Predivan je osjećaj znati da se Vaša beba razvija dobro i da ste oboje zdravi i sretni tokom devet mjeseci trudnoće. Dobro je znati da postoje stvari koje mogu pomoći da tako bude. Posljednja istraživanja nutricionista pokazuju da folna kiselina i hrana bogata folatima igraju važnu ulogu tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da je 4–12 nedjelja prije trudnoće važno početi s povećanim unosom određenih nutrijenata kao što su folati (folna kiselina, Metafolin®) i jod, kako bi se zalihe u tijelu povećale.
Folat spada u grupu B vitamina (B9) koji se nalazi u hrani (pileća džigerica, špinat, riža, citrusi, leća, grah, pšenične klice, kvasac) i spada u osjetljive tzv. labilne vitamine. Dokazano je da folna kiselina ima veliki značaj u pravilnom formiranju i zatvaranju neuralne cijevi fetusa (koja se dešava između 22. i 28. dana poslije začeća). To je vrijeme kada veliki broj žena i ne zna da je u drugom stanju, zbog čega se potencira da je važno početi s adekvatnim unosom folne kiseline i prije začeća. Adekvatnim unosom prije začeća će rizik od malformacija neuralne cijevi embriona biti značajno smanjen.
Klasična folna kiselina u vitaminskim preparatima zahtijeva transformaciju u organizmu do biološki aktivnog oblika folata koji je jedini djelotvoran, dok je Metafolin® biološki aktivan oblik folne kiseline koji organizam može odmah koristiti. Ovo je veoma važno jer oko 50% žena (svaka druga) ne može u potpunosti metabolizirati klasični neaktivni oblik folne kiseline u biološki aktivni. Tokom trudnoće, kako beba raste, povećava se potreba organizma za folatima i od velikog je značaja i za majku i za plod.
Voće, povrće i hrana od cijelog zrna žitarica su odličan izvor folata. Iako hrana koju uzimate može sadržavati folate, nutricioni zahtjevi za ovim vitaminom u periodu trudnoće su povećani i veoma teško ih je obezbijediti samo iz hrane.
Šta je folna kiselina?
Folna kiselina ili vitamin B9 spada u grupu kompleksa vitamina B. Nalazi se u prirodi u raznim zelenim namirnicama kao folat. Međutim, unosom putem hrane, organizam apsorbuje tek polovinu folata. Iz toga razloga se trudnicama preporučuje dodatni unos folne kiseline kroz razne dodatke. Od izuzetnog je značaja za sintezu DNK kao i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Pored ovoga, folna kiselina je još i važna u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Manjak folne kiseline može prouzrokovati anemiju.
Koja hrana je bogata folnom kiselinom (folatima)?
Folna kiselina je dostupna u raznim namirnicama koje koristimo u svakodnevnom životu. Ima je u sjemenkama, raznom zrnevlju, tjesteninama, riži, limunu. Namirnice bogate folnom kiselinom:
- mahunarke
- asparagus
- jaja
- povrće sa zelenim lista
- cvekla
- citrusi
- šparoga
- brokoli
- zrnevlje i sjeme
- teleća džigerica
- pšenične klice
- papaja
- banane
- avokado
Zašto je folna kiselina bitna u trudnoći?
Folna kiselina utiče na razvoj neuralne cijevi kod beba. U toku trudnoće se preporučuje dodatni unos folne kiseline kako bi se izbjegli eventualni defekti sa kičmom i lobanjom bebe. Dodatak folne kiselina u trudnoći smanjuje rizik od ovakvih i sličnih defekata kod bebe, zato se često preporučuje i prije samog začeća.