Gordana Kurilić: U trudnoći sam zaista maksimalno uživala

Neizmjerno je važna podrška od partnera i vama bliskih ljudi.

Danas vam predstavljamo Gordanu Kurilić, mama je i ima 29 godina. Dolazi iz Trebinja. 

Recite nam ko je Gordana Kurilić?

Moje ime je Gordana Kurilić, imam 29 godina i živim u predivnom gradu Trebinju. U braku sam 3 godine i imam jedno dijete, sina. On se zove Luka i ima dvije i plo godine. Na svom instagram profilu volim dijeliti naše porodične fotografije, jer sam veliki zaljubljenik u fotografije i fotografisanje. Volim stvarati uspomene sa svojom porodicom i sa meni dragim ljudima.

Recite nam kako je prošao vaš porod?

U trudnoći sam zaista maksimalno uživala, i ja i suprug, imali smo svoju rutinu ”razgovora sa bebom u stomaku”. Što se tiče mučnina i drugih tegoba ništa od toga nisam imala, tako da je moja trudnoća bila za poželjeti. Neovisno što je moja trudnoća bila baš u vrijeme pandemije i svih bezbjednosnih mjera. Nama je bilo sasvim dovoljno razloga za ispunjenost i sreću, hvala Bogu. Porodila sam putem carskog reza jer je moj Luka zapravo bio velika beba (smijeh), imao je 4.850kg. Prvi susret sa bebom se ne može dovoljno riječima opisati. Porodila sam se putem spinalne anestezije što znači da sam  bila budna tokom čitavog procesa porođaja.

Sjećam se, kad je zaplakao prilikom rođenja da sam rekla “dajte mi da ga poljubim”. U tom trenutku sam zaboravila na svu bol, na strah koji me je bio obuzeo, sav stres koji sam imala je nestao. To je jako emotivan i čaroban trenutak koji bih voljela da svaka žena doživi. 

Recite nam šta je po Vama najvažnije u odgoju djece?

Ljubav prije svega. Smatram je najvažnije da djeci pružimo neizmjernu ljubav, podršku, toplinu i utočiše. Također želim reći da je poštovanje jako bitno, ali naravno obostrano bez obzira što smo mi roditelji, a oni djeca. Također je bitno da budemo istrajni u roditeljstvu. Ja provodim 24/7 sa Lukom, ali nažalost, moj suprug to nije u mogućnosti zbog specifičnosti svog posla kojim se bavi. Dakle, on je pomorac i samim tim je odsutan od kuće po par mjeseci. Ali također dok je na brodu imamo svoju rutinu, dnevni razgovori od 2-4h, na koje je već Luka navikao. Svi smo mi po nekad umorni od konstantnog ponavljanja istih riječi, šta ne smije i zašto ne, kao i obrnuto, ali jednostavno smatram da se mora znati neki red.  Svaki trud se isplati, tako i ulaganje u pravilan odgoj djece. Želja mi je da odraste u dobrog, prije svega kulturnog čovjeka.  

Kako ste se snašli u ulozi majke?

Mislim da sam se dobro snašla u ulozi mame. Po dolasku iz porodilišta nekako je sve došlo samo po sebi, kao da smo zajedno već dugo vremena. Luka i ja imamo svoju dnevnu rutinu, trudim se da dosta vremena provedemo napolju, što više u prirodi. Mnogo pridajem važnosti zdravoj ishrani, kao i odgoju. Moram da naglasim da je Luka dijete koje više voli brokoli od bilo kog slatkiša. Veliki izazov za mene jeste to što sam 6 mjeseci godišnje ja “tataimama”, ali smatram da sam se dobro snašla i u toj ulozi, naravno koliko je to moguće. Ja sam veliki optimista u životu, uz vjeru u Boga sve se može.

Savjet našim budućim mamama i trudnicama?

Negdje sam pročitala: “Biti majka znači učiti o snagama koje niste ni znali da imate i doživjeti strahove za koje niste znali da postoje”, slažem se sa tim. Ono što bih htjela da istaknem kao savjet svim trudnicama i mamama jeste da se ne stide da traže pomoć, ukoliko osjete da im je pomoć potrebna. Također, smatram da mnoge žene prođu kroz neki vid poslije porođajne depresije, nažalost najčešće same.. Upravo zbog toga što je to još uvijek mnogima tabu. Mislim da se o tome nedovoljno priča, ta tema nije tabu i ne smije biti! Jako je bitno da pričate sa svojim partnerom o tome kako se osjećate i o svom mentalnom zdravlju. Neizmjerno je važna podrška od partnera i vama bliskih ljudi.

Drage žene, na kraju krajeva potražiti i stručnu pomoć je sasvim uredu, jer je pod izlječivo stanje kroz koje prolazi i do 80% nas žena. Uz podršku je sve mnogo lakše.  Trudite se u međuvremenu (dremke bebe) da ugodite i sebi. Da ugodite, u smislu da posvetite sebi vrijeme, da se osjećate ljepše i bolje.. zakažite termin kod frizera ili kozmetičara ili pogledajte svoj omiljeni film.. Sve to jako utiče na našu psihu. Jer samo sretna mama je dobra mama. Majčinstvo je nešto najljepše što Bog može podariti jednoj ženi. Uživate u tom daru drage mame.

 

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave