Greške novih roditelja koje treba izbjegavati 

Roditeljstvo je jedan od najtežih ‘poslova’. Da bi prvi mjeseci prošli kao u bajci, izbjegavajte ove greške. 

Vjerujete svemu što čujete

U prvih nekoliko sedmica, tražit ćete svačiji savjet od onih koji su to prošli. Čak i ako ne budete, sigurno ćete ih dobiti svakako. Svi će imati različita iskustva, a samim tim i savjete. Pored doktorovog, vaše je mišljenje najbitnije. Ako budete slušali svakoga izgubit ćete najbitniju ulogu u životu. Pratite svoj instinkt. 

Precjenjujete slobodno vrijeme

Bez obzira koliko dugo nećete ići na posao, nemojte misliti da idete na odmor. Počinjete novi posao, s manjim i vokalnijim šefom koji će biti zahtjevan da nećete imati ni slobodan vikend. Sve što planirate vjerovatno neće ispasti kako ste zamislili. Prilagodite se bebinom rasporedu. Postavite realistične planove svaki dan: obavite poziv, napišite tri e-maila, uredite krevet. Idite korak po korak. 

Stavljate sebe na zadnje mjesto 

Za sebe trebate odvojiti vrijeme, bar pola sata da popijete šoljicu kafe ili pročitate novine. Čak pola sata učinit će čuda za vas. Brigu morate voditi o sebi, to je nužda, a ne želja. Pronađite vrijeme da popričate s prijateljima na telefon ili otiđite na čas joge. Da ne biste postali bezosjećajna mašina brinite se o sebi. Što ste vi sretnija osoba, to ćete bolji roditelj biti. 

Ne dijelite poteškoće 

Svi nekada moraju tek postati roditelji. Dopustite partneru da se snađe oko kreveca i bebe. Možda je vi brže kupate i mijenjate pelene, ali i vaš partner treba da nauči ove stvari. Briga o novorođenčetu je prevelika da bi je obavljala jedna osoba. Nemojte ih kritizirati, nadzirati ili stalno davati instrukcije. 

Pretpostavljate najgore 

Neke bebe imaju problema sa zdravljem koje mogu zaista biti zabrinjavajuće. Ali i zdravo dijete nekada može pokazati simptome koji bi mogli zabrinuti roditelja – osip, dijareja, kašalj i sl. Nemojte previše brinuti, ipak ne možemo sve kontrolisati. Možda ćete se brinuti ako ste prvi put roditelj, ali odgajanje djece treba biti pozitivno iskustvo. Ako naučite kako da se opustite dok je dijete novorođenče, možda se nećete morati previše brinuti o nadolazećim stvarima – kao kada vaše dijete odluči da će jesti samo narandžastu hranu. 

Poredite bebu s drugim bebama

Spava li dovoljno po noći? Smije li se? Pokušava li sjesti? Ne brinite se previše oko ovakvih stvari, i ne dozvolite da se zbog drugih roditelja učini da je vaše dijete sporije, ako njihovo već rješava matematičke probleme. 

Svaka beba raste svojim tempom, i dokle god je to u normalnom rasponu ponašanja, opustite se. Beba koja puže prije nije naprednija od druge – to samo znači da će je mama i tata morati više gonjati.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave