Gasovi kod beba – uzroci

Gas je zrak u želucu ili crijevima, ali čini se da je za neke bebe vrlo bolan. Kada beba ima gasove, u želucu ili crijevima razvijaju se sitni mjehurići koji ponekad uzrokuju pritisak i bol u stomaku. Mnogim bebama ne smetaju gasovi, ali neke postanu nemirne i ne mogu spavati dok ne prođu gasovi. Druge plaču satima.

Pregršt jednostavnih kućnih tretmana obično može umiriti bebu i ublažiti bolove. U većini slučajeva ne treba brinuti. Međutim, razgovor s pedijatrom o gasovima može pružiti sigurnost i pomoći roditelju da utvrdi zašto beba ima gasove.

Uzroci

Bebe često gutaju zrak tokom hranjenja, što može izazvati pojavu gasova. Skoro sve bebe dobijaju gasove. Gas nastaje kada zrak uđe u probavni trakt, na primjer kada beba sisa bočicu i proguta zrak. Gasovi obično ne znače da nešto nije u redu.

Razlozi zbog kojih beba može imati gasove su:

Gutanje zraka

Bebe mogu progutati zrak ako se nepravilno zakače za dojku ili ako doje ili piju iz bočice u određenim položajima. Čak mogu i gutati zrak samo od puno brbljanja.

Pretjerano plakanje

Bebe obično gutaju zrak kad plaču. Ako im ovo uzrokuje gasove, možda ćete ih čuti kako ih puštaju nakon plakanja. Nekome može biti teško utvrditi da li gasovi uzrokuju njihov plač ili plač uzrokuje gasove. U svakom slučaju, važno je odmah umiriti ih na najbolji mogući način.

Manji probavni problemi

Bebe mogu dobiti gasove kada imaju zatvor. Rjeđe, gasovi mogu signalizirati gastrointestinalni problem, poput refluksa. Razgovarajte s pedijatrom, posebno ako se gasovi često javljaju ili su jaki.

Nezreli probavni trakt

Bebina tijela uče kako probaviti hranu, pa imaju tendenciju da dobiju više gasova od odraslih.

Gastrointestinalni virus

Ponekad virus uzrokuje želučane probleme, poput gasova, povraćanja i proljeva.

Nova hrana

Kod starije novorođenčadi koja jedu čvrste materije, nova hrana može uzrokovati plinove. Nekoj dojenčadi česti gasovi mogu biti jedan od znakova osjetljivosti na hranu.

Simptomi

Najčešći simptomi gasova kod beba uključuju:

  • plakanje pri ispuštanju gasova ili ubrzo nakon toga, posebno ako se plač dogodi kada nije gladna ili umorna
  • savijanje leđa
  • dizanje nogu
  • natečen stomak
  • puštanje gasova ili podrigivanje

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave