Genetičko savjetovalište GENETIKA, je prvo savjetovalište u BiH

U srijedu 28.04.2021. sa početkom od 17:30 biće otvoreno prvo genetičko savjetovalište GENETIKA u BiH

Genetičko savjetovalište GENETIKA, je prvo savjetovalište u BiH i predstavlja veliku želju prije svega da ljudi kojima je potrebna usluga i pomoć genetičara tu pomoć mogu potražiti na jednom mjestu, ali i kao želja da se genetika postavi na mjesto koje zaslužuje u našem sistemu.

Centar za genetičko savjetovalište GENETIKA  je tu je da omogući svakom pojedincu da putem savjetovališta i personalizovanih analiza upozna svoje tijelo, svoju genetsku osnovu, kako bi mogao lakše da utiče na kvalitet života, kondiciju i zdravlje.

GENETIKA, prvo genetičko savjetovalište u BiH nastalo je kao ideja mlade genetičarke Anele Zorlak M.Sc, da svoja znanja udruži sa eminentnim stručnjacima iz polja medicine i omogući svakom pojedincu da što bolje upozna sebe te preventivno djeluje. Tim velikih stručnjaka okupljenih oko zajedničke ideje – personaliziranog pristupa pri dijagnostici.

O veličini projekta govori i činjenica da su partneri centra zaista veliki stručnjaci, ali i centri (Genetički centar New York na čelu sa dr. Bonnie Liebers), klinika za dijagnostiku rijetkih oboljenja CENTOGENE – Njemačka, bolnice iz Zagreba, Genetički centar iz Beograda i mnogi drugi koji su na početku prepoznali važnost jednog ovakog centra.

Anela Zorlak (07.06.1994) diplomirala genetiku na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, te magistarski odbranila pod mentorstvom Genetičkog centra Medicinskog Fakulteta u Sarajevu. Tokom magistarskog studija radila je praksu u laboratoriji za humanu genetiku pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, zatim iskustvo je sticala radom u laboratoriju za molekularnu dijagnostiku poliklinike Eurfarm. Trenutno radi na poziciji medicinskog direktora Premium Genetics Group.

Školovanje nastavlja na programu za profesionalce na Harvard univerzitetu (Harvard Medical School), u sklopu kojeg  pohađa nastavu za medicinsku genetiku, genetička testiranja i sekvenciranje humanog genoma.

Od nedavno je postala član konzilija Genetičkog centra iz New Yorka (Guide Genetics). Osnivačica je prvog centra za genetičko savjetovanje u BiH – GENETIKA.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave