Gubitak kose nakon poroda

Kako se bliži vaš termin, vjerojatno se radujete gubitku velikog trbuha i dodatnih kilograma. Ali postoji jedna stvar kojoj se možda nećete radovati a koju ćete izgubiti: vašu gustu, sjajnu kosu.

To nije vaša mašta. Većina žena smatra da im trudnoća čini kosu bujnijom. I nije stres zbog novorođenčeta ono zbog čega vam kosa opada! Evo šta se dešava sa vašom trudničkom kosom, šta možete očekivati nakon porođaja i šta možete učiniti po tom pitanju.

Kako se vaši hormoni mijenjaju tokom trudnoće i nakon porođaja

Tokom trudnoće, hormoni se dramatično mijenjaju. Jedan od prvih koji skoči je humani horionski gonadotropin ili hCG. To je hormon koji je vaš test trudnoće izmjerio i čiji je porast pokazao da ste trudni. Trudnoća takođe dovodi do porasta nivoa nekoliko drugih hormona, uključujući estrogen, progesteron, oksitocin i prolaktin. Količina vaše krvi porasla je i tokom trudnoće, na čak 50 posto veću količinu od uobičajene do datuma poroda. Neposredno nakon rođenja bebe, nekoliko nivoa hormona brzo pada, uključujući estrogen i progesteron. Ti će se hormoni vratiti u normalu u roku od 24 sata nakon porođaja, iako će prolaktin ostati visok sve dok dojite. Količina vaše krvi također se smanjuje, ali njen pad postaje postupniji. Vraća se na normalne nivoe nekoliko sedmica nakon rođenja vaše bebe.

Kako hormoni utječu na vašu kosu

Hormoni su najveći razlog za promjene na kosi tokom trudnoće i nakon porođaja.

Tokom trudnoće, visoki nivoi estrogena spriječili su vašu uobičajenu brzinu gubitka kose. Kosa vam svakodnevno opada u malim količinama. Tokom trudnoće gubitak kose se smanjuje. Efekat se nadopunjuje s povećanim volumenom krvi i cirkulacijom, što također dovodi do toga da vam kosa opada manje nego što je normalno.

Dakle, nakon što vaša beba stigne i nivo hormona vam padne, vaša kosa nadoknađuje izgubljeno vrijeme ispadanjem u puno većim količinama nego što je to uobičajeno. Ukupni volumen vašeg gubitka kose vjerovatno nije veći nego što biste izgubili u posljednjih devet mjeseci, već se čini da se to događa jer se događa odjednom.

Postpartalni gubitak kose može doći svakog dana nakon dolaska vaše bebe, a ponekad traje i godinu dana. Obično doseže vrh oko četveromjesečne granice, pa ako je vaša beba stara nekoliko mjeseci, a vi još uvijek gubite kosu, to ne znači da je vrijeme za paniku!

Da li je postpartalni gubitak kose normalan?

U većini slučajeva postpartalni gubitak kose je potpuno normalan i ne treba vas brinuti. Ako i dalje vidite velike količine kose na četki za kosu nakon što beba navrši 1. rođendan, možda ćete htjeti razgovarati s dermatologom kako biste bili sigurni da ne postoji dodatni uzrok gubitka kose.

Prethodni članak
Naredni članak

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave