Feral Daily® suspenzija

Feral Daily je tečni dodatak ishrani namijenjen za primjenu u odraslih i djevojčica starijih od 14 godina. Jedna bočica od 8 ml sadrži 14 mg željeza (u obliku željezo saharata). Proizvod Feral Daily ne sadrži gluten.

Željezo doprinosi normalnoj kognitivnoj (spoznajnoj) funkciji, normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, normalnom transportu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imunološkog sistema, doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te ima ulogu u procesu dijeljenja ćelija.*

*odobrene zdravstvene tvrdnje premaEuropean Food Safety Authority (EFSA)

Prednost Feral Daily proizvoda je u tome što su molekule željeza iz sastava proizvoda obavijene prirodnom alginatnom ovojnicom koja omogućava bolju bioraspoloživost željeza, te mnogo bolju podnošljivost. Feral Daily ne izaziva „metalni okus“ i stomačne tegobe. Dodatno je obogaćen prijatnom aromom karamele zbog čega ga djeca rado prihvataju.

Sastav

Sadržaj u jednoj (1) bočici:

Sastojci   Jedna bočica od 8 ml sadrži:  RDA*
Željezo 35 mg željezo saharata, što odgovara 14 mg željeza 100%

*Preporučena dnevna doza za odrasle

Ostali sastojci:voda, zgušnjivač natrij karboksimetilceluloza, zaslađivač sukraloza, aroma karamel, konzervansi: kalij sorbat i natrij benzoat, regulator kiselosti citratna kiselina.

Kada se primjenjuje Feral Daily

Željezo nije moguće sintetizirati u organizmu te ga je neophodno redovno unositi putem hrane. Prehrambene navike koje uključuju povećani unos kafe, čaja, mlijeka ili jaja, mogu smanjiti apsorpciju željeza.

Željezo se primjenjuje kao dodatak ishrani u stanjima u kojima postoji povećana potreba za unosom željeza kao što je slučaj kod:

  • mladih djevojaka i žena prije i za vrijeme menstruacije
  • trudnica i dojilja
  • djece u periodu rasta i razvoja, povećane psihičke i fizičke aktivnosti kao što su učenje i aktivno i rekreativno bavljenje sportom
  • jednolične ishrane, kod redukcijskih dijeta, vegetarijanske i veganske ishrane

Način primjene:

Protresti bočicu prije otvaranja. Sadržaj bočice se može popiti sam ili razblažen sa vodom ili sokom.

Preporučuje se primjena ovog proizvoda sa sokom od narandže ili vitaminom C. Vitamin C povećava apsorpciju željeza.

Preporučena dnevna doza za odrasle i djevojčice iznad 14 godina: 1 bočica na dan, prije doručka.

Preporučuje se primjena u trajanju od mjesec dana. Nakon toga, nastaviti po potrebi.

Napomene:

Držati izvan dohvata djece. Preporučena dnevna doza se ne smije prekoračiti. Dodatak ishrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj ishrani.

Upozorenja:

Ne primjenjujte ovaj proizvod ako ste alergični (preosjetljivi) na neki od sastojaka ovog dodatka ishrani. Ako se tokom primjene ovog proizvoda jave reakcije preosjetljivosti, daljnju primjenu treba prekinuti i javiti se ljekaru.

Kao i kod ostalih proizvoda koji sadrže željezo tako i nakon primjeneproizvodaFeral Daily, stolica može biti tamno obojena.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu u originalnom pakovanju.

Rok upotrebe: 2 godine.

Feral Dailyne primjenjujte nakon isteka roka upotrebe navedenog na pakovanju.

Pakovanje: 10 bočica.

Proizvođač: Bosnalijek d.d., Jukićeva 53, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

POVEZANI ČLANCI

Zadnje objave