece. Emocionalno topli roditelji prihvataju svoju djecu, pružaju im podršku, razumijevanje, pažnju i brigu. Od odgojnih metoda koristimo objašnjenja, ohrabrivanja i pohvale.

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Mislim da sam se super snašla, nekako od prvog dana sam imala osjećaj kao da je sa nama cijeli život. Kada sam bila trudna plašila sam se kako ću i šta ću s tim malim bićem, kako ću ga kupati, hraniti, presvlačiti itd. Vjerujem da se sa tim pitanjima susreće svaka trudnica. Ali zaista, nakon dolaska iz porodilišta sve je nekako došlo samo od sebe. Naravno ima i teških trenutaka, ali biti mama je nešto najbolje što mi je Bog mogao podariti.

Koji je Vaš savjet svim našim mamama i trudnicama?

Živite u trenutku, usporite i naučite biti uz svoje dijete. Uživajte u svakom dragocjenom trenutku i idite kroz život korak po korak. Budite dobar primjer kako bi dijete odraslo u osobu kakvu bi i vi sami željeli imati pored sebe. Gradite odnos što sretnije i veselije, kako bi se oboje jednog dana sjećali vaših zajedničkih trenutaka s osmijehom na licu. Svim trudnicama želim sreću i neka vam osjećaj veselja i uzbuđenja, što ćete upoznati svoje malo biće, bude veći od osjećaja straha od poroda.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave