Glavobolje u prvom tromjesečju trudnoće

Glavobolje u prvom tromjesečju javljaju se vrlo često i normalna su reakcija na mnogobrojne hormonalne promjene koje se događaju u tijelu trudnice. Progesteron pomaže opustiti mišiće maternice i krvne žile, uključujući i one u vratu i glavi, što uzorkuje glavobolje zbog promjene krvnog tlaka.

Glad, dehidracija, stres i nedostatak sna i svježeg zraka također mogu biti okidači glavobolje u početku trudnoće. Pokušajte smanjiti unos kofeina ako ste ljubitelj kave. Još jedan od čestih razloga glavobolja, osobito u zimskim mjesecima može biti začepljenje sinusa.

Već u drugom tromjesečju kod većine trudnica glavobolje se smanjuju ili potpuno nestaju. Ako se nastave obratite se svom liječniku jer bi se moglo raditi o povišenom krvnom tlaku, osobito ako je bol najjača u prednjem dijelu glave i popraćena treperenjem vida.

Kako spriječiti glavobolje u prvom tromjesečju?

Pronađite dovoljno vremena za odmor i opuštanje, šetajte na svježem zraku. Zimi prekrijte nos i usta šalom ako imate problema sa sinusima kako bi izbjegli udisanje hladnog zraka.

Hranite se zdravo. Iako mučnine i povraćanje mogu biti pravi protivnik zdrave hrane, pokušajte s vrlo malenim i čestim obrocima koje neće teško „sjesti“ na želudac. Ujedno ćete čestim obrocima održavati razinu šećera u krvi jednakom. Želju za grickalicama utažite sušenim voćem i orašastim plodovima.

Kada se glavobolja ipak razvije ovi savjeti bi vam mogli pomoći:

  • Na bolno mjesto stavite vrećicu smrznutom povrća koju ste prethodno umotali u ručnik ili kuhinjsku krpu.
  • Ručnik natopite u topli čaj od kamilice i stavite na lice. Kamilica je poznata po svom umirujućem učinku, opustit će vam i olakšati glavobolju.
  • Iako nije najugodnija stvar na svijetu, hladan tuš mnogo se puta pokazao kao vrlo učinkovit protiv glavobolja jer stimulira krvne žile.
  • Masirajte glavu. Dok palcima pridržavate bradu, srednjim prstima stimulirajte sljepoočnice kružnim pokretima.
  • Ako je glavobolja fokusirana na samo jednom manje područje na glavi, pokušajte pritisnuti palcem upravo taj dio i držati minutu ili dvije.
  • Eterično ulje paprene metvice ili lavande kapnite povremeno u uljnu svjetiljku u prostoriji u kojoj boravite. Budite oprezni s korištenjem eteričnih ulja, ne koristite ih svakodnevno!
  • Uspravite se. Znate li da pogrbljenim sjedenjem možete potaknuti glavobolju?
  • Ako ništa od navedenog ne pomogne, raspitajte se o akupunkturi u trudnoći. Može pomoći vratiti ravnotežu u energiju u vašem tijelu i tako smanjiti napetost u određenim područjima glave gdje se javlja bol.

Više na: //www.trudnoca.hr/

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave