Grlobolje kod školske djece – simptomi i liječenje

Grlobolje su čest problem u toku djetinjstva i obično su rezultat bakterijske ili virusne infekcije

Iako se bolno grlo obično riješi bez komplikacija, ponekad su potrebni antibiotici. Postoje i neki rjeđi uzroci bolnog grla koji su ozbiljniji. Grlobolja će, u većini slučajeva, ovisiti o starosnoj dobi djeteta, sezoni i geografskom području. Iako su virusi najčešći uzrok grlobolja, bakterije također mogu biti uzročnici. Bakterije i virusi se prenose s jedne osobe na drugu preko ruka. Ruke postanu kontaminirane kada bolesna osoba dodirne nos ili usta i onda direktno drugu osobu (kontakt ruke i ruke) ili indirektno (ruka i predmet – šteka, telefon, igračke). Teško je odrediti koja je vrsta grlobolje samo na simptomima, potrebno je uraditi i laboratorijske testove. 

Mnogi virusi mogu uzrokovati bol i oticanje grla. Najčešći su virusi koji uzrokuju grlobolju u obliku gornje respiratorne infekcije, poput klasične prehlade. Simptomi se mogu manifestovati u obliku curenja iz nosa i začepljenja, iritacije i crvenila u očima, kašlju, boli na gornjem dijelu usta, osipa kože ili dijareje. 

Bolno grlo može se javiti zbog disanja suhog zraka kroz usta (posebno u toku zime) i alergija (alergijskog rinitisa). 

Dijagnoza 

Većina grlobolja uzrokovana je virusima i ne zahtijeva liječenje. Međutim, važno je prepoznati simptome i odvesti dijete u doktora da bi se spriječila infekcija. 

  • Temperatura je viša od 38.3°C
  • Jesen je, zima ili rano proljeće
  • Dijete ne kašlje 
  • Dijete ima između 5 i 15 godina
  • Bilo je u kontaktu s nekim ko je imao bakteriju ili virus u grlu 
  • Poteškoće kod disanja i oticanja
  • Glas djeteta zvuči zagušeno 
  • Ukočen vrat ili poteškoća otvaranja usta

Neke se grlobolje liječe ovisno o uzroku, nekad trebaju antibiotici , nekad samo odmor, nekad lijekovi i druge mjere. Virusne grlobolje traju oko 4-5 dana. Tu ne pomažu antibiotici jer oni ne rješavaju viruse, tako da se ne preporučuju. Djetetu se preporučuje da pije dosta tečnosti, ispire usta, nanosi sprej, pije sirup itd.

Očuvana sluznica je jedna od važnijih barijera prodoru virusa u organizam. Upravo lizozim djeluje mukoprotektivno i proregenerativno, štiteći cjelovitost sluznice usne šupljine i grla. Riješite probleme sa grlom na vrijeme

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave