Folikula jajnika i njegova uloga u plodnosti 

Ženski reproduktivni sistem podložan je promjenama u toku menstrualnog ciklusa.

Kako razvoj folikula jajnika počinje dok je ženski fetus in-utero, jajnička rezerva igra ključnu ulogu u procjeni kod žena sa neplodnošću. 

Umanjivanje folikula jajnika u materici čest je fenomen kod žena koje su u svojim srednjim 30-im godinama ili čak prije, reflektujući manji broj folikula i slabiji kvalitet oocita. 

Jajnički folikul sferičnog je oblika, nalazi se u jajnicima i napunjen je tečnosti koja luči hormone. Ove vrećice utječu na različite faze menstrualnog ciklusa. Djevojke u pubertetu imaju 200.000 do 300.000 folikula, a svaki od njih može otpustiti ćeliju jajeta u ovulaciji, radi fertilizacije. Uz svaki menstrualni ciklus, oko 450-500 se ovulira u toku života žene. 

Veličina i status folikula pomažu u procjeni plodnosti i tretmana plodnosti. Ultrazvučni pregled zdjelice vaše materice i jajnika može procijeniti veličinu i broj folikula prisutnih na vašim jajnicima. 

Folikula je funkcionalna anatomska struktura koja formira dio jajnika. Ćelija sazrijeva u manjem dijelu unutrašnjeg zida folikule u toku svakog menstrualnog ciklusa, pod normalnim uslovima. Folikule koje ne ispuste zrelo jaje ‘propadnu’kroz proces koji se naziva atrezija. 

Oko 99% folikula može se raspasti u bilo kojoj fazi folikularnog razvoja, ali nikad dovoljno sazrjeti dovoljno da otpusti jaje. 

Pored toga, folikula sadrži druge tipove ćelija koje proizvode estrogen potreban za razvoj sazrijevanja jajeta. Da li će se jaje otpustiti ili ne može se odrediti u prvih nekoliko sedmica života ženskog embriona, u svakom ciklusu od prve menstruacije. Visoko-kvalitetna jaja se prva biraju, zbog čega starije žene teže zatrudne i imaju veći postotak pobačaja.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave